
Mitingul desfășurat de Sindicatul Muntele în cadrul acțiunii ”Hunedoara suntem NOI” a scos, sâmbătă, aproape 2000 mii de hunedoreni care au cerut Guvernului implicare pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara, cel mai mare angajator hunedorean. Compania, aflată în insolvență, are nevoie urgentă de soluții pentru a nu ajunge la faliment, caz în care peste 10 mii de hunedoreni vor rămâne fără locuri de muncă.
Mineri, energeticieni, femei, copii, tineri și bătrâni s-au strâns, sâmbătă dimineață la Petroșani nemulțumiți de lipsa de soluții și alternative pentru Valea Jiului și județul Hunedoara, aceștia având alături și câteva zeci de angajați ai Complexului Energetic Oltenia. Cei prezenți la miting au scandat ”hoții”, ”demisia”, ”Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea„ sau ”Hunedoara suntem NOI” cerând factorilor decizionali să nu mai ignore această zonă a României.
”Nu avem alternative. De peste 20 de ani ne-au amăgit doar cu promisiuni. Poate e târziu, dar cred că a venit vremea să ne trezim, întrucât în joc sunt locurile noastre de muncă”, a spus unul dintre participanții la miting.
Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, le-a spus celor prezenți la miting că situația în care se află Complexul Energetic Hunedoara nu se datorează minerilor și energeticienilor, ci politicii antinaționale a României.
”Motorul economic al acestei zone este pus la pământ de niște oameni incapabili care nu fac decât să ne mintă. Trebuie noi să ne luptăm pentru noi și nu trebuie să ne abatem niciodată de la ceea ce ne-am propus să facem. Nu trebuie să cedăm sub nicio formă la lupta noastră, nu trebuie să ne lăsăm îngenuncheați. Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență și la un pas de faliment. Nu am ajuns în această situație din cauza noastră, din cauza celor care astăzi sunt în termocentrală sau în mină, am ajuns pentru că România duce o politică antinațională, pentru că România a uitat să țină valorile în țară, pentru că România lucrează împotriva ei. Nu există țară în Uniunea Europeană care să lupte împotriva ei. Interesul național al vecinilor noștri se vede, interesul național al României, unde este?”, a spus Nica.
Liderul de sindicat a completat că România nu își permite să renunțe la energia produsă pe bază de cărbune, fie că e vorba de huilă, fie că e vorba de lignit.
”Până când această țară are huilă, are lignit, nu avem voie să renunțăm la energia electrică produsă pe bază de cărbune, nu avem voie să înțelegem că acestă nevoie a Uniunii Europene (renunțarea la energia produsă pe bază de cărbune-n.r) este și nevoia noastră națională. Nevoia noastră națională înseamnă energie electrică produsă pe bază de cărbune, înseamnă locuri de muncă, înseamnă siguranță energetică„, a completat liderul de sindicat.
Nica a mai declarat că i veniturile complexului nu au crescut de la intrarea în insolvență și nici nu au fost prezentate măsuri concrete de sprijin economic, existând riscul ca mii de oameni să intre în șomaj.
„Nu s-au găsit soluții la nivel guvernamental, iar evitarea falimentului se axează doar pe tăierea de drepturi salariale. Astfel, CEH poate lăsa în urma peste 6.000 de șomeri, în câteva luni. Din păcate, nu toată lumea conștientizează pericolul pe care am încercat, de acum doi ani de zile, să-l arătam opiniei publice. Nu cedăm lupta. Oricând se poate face ceva, atâta timp cât este voință”, a mai spus Nica.
Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a afirmat, sâmbătă la Petroșani, că guvernanții știu că România are nevoie de energia pe bază de cărbune, însă nimeni nu face nimic.
”Șansele mineritului depind de responsabilitatea Guvernului. Sperăm ca în ultimul moment Guvernul să își dea seama de situația din Valea Jiului și să ajute și această ramură economică, mineritul, pentru că economia acestei națiuni s-a construit pe cărbunele din România, iar acest lucru nu trebuie uitat. Acum, