Baie de mulțime în berea consilierilor locali de la Petrila

367

Dacă au terminat cu baia de mulţime din timpul campaniei electorale, politicienii din Petrila, ne servesc o nouă baie- una a berii. Festivalul Berii, pe care aceştia doresc să îl organizeze, în perioada 8-10 iulie, în parteneriat cu o societate privată, tinde, încet-încet, să intre în zona adevărului. Stilul opac de lucru al administrațiilor locale au generat multe suspiciuni asupra organizării unor astfel de evenimente. Lipsa de informație, dar și lipsa de interes a celor care au obligația să asigure un cadru civilizat în comunități a creat armate întregi de monștri în discursurile publice. Gazeta de dimineață a intrat în culisele unui astfel de eveniment pentru a demonstra comunităților locLe cum pregătesc aleșii confortul cetățenilor. Dacă iniţial spuneau că nu există niciun cost şi nicio obligaţie a administraţiei publice locale, dacă iniţial habar nu aveau ce obligaţii au în organizarea unui astfel de festival, în câteva ore, au început să se aşeze pe şină. Adică vin spre decența recunoașterii unor aspecte legate de caracteristicile unui astfel de eveniment. În primul rând,  că şi-au dat seama că administraţia şi cetăţenii din Petrila suportă anumite costuri – curentul electric consumat de pe iluminatul public şi toaletele ecologice, aspecte care nu ar trebui ascunse când vorbim de transparență. Pe de altă parte și-au pus mintea la contribuție pentru a identifica un anumit tronson din oraşul Petrila care va fi pus la dispoziţia organizatorilor.

Festival e necesar, festival să fie, dar limita confortului minimal al cetățeanului nu poate fi ignorat. Deci…. Să tragem cortina activității administrației publice în forma ei nefardată….
Filmul băii în bere a consilierilor locali de la Petrila

Contactaţi de Gazeta de Dimineaţă înainte de prima şedinţă a Consiliului Local după constituire, consilierii petrileni dau răspunsuri care lasă de dorit şi arată că aceştia au mers în sala de ședință cu lecţiile nefăcute.

Vasile Jurca, primar:  O firmă a cerut organizarea festivalului, eu am propus un proiect de hotărâre Consiliului Local şi în cazul în care consilierii consideră că e oportun îl aprobă, dacă nu, nu. Cheltuielile le suportă firma organizatoare, integral,  eu nu o să dau, nici nu mai am în buget, bani pentru evenimente de genul acesta. Practic, niciun leu de la bugetul local. Nu ne-au cerut bani, ne-au cerut să le dăm un spaţiu public. Ei au cerut să fie organizat în faţa Casei de Cultură, vedem ce părere au consilierii, sunt mai multe voci care nu sunt de acord cu zona ceea, cică mai bine ar fi să le dăm zona de lângă strada Minei. Consilierii sunt informaţi, pentru că ei au primit proiectul de hotărâre, unde există şi solicitarea firmei, dacă au citit, eu cred că sunt foarte bine informaţi.

Dorin Curtean, viceprimar: Noi nu ştim dacă se organizează, noi avem doar o cerere din partea unei societăţi comerciale ca să oferim o locaţie. Primăria nu este implicată cu absolut nimic. Eu vreau să soluţionez o problemă şi asta vreau să o fac cu cetăţenii oraşului Petrila, pentru că eu cred că implică o consultare publică pentru astfel de festivaluri, pentru că de-a lungul timpului i-a deranjat pe oameni, în primul rând, blocarea circulaţiei şi în al doilea rând, mizeria care rămâne în urma unor astfel de festivaluri, iar locuitorii care trăiesc în zona respectivă, au destul de suferit pentru că civilizaţia la noi în Petrila, e în urmă cu câţiva ani, iar atunci rămân tot felul de gunoaie lăsate pe străduţele lăturalnice şi asta nu le convine celor care locuiesc acolo. Şi atunci am zis că externalizăm situaţia dacă tot se vrea de către populaţie să se organizeze astfel de festivaluri, să le facem undeva ferite, în afara părţii locuibile, să nu mai blocăm circulaţia, să le facem într-o zonă în care nu afectează nici cetăţeanul, nici circulaţia auto. Primăria nu este implicată decât cu aprobarea situaţiei. Restul nu ne interesează pe noi, atunci când o anumită societate sau o anumită persoană vrea să organizeze ceva, mă gândesc că îşi rezolvă şi problema cu avizele, cu branşările la energia electrică şi apă potabilă. Absolut nici un leu nu se cheltuieşte din bugetul local pentru astfel de lucruri. Primăria ar avea de câştigat doar faptul că dă o satisfacţie unor cetăţeni care îşi doresc astfel de festivaluri, dar şi lipsa respectului cetăţenilor, pentru că sunt foarte multe nemulţumiri. Eu am postat pe pagina mea de socializare şi am încercat să consult populaţia şi oamenii sunt destul de negativişti în ceea ce prieveşte organizarea unor astfel de evenimente. Societatea a cerut ca festivalul să aibă loc în faţa Casei de Cultură. Eu nu sunt de acord şi văd că nici cetăţenii nu agreează ideea să se mai facă pe strada principală şi să fie blocat traficul rutier. Aşa că am discutat cu colegii mei din primărie să găsim o altă locaţie şi am încercat să oferim ca locaţie drumul de centură de la Mina Petrila.

