Aproape 2000 de mineri au semnat pentru greva generală. Alţi aproape 1200 nu au fost prezenţi

256

Minerii din Valea Jiului sunt de acord cu greva generală, aproape jumătate din aceștia fiind pentru declanșarea acțiunii de protest.

Datele centralizate până acum în urma strângerii semnăturilor pentru greva generală arată că majoritatea minerilor sunt de acord cu acțiunea de protest. Aproape 2000 de mineri și-au exprimat acordul pentru greva generală, doar puțin peste 1000 fiind împotriva acestei acțiuni, alți aproape 1200 fiind absenți de la strângerea semnăturilor.

La mina Lupeni, dintre cei 1278 de angajați, 576 au semnat pentru greva generală, alți 355 fiind absenți. Din tot efectivul unității miniere, 347 s-a pronunțat împotriva grevei generale.

La mina Lonea sunt 950 de angajați, 432 dintre aceștia semnând pentru greva generală, restul de 215 absentând de la strângerea semnăturilor. 303 dintre angajații de la Lonea au fost împotriva grevei generale.

Mina Vulcan are 761 de angajați, iar pentru greva generală au semnat 244 dintre aceștia, alți 256 absentând.

La mina Livezeni, aproape 300 de mineri au semnat pentru greva generală. Mai exact 278 de mineri dintre cei 920 de angajați, restul de 232 fiind absenți. La Livezeni se înregistrează cel mai mare „vot” împotriva grevei generale, 410 dintre angajați nefiind de acord cu acțiunea de protest.

La sucursala Prestserv, dintre cei 210 angajați, au semnat pentru grevă 145, iar 16 au absentat.

Alături de minerii din Valea Jiului, pentru greva generală, au semnat și 120 de energeticieni de la Mintia, cei înscriși în Sindicatul Muntele.

Până la acest moment din cei circa 4000 de mineri, 1795 au semnat că sunt de acord cu declanșarea grevei generale, 1174 absentând de la procesul de strângere a semnăturilor. Mai sunt de adunat semnături de la mina Vulcan, de la Prestserv, dar și din sediul central al Complexului Energetic Hunedoara, unde încă nu au ajuns tabelele de semnături.

Au existat voci care au încercat intoxicarea minerilor din Valea Jiului pentru a-i determina să nu semneze pentru greva generală, spunându-le acestora că acțiunea este una ilegală, motiv pentru care vor fi trași la răspundere individual. Și li s-au dat și exemple în persoanele liderilor care au protestat în ultimii ani, unii dintre ei fiind trași la răspundere de angajator.

Sindicatele afiliate la Federația Energetica, condusă de Ioan Pisc, care există la unitățile miniere, militează în continuare pentru separarea minelor de termocentrale.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza