CEH – corabie în derivă, din care scapă cine poate

224

În acest moment, Complexul Energetic Hunedoara primește 100 de lei pe Mwatt, în timp ce, ca să îl producă, cheltuiește între 360 și 370 de lei. Amenzile pentru lipsa certificatelor de carbon au curs și, la finele lunii aprilie trebuie plătite altă tranșă. CEH este pur și simplu în derivă și toate mitingurile și protestele spontane sau organizate nu au reușit să reducă în vreun fel acest deficit. Sindicaliștii din minerit spun că acum totul e neclar. „Conducerea este una în derivă, deciziile sunt lipsite de construcție, comunicarea este extrem de deficitară și pentru că există interese politice, sindicale, ale unor lideri care vor creșterea poziției pe care sunt acum, toatre acestea duc la acestă stare care arată ca o corabie care nu mai are cârmă, fără direcție și asta generează mișcări de protest. Urmează data de 30 aprilie, dată la care trebuie să depunem certificatele de carbon, iar noi nu am cumpărat unul singur. Am luat anul trecut prin ajutorul de salvare, certificate de carbon și suntem în spate cu o amendă de 132 de milioane de euro”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatul Muntele CEH, situația din minerit.

Pe de altă parte, sindicaliștii din energie susțin că ei ar trebui să nu lucreze o vreme, pentru a prinde un preț bun la energia electrică, iar minerilor le recomandă să acceseze ajutorul de închidere. Energeticienii au și un plan pe care vor să aplice din 1 aprilie până în octombrie. „Când nu putem penetra piața cu prețul de cost al Mwatt-ului, prea mare și prețul prea mic pe piață al energiei electrice, atunci nu are rost să funcționăm. Și atunci, va trebui ca noi să stăm în rezervă terțiară lentă și să fim plătiți din servicii de sistem, iar minerii numai pe un program de ajutor de stat. Fără 50 de lei pe Gcalorie nu avem ce vorbi de funcționare pe viitor, în condiții economice”, a completat tabloul sumbru al CEH și Mihai Lorinț, sindicalist din domeniul energiei la Termocentrala Paroșeni.

Nimeni nu a luat încă o decizie, ci doar angajații stau pe rând acasă pe salarii reduse. Nici această măsură nu are rezultate imediate, iar CEH este în continuare în derivă, în ciuda tuturor protestelor de stradă sau din subteran de până acum.

Sursa:: servuspress

Home

Comenteaza

Comenteaza