Doru Boantă, consilier local PSD: Nu pot să vă spun foarte multe lucruri. Am fost plecat câteva zile şi doar astăzi mă întorc. Nu pot să spun multe lucruri până nu vad exact şi discutăm să vedem care e situaţia.

Gheorghe Bobar, consilier local PSD: Eu sunt bolnav şi plec în după-amiaza asta să mă operez… Discutăm altădată.

Lucian Brândău, consilier local PSD: Deocamdată nu ştiu, deci nu pot să vă dau detalii, pentru că nu ştiu, momentan. Din câte am înţeles, vom avea şedinţă şi acolo vom afla şi noi despre ce e vorba şi cine a venit cu ideea.

Eugen Duma, consilier local PSD:  Nu sunt în oraş, nu voi fi nici la şedinţă, nu pot să vă dau detalii.

Marius Heljiu, consilier local PSD: Staţi, că nu ştiu. Noi numai la trei avem şedinţa. Eu nu am ajuns încă la primărie să îmi ridic materialul de şedinţă, am înţeles că este un singur proiect pe ordinea de zi, cu Festivalul Berii.

După câteva minute, consilierul Marius Heljiu a revenit cu amănunte:

Marius Heljiu: O societate comercială a cerut printr-o adresă către Primăria Petrila să se organizeze acest festival al berii, ei plătesc artiştii care vor cânta vineri, sâmbătă, duminică, acum, având în vedere că noi nu plătim bani şi este o parte a populaţiei care e de acord cu altfel de manifestări, eu cred că nu ar fi o problemă.mPrimăria doar pune la dispoziţie, spaţiul exact. Ne întâlnim astăzi să vedem, că de obicei, noi îl făceam pe strada Republicii, se închidea circulaţia şi era destul de neplăcut. Acum, ar mai fi o idee, să se organizeze pe strada Minei.

Adrian Preda, consilier local PSD: Abia la ora trei avem şedinţa în care se întruneşte tot consiliu şi o să hotărască toate detaliile, până atunci nu pot să vă dau mai multe amănunte. E propus să se facă Festivalul Berii, o să ne întâlnim la ora trei şi o să discutăm toate detaliile. Locaţia o să se stabilească, că de asta ne întâlnim la ora trei. Sunt două variante- ori pe strada principală,  unde s-a mai organizat, ori la Mina Petrila. Şi cheltuielile o să se discute la ora trei, că de asta ne întlnim, că dacă nu, nu ne întâlneam…mO să fie un parteneriat cu firmele care vin şi toate aspectele astea, tot atunci o să se discute.

Radu Răscolean, consilier local PSD: Astăzi avem şedinţă de consiliu, încă nu sunt pus la punct cu datele, nu ştiu nimic. Nu sunt în cunoştinţă de cauză, deloc. Urmează să primim materialul că încă nu am primit. O să ne consultăm, eu nu cunosc exact amănunte.Până la ora trei mai este, mă documentez.

Marius Stoica, consilier local PSD: Deocamdată nu pot să vă răspund că sunt la muncă. Dacă ne auzim mai după masă. Discutăm mai târziu, dacă nu vă supăraţi pentru că sunt într-o conferinţă şi nu pot să vă răspund. Îmi cer scuze.

Dana Vişănescu, consilier local PSD: Despre Festivalul Berii se va discuta astăzi (luni-n.r), într-o şedinţă, la ora trei, nu am discutat despr asta, nu am fost consultaţi, probabil,  discuţia a fost doar la nivel administrativ, adică la nivelul primăriei, acum vom merge şi vom discuta şi vom vedea. Am înţeles că, colegii mei din primărie au încercat să facă o consultare cu populaţia, să vadă dacă oamenii îşi doresc acest festival sau nu.  Nu ştiu dacă părerea mea este cea care ar trebui să primeze, populaţia ar trebui să hotărască dacă îşi doresc acest festival sau nu.

Cristian Oros, consilier independent: În primul rând vreau să vă spun că nu ştiu nimic, deocamdată doar ce am citit pe Facebook vizavi de consultarea cetăţenilor din oraşul Petrila, astăzi este şedinţa, la ora 15 şi mai multe detalii nu ştiu să vă dau, probabil vom fi informaţi acolo.

Fostul primar al Petrilei, Ilie Păducel, și el consilier local nu a putut fi contactat.

La ora 15:00, consilierii locali de la Petrila, s-au întâlnit, într-o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia au aprobat proiectul privind organizarea şi desfăşurarea Festivalului Berii. Consilierul Eugen Duma a absentat, Oros şi Curtean s-au abţinut, iar restul voturilor au fost favorabile organizării evenimentului.

Prioritate pentru artiştii petrileni

Consilierul Psd Marius Heljiu, cel care a revenit cu amănunte pentru GDD, propune, în cadrul şedinţei, ca artiştii petrileni să aibă prioritate în ziua de duminică, destinată, în exclusivitate, artiştilor şi trupelor din Valea Jiului.

