CCM-ul minerilor nu a fost denunţat, dar drepturile se pierd „pe drum”

214

Chiar dacă administratorul judiciar şi cel special al Complexului Energetic Hunedoara nu au denunţat Contractul Colectiv de Muncă al minerilor şi eneregticienilor, asta nu înseamnă că angajaţii CEH beneficiară de toate drepturile prevăzute de acest document.

 

De când judecătorul sindic a admis deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul Complexului Energetic Hunedoara, minerii şi energeticienii au pierdut o serie de drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. CCM-ul nu a fost denunţat, aşa cum se vorbeşte, însă unele drepturi efectiv nu au mai fost acordate.

„Este vorba despre tichetele de masă şi tichetele cadou şi masa caldă, care erau drepturi zilnic, şi prima pentru sărbătorirea Zilei de 8 Martie nu a mai fost acordată”, a declarat Petre Nica, Preşedintele Sindicatului „Muntele”.

Economia pe care o realizează CEH prin neacordarea acestor bonificaţii se cifrează la aproximativ 1,7 milioane de lei pe lună, potrivit calculelor făcute de sindicate. În perioada următoare sunt informaţii că se va renunţa şi la alte drepturi contractuale de care angajaţii CEH beneficiază la ora actuală, în vederea realizării de economii, însă deocamdată nu se ştie care vor fi acestea. Oficialii Sindicatului „Muntele” spune că veniturile CEH ar putea creşte semnificativ, însă este nevoie de modificarea unui act normativ.

„Negocierea unor clauze din CCM se va face în anumite condiţii, aşa cum am spus încă de la început. Condiţia esenţială este aceea de a se modifica hotărârea de Guvern prin care avem obligaţia asigurării serviciilor de sistem, în sensul creşterii puterii pe care noi să o avem la dispoziţia dispecerului energetic naţional de la 500 de la 650 MW”, a subliniat Petre Nica.

Pentru reducerea cheltuielilor, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara a convenit cu reprezentanţii entităţii energetice un plan de măsuri imediate. Datele oficiale arată  că programul prevede reducerea graduală a salariilor pentru personalul de conducere şi consilieri, restructurarea organigramelor, atât la sediul central, cât şi la sucursale, renegocierea Contractului Colectiv de Muncă, dar şi educerea cheltuielilor cu transportul şi reglementarea deplasărilor/ delegaţiilor inclusiv pentru personalul de conducere al CEH. Pe de altă parte, fiecare contract aflat în derulare va fi analizat, iar cele care nu sunt  benefice complexului energetic vor fi denunţate. În plus, oficialii CEH au obligaţia de a demara procedurile de recuperare a creanţelor.

Complexul Energetic Hunedoara este în insolvenţă, măsura fiind dispusă de Tribunalul Hunedoara la data de 7 ianuarie 2016, din cauza datoriilor extrem de mari acumulate de CEH la bugetul de stat şi partenerii comerciali.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza