Ce șanse mai are Valea Jiului să fie reprezentată în Parlament și Senat?

393
de Alina PIPAN

Alegătorii din ziua de astăzi sunt de două feluri, unii care strigă hoții doar când aud cuvântul politică, alții care aleg o tabără în funcție de convingerile personale. Cei din a doua categorie își aleg tabăra de cele mai multe ori superficial, fără să se intereseze concret despre candidații pe care pun ștampila, doar în baza simpatiilor. Sunt puțini care știu cu cine votează pentru că știu exact ce vor de la candidatul lor, cine este acesta, ce a făcut pentru ei până acum, ce îl recomandă. Lipsa unei educații politice ne dăunează grav prosperității, mai ales că sunt partide care ne bagă pe gât candidați din București, și ies cu liste pe care nu au oameni din județ, dar nici din Valea Jiului. Pe buletinele de vot nu apare domiciliul candidatului, doar partidul din care face parte.

Am descoperit și în acest an la parlamentare că unele partide ne duc cu preșul. Anul acesta, comparativ cu anul 2012, șansele ca Valea Jiului să fie reprezentată în Parlament și Senat sunt mici, unii candidați care au șanse să ajungă au o candidatură îndoielnică. Putem trimite în legislativ și candidați din județ, pentru că avem câteva opțiuni viabile, indiferent de partidul pe care îl preferăm. Este însă trist și nedrept față de electoratul din județ și implicit din Valea Jiului că unele partide au pe locurile eligibile doar candidați de la București, sau din alte localități din țară, care or fi onești și bine pregătiți, dar nu ne pot apăra cu adevărat interesele.

Am luat obiectiv listele la puricat, și iată ce am aflat.

 

Partidul Național Liberal (PNL)

Pentru Camera Deputaților pe locurile eligibile, primele două locuri, sunt Heiuş Lucian-Ovidiu din Orăștie, economist, și Gligor Dorin-Oliviu, consilier județean, pe locul 3 este primarul din Hațeg. Pe locul 5 abia se află consilierul local Butulescu Valeriu, om de cultură cu notorietate în Vale, poziție din care candidatul poate ajunge în Parlament doar dacă renunță toți cei dinaintea lui. Pentru Senat șansele Văii sunt mai bine reprezentate. Prima pe lista este deputata Hărău Eleonora-Carmen, urmată de David Adrian-Nicolae, din Aninoasa, pe care îl cunoaște toată lumea pentru că a fost pentru o perioadă președintele Consiliului Județean Hunedoara. Pe locul patru, dar loc neeligibil, este Lupu Constantin, fost consilier local și director INSEMEX.

 

Partidul Social Democrat (PSD)

Pentru Camera Deputaților PSD are pe primele locuri, cele eligibile, pe șeful Consiliului Județean Hunedoara, Nistor Laurenţiu, din Șoimuș, apoi pe deputata Intotero Natalia-Elena. Pe locul 6 se află viceprimarul de la Vulcan, Merişanu Cristian-Ion, din această poziție neputând să ajungă în Parlament vreodată. Este foarte posibil ca Nistor să își cedeze locul, și să țină capul de listă doar pentru a strânge voturi pentru partid, dar oricum Valea Jiului nu va avea niciun deputat PSD în Parlament. Primul loc pe lista Senatului este ocupat de primarul Lupeniului, Resmeriţă Cornel-Cristian, el a mai fost deputat, dar este greu de crezut că va renunța la fotoliul de primar, obținut cu multă muncă, și în care se vede clar că s-a instalat confortabil, pentru postul de senator. Dacă renunță la postul de senator în favoarea lupenenilor, următorii pe liste sunt Sălan Viorel din Orăștie, fost șef al Jandarmeriei Hunedoara, urmat de lectorul universitar Heljiu Marius-Nicolae din Petrila.

 

Partidul Mișcarea Populară (PMP)

Cele mai bune șanse de a reprezenta Valea Jiului în Camera Deputaților le are Vochițoiu Haralambie, care este primul pe listă. Este urmat de Roncioiu Cosmin Alin, decan, din Deva. Pe locul 5 se mai află Ciucu Cristina, profesor în Lupeni, cu 0 șanse de a vedea Parlamentul din funcția de deputat. La Senat, primul pe listă este sindicalistul Nica Petre, din Lupeni. Acesta ocupă acum funcția de director adjunct în CEH, și, având în vedere că are sarcina de a închide două mine, este foarte posibil să țină cu dinții de funcția de senator. Este greu de crezut că partidul lui Băsescu mai are electorat în Vale, dar Nica poate avea susținerea minerilor din sindicat. Urmează pe listă Timiș Bianca, candidat de la Baru.