„…şi aş mai avea şi o propunere, ca artiştii locali petrileni să aibă prioritate, în ziua de duminică, ca să-i cunoască concetăţenii”, propune Marius Heljiu.

Compromisul face ca Festivalul Berii să îşi găsească locul.

Tema principală a discuţiei a fost locaţia pe care Primăria Petrila este dispusă să le-o pună la dispoziţie organizatorilor. Cererea acestora din urmă, a fost ca evenimentul să aibă loc în faţa Casei de Cultură din Petrila, fapt pe care unii dintre consilieri l-au considerat ca fiind problematic, având în vedere restricţionarea traficului în acea zonă. Organizatorilor le-a fost propusă zona de lângă strada Minei,  aceştia refuzând-o, iar la final soluţia de compromis, a dus la organizarea evenimentului în zona cuprinsă între benzinărie și până la intersecţia cu strada Minei.

Este acest Festival al Berii unul al berii?

Doleanţa cetăţenilor, spune viceprimarul Curtean, este că „dacă e Festivalul berii, să fie Festivalul Berii”( să fie comercializate mai mult de  unul sau două tipuri de bere-n.r) Unul dintre consilieri împărtăşeşte experienţa participării la un festival al crapului, unde nu exista crap, iar Curtean răspunde:

„Atunci să facem şi noi tot aşa? Facem Festivalul Berii şi aducem ţuică. Cred că ar trebui să raţionăm puţin şi  să ne gândim că dacă tot vrea cineva să organizeze astfel de festivaluri, să fie, într-adevăr festival. Eu m-am interesat şi nu e chiar aşa cum zic ei. Festivalul Berii, în România, este organizat doar de Timişoreana, ei au marcă înregistrată pe festivaluri. Şi atunci, dacă vrem să facem o chestie de genul ăsta, o facem aşa cum ar trebui făcută, dacă vrem să facem bâlci, facem cum cere fiecare, dar bineînţeles, CL aprobă şi hătărăşte, eu îmi spun doar punctul de vedere.(…)Dacă vin iarăşi, toţi cu brichete şi jucării şi aşa mai departe, se denaturează organizarea. ”, spune Dorin Curtean.

Ilie Păducel, nerăbdător să voteze…

Fostul primar al Petrilei, Ilie Păducel, se încurcă în propria-i exprimare. Probabil din cauza faptului că dumnealui nu mai avea răbdare  ca discuţiile lansate să fie duse la bun sfârşit, şi atunci hotărăşte să vorbească şi în numele colegilor.

„Eu şi colegii mei (cei de la PNL – n.r) vreau să aprobăm proiectul de hotărâre iniţiat de domnul primar, haideţi să supunem la vot. Domnul primar a iniţiat un proiect de hotărâre, e şi locaţia stabilită, şi cheltuielile, şi implicarea primăriei…”, spune Păducel.

Curtean şi Jurca propun un alt mod de desfăşurare a şedinţelor Consiliului Local, diferit de cel din „era Păducel”.

„Domnul Păducel, dacă îmi permiteţi, aici nu mai e dictatura pe care aţi făcut-o dumneavoastră. Un primar iniţiază, iar restul discutăm. Dacă aşa v-aşi obişnuit altfel”, răspunde Curtean.

„Uite cine vorbeşte”…

„Deci, dacă vorbiţi aşa, pot să vă răspund şi eu în tonul în care vorbiţi, dar eu mă uit cine vorbeşte”, replică Ilie Păducel.

Primarul Vasile Jurca aplanează cu diplomaţie conflictul.

„E proiect de hotărâre, de asta am vrut să îl dezbatem şi să vă spuneţi punctul de vedere, sunteţi consilieri, fiecare reprezentaţi un anumit număr de oameni din oraşul Petrila şi eu cred că, prin dumneavoastră, în Consiliul Local, trebuie să se ia deciziile care sunt în interesul petrilenilor”, spune Vasile Jurca.

Dacă până la ora şedinţei, administraţia petrileană susţinea că acest Festival al Berii nu presupune nici măcar un leu cheltuit din bugetul local, iată că, în câteva ore, situaţia ia altă turnură şi, Primăria Petrila, se obligă să suporte costurile curentului electric şi să amplaseze toalete ecologice, pe durata desfăşurării festivalului. Precizăm faptul că în adresa societăţii comerciale către administraţia petrileană, cerinţele au fost specificate cu subiect şi predicat – „ Vă solicităm să ne sprijiniţi cu(…) utilităţile necesare unei acţiuni de acest tip”-. Dincolo de aceste costuri, mai există şi altele pe care aleşii locali nu le iau în calcul. Instituțiile abilitate cu paza și ordinea, spre exemplu, trebuie să aibă un plan de măsuri, adică este necesară o reorganizare a echipelor pe perioada weekend-ului, fapt care presupune aducerea oamenilor la serviciu şi implicit recompensarea  lor prin plata orelor  suplimentare sau acordarea liberelor, ceea ce înseamnă scoaterea omului din programul normal.

Bianca HOLOBUŢ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza