
Casa de Insolvență GMC Craiova propune ca măsură de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara intrarea minelor pe un program de închidere.
Soluția celor de la GMC este aceea de “compensare a datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, prin preluarea în contul creanţei a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puţin până în 2018”.
Soluția este dată de faptul că statul român reprezintă cel mai mare creditor al CEH, ponderea cea mai mare la masa credală fiind deținută de Ministerul Finanțelor Publice.
Cei de la GMC arată însă că acest lucru este posibil numai dacă CEH va rezista şi nu va intra în faliment direct în perioada de observaţie, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare.
Potrivit informațiilor GDD, discuțiile pe care reprezentanții CEH le vor purta cu cei ai Comisiei Europene ar putea viza chiar acest aspect, includerea minelor pe un program de închidere ce se derulează până în 2018, conform deciziei Uniunii Europene aflată în vigoare la ora actuală. Numai că, subvenția aprobată de UE pentru minele de huilă incluse în planul de închidere nu ajunge și pentru cele patru mine care fac parte la acest moment din Complexul Energetic Hunedoara.
Mihaela MIHAI