 

Uniunea Democrată Maghiară Din România (UDMR)

Pentru Camera Deputaților primul pe listă este Széll Lörincz, din Deva, urmat de candidați din Deva și Hunedoara, pe ultimele locuri se află și doi candidați din Petroșani și Lupeni, dar fără șanse de a ajunge în Parlament. La Senat, de asemenea, deputatul Winkler Iuliu este capăt de listă, din Deva. Pe locul 4, cu șanse nule de reușită, se află și un candidat din Lupeni.

 

Partidul România Unită (PRU)

Deschide lista pentru Camera Deputaților cu medicul veterinar Rudeanu Mihail din Deva, nu are niciun candidat din Valea Jiului. La Senat capul de listă este asigurat de avocatul hunedoarean Şusman Iosif-Sebastian. Pe această listă există și un candidat din Valea Jiului, pensionarul Perța Tănase din Lupeni, dar pe un loc fără nicio șansă de reușită.

 

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

Defilează pe prima poziție la Camera Deputaților cu Surgent Marius-Gheorghe, din Deva, șef la Centrul de îngrijire Brănișca. Pe locul 3 se află Vladislav Milu, din Petroșani, director la Universitatea de Vest, dar, de asemenea, plasat pe un loc neeligibil. La Senat lista este deschisă de jurnalistul Bena Alin din Certejul de Sus, urmat de consilierul local de la Petroșani Niță Dorina, care deși aparent are o poziție bună, având în vedere că partidul poate strânge puține voturi, ele îl vor ajuta cel mult pe primul plasat să ajungă în Senat.

 

Partidul România Mare (PRM)

Se luptă să supraviețuiască local, dar cu toate că a pierit încet din peisaj, măcar a avut bunul-simț să pună pe liste candidați din județ. Chiar are pe primele locuri doar candidați din Valea Jiului, semn că partidul este mort la nivel județean. Andronache Emanoel, fost consilier local la Petrila, deschide lista pentru Camera Deputaților. Este urmat de profesorul Rusu Sevastin din Lupeni. La Senat lista aparține candidaților din județ și este deschisă de avocatul devean Mincea Mircea-Nicolae.

 

Următoarele partide vin în fața electoratului pe primele locuri, singurele cu șanse eligibile, doar cu candidați din București

Alianța Noastră România (ANR)

Îl are primul pe listă pe Simionescu Mihai din București, urmat de alți candidați de la Capitală. La Senat rețeta se repetă întocmai.

 

Partidul Uniunea Salvați România (PUSR)

Defilează și el tot cu candidați din Capitală, sunt și candidați din Deva, chiar și unul din Uricani, dar undeva la coada listei, doar pentru a fi la număr. La Senat figura se repetă întocmai. Apar candidați din Petroșani și Lupeni dar doar pentru a completa spațiul gol de pe liste, și eventual a da impresia votantului că, dacă recunoaște două nume de pe listă, toți reprezintă județul.

 

Partidul Ecologist Român (PER )

Sare și el pe primul loc cu un candidat de la București, căutând să strângă destule voturi pentru a asigura acestui candidat loc în Camera Deputaților. Restul listei este umplută cu candidați din județ, fără capital politic, și fără șanse de reușită. La Senat partidul a pus pe primul loc un medic veterinar din Hunedoara, Giurgiu Răzvan Dragoș, iar lista este completată de alți candidați din județ

 

Partidul Socialist Român (PSR)

Și-a pus și el primul pe listă un candidat din București pentru Camera Deputaților, în rest lista este ocupată cu membri de partid din județ, dar așa cum am auzit fiecare dintre noi de partid, așa am auzit și de candidați. Visează să ajungă în Senat pensionarul Hebel Antoniu Otto, fost inginer silvic din Petroșani, însă cu siguranță nu îl ajută partidul

Comenteaza

Comenteaza