Banca Mondială ar putea reprezenta salvarea Văii Jiului. Scrisoarea de intenție a Ministerului Energiei, împotmolită printr-un birou din Ministerul Finanțelor

235

Banca Mondială ar putea reprezenta salvarea Văii Jiului, existând posibilitatea alocării de fonduri pentru sistemul de termoficare și implicit pentru termocentralele Paroșeni și Mintia. O documentație a Ministerului Energiei s-a împotmolit însă, din nou, printr-un birou de la Ministerul Finanțelor condus de Orlando Teodorovici.

 Banca Mondială are anumite soluții pentru Valea Jiului, motiv pentru care președintele Consiliului Județean Hunedoara, Adrian David, precum și primarii din Petroșani și Deva, Tiberiu Iacob-Ridzi și Petru Mărginean, având, miercuri, o întâlnire cu reprezentantul instituției în România.

 ”Sunt pregătiți să finanțeze un eventual ajutor pentru această zonă. Se așteaptă avizarea planului de către Ministerul Finanțelor, dar mai e mult de lucru”, a spus, miercuri, pentru Gazeta de Dimineață, Adrian David, președintele CJ Hunedoara.

Finanțarea Băncii Mondiale ar viza modernizarea infrastructurii de termoficare în Valea Jiului și Deva. Sursele GDD spun că automat vor merge bani și către cele două termocentrale.

Aceleași surse susțin că Ministerul Energiei ar fi elaborat deja un document, dar care s-a pierdut la Ministerul Finanțelor. Același minister care a întârziat și avizarea documentației pentru acordarea ”ajutorului de salvare„ pentru CEH.

”Au găsit scrisoarea prin Ministerul Finanțelor, într-un birou. Bineînțeles că nu ajunsese la ministru”, au mai spus sursele GDD.

Și, tot informațiile GDD arată că reprezentanții județului Hunedoara ar putea să se întâlnească cu misiunea Băncii Mondiale în România, care va veni în țară în cursul acestei luni.

Extinderea și modernizarea sistemului de termoficare ar putea fi unica soluție pentru ca activitatea de exploatare a huilei să continue în Valea Jiului. Pentru aceasta este însă nevoie de fonduri, iar autoritățile locale nu dispun de acești bani. Nici CEH nu are sumele necesare pentru modernizarea și extinderea rețelei, astfel că o eventuală finanțare din partea Băncii Mondiale ar reprezenta o gură uriașă de oxigen pentru mineritul din Valea Jiului.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza