Căldură mare / La „Zilele Oraşului Petrila”

345
de Corneliu BRAN
Vineri, la orele 17:00 s-a dat startul oficial la Zilele Oraşului Petrila. Acţiunea de des­chidere a manifestării cultural-recreative organizată de Primăria oraşului Petrila şi Consiliul Local Petrila a avut loc la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”. În cadrul acestei manifestări s-au desfăşurat mai multe acţiuni, dintre care amintim: premierea a 15 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi deschiderea a patru expoziţii amplasate în holul instituţiei culturale.
Şi-n… faţa casei de cultură fanfara cânta…
Înainte de startul oficial al acţiunii de vineri, primarul Ilie Păducel a făcut un tur de forţă printre zecile de tarabe pline de tot felul de bunătăţi şi obiecte de uz casnic şi artizane, întinse pe câteva zeci de metri în zona centrală a oraşului, pe strada principală, aşa cum se întâmplă de fiecare dată la astfel de acţiuni circulaţia fiind deviată. După ce s-a asigurat că totul este în regulă şi că Zilele Oraşului Petrila pot să înceapă, edilul s-a îndreptat spre casa de cultură, însoţit şi de 6-7 consilieri locali, unde trebuia să înceapă ceremonia de decernare a premiilor pentru 15 cupluri din localitate care au împlinit 50 de ani de căsnicie.
În faţa casei de cultură, fanfara tinerilor din oraş, profitând şi de ziua extraordinară de toamnă, a susţinut un reuşit concert de promenadă.
„De la început aş dori să subliniez că îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru faptul că am ajuns să putem să organizăm şi anul acesta Zilele Oraşului Petrila, un eveniment mult aşteptat şi solicitat de cetăţenii noştri. Prin programul pe care l-am aprobat în consiliul local, ca în fiecare an, petrilenii vor avea trei zile de sărbătoare şi veselie, cu spectacole de muzică populară şi uşoară, cu expoziţii şi alte acţiuni menite să creeze buna dispoziţie în comunitatea noastră. Consider, şi o spun cu toată convingerea, că petrilenii noştri, după un an de muncă, după un an cu bune şi rele cum se întâmplă în viaţă, merită din plin acest cadou oferit de administraţia locală zilele acestea şi le mulţumesc prin intermediul ziarului dumneavoastră pentru faptul că sunt alături de noi la toate aceste manifestări ce se desfăşoară în aceste zile în centrul Petrilei. La Mulţi Ani, Petrila, La Mulţi Ani, petrileni!”, ne-a declarat prima­rul Ilie Păducel înainte de deschiderea evenimentului.
Atmosferă de sărbătoare
Rude sau prieteni ale celor sărbătoriţilor, funcţionari publici şi consilieri locali, în frunte cu primarul şi viceprimarul localităţii au fost alături de cele 15 cupluri care au fost sărbătorite şi premiate de către administraţia locală. După ce le-a urat bun venit şi le-a felicitat cu căldură pe pentru activitatea depusă în slujba comunităţii locale şi pentru eforturile lor de a-şi întemeia familii frumoase şi trainice, primarul Ilie Păducel a început premierea. Astfel, prin faţa prezidiului au trecut şi şi-au luat premiul de 500 lei, şampania, floarea, ciocolata şi diploma, fiecare dintre cei strigaţi. La final, primarul şi consilierii locali au ciocnit câte o cupă de şampanie cu cei prezenţi.
Patru expoziţii
Pe toată durata celor trei zile de sărbătoare, petrilenii au putut, în holul casei de cultură,  admira patru expoziţii. „Regina” expoziţiilor, cea de metaloplastie, a cuprins câteva zeci de piese superbe, create de artistul petrilean Viorel Stroe, aşezate cu mult bun gust pe două panouri uriaşe. Nimeni din cei care au intrat în holul casei de cultură n-a putut trece fără să nu stea preţ de câteva minute şi să admire exponatele, mulţi preferând să-şi facă şi poze în faţa lucrărilor de artă în metaloplastie.
A doua expoziţie, mai degrabă o mini-expoziţie, a cuprins şase lucrări superbe ale elevilor de la Cercul de Artă din cadrul Clubului Copiilor Petrila, coordonaţi de prof. Radu Chinţa. Pastelurile lui David Pricob şi Diannei Tacu, gravurile Roxanei Mătulescu şi Anelisei Antal şi o pictură în acryl a Andreei Ivanov au încântat asistenţa.
Expoziţia de fotografii, intitulată „Obiceiuri şi tradiţii”, a fost gândită şi pusă în practică de cei de la casa de cultură şi a avut ca piese de bază fotografii surprinse la acţiunile organizate de administraţie în anii anteriori, de la nedei şi spectacole, cu momârlani sau copii de momârlani pe post de „ambasadori” ai tradiţiilor şi porturilor străvechi.
Ultima expoziţie, dar nu cea de pe urmă, cea de carte, intitulată „Scriitori petrileni”, a fost gândită şi pusă în practică de cei care coordonează activitatea la Biblioteca Orăşenească Petrila. Cărţile au fost amplasate exact în faţa intrării la bibliotecă pe două standuri, iar dintre scriitori n-au lipsit I.D. Sîrbu şi inegalabilul Mircea Andraş, cei doi titani care nu mai sunt printre noi. Au putut fi observate pe rafturile standurilor cărţi scrise de colaboratorii ziarului nostru Ioan Dan Bălan, Petrică Birău şi Dumitru Gălăţan-Jieţ, Elisabeta Bogăţan şi alţii.
Două seri cu muzică pentru tot poporul
Oficialităţile s-au îndreptat apoi spre scena amenajată unde de la orele 18:30 a început spectacolul de muzică populară. În prezenţa a sute de petrileni, până târziu în noapte, printre grătare încinse cu mici şi bere, Nicu Novac, Marcela Flota, Vlad Teodosiu, Mihaela Petrovici, Alina Pinca, Teodora Filip, Ionel Stoica şi Ansamblul „Bujorii Muntelui” i-au înveselit pe cei prezenţi.
Sâmbătă seară spectacolul a continuat, de data aceasta Vescan, Ela Rose şi Carmen fiind artiştii care le-au dat aripi tinerilor, deschiderea evenimentului fiind făcută, timp de aproape două ceasuri, cu artişti locali. Un „laser show” a întregit tabloul distracţiei, dând farmec şi culoare unei seri de neuitat, unde au participat numeroşi tineri din oraş şi împrejurimile rurale ale Petrilei.

Comenteaza

Comenteaza