CEH s-ar putea dota cu echipamente de peste 9 milioane de lei de la mina Petrila

193

Mina Petrila, a cărei activitate va înceta la finele acestei luni, devine depozitul cu piese de schimb pentru minele viabile și neviabile, la Complexul Energetic Hunedoara putând ajunge piese și echipamente în valoare de peste 9 milioane de lei.

Comisii mixte, CEH-SNÎMVJ, au inventariat utilajele și echipamentele de la mina Petrila care se pretează pentru unitățile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, valoarea acestora fiind stabilită, potrivit reprezentanților Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, la 9.360.000 lei.

Potrivit informațiilor Gazetei de Dimineață, Ministerul Energiei este cel de care depinde dotarea CEH cu piesele identificate la Petrila. Cei de la minele neviabile nu vor niciun leu pe echipamentele identificate, însă doar ministerul poate încheia acest transfer dintre SNÎMVJ și CEH. Afacerea, una profitabilă pentru Complexul Energetic Hunedoara, chiar dacă piesele nu sunt noi, poate fi ”parafată„ printr-un ordin de ministru sau o Hotărâre de Guvern în baza căreia activele în valoare de 9.360.000 lei să fie scăzute din patrimoniul minelor neviabile și incluse în patrimoniul CEH, printr-un aport de capital.

Piesele și echipamentele identificate ar fi utile minelor considerate viabile din cadrul CEH, structură care nu are banii necesari pentru a cumpăra cele necesare activității de extracție. Instalația de extracție de la puțul cu schip al minei Petrila este compatibilă cu cea de la mina Lonea. Instalațiile de ventilație sunt compatibile cu cele de la Livezeni, iar compresoarele la mina Petrila sunt compatibile cu cele de la mina Lupeni.

Dacă statul emite un act normativ prin care activele să fie scăzute de la SNÎMVJ și înregistrate la CEH, la minele viabile ar urma să ajungă stații de compresoare, piese mașini de extracție, pompe de evacuare ape, transformatoare de subteran și celule electrice de subteran și de suprafață, cofrete, cabluri.

Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia Uniunea Europeană permite subvenționarea mineritului și trebuie să se închidă la finele acestui an, la 156 de ani de la prima atestare a activității de extracție.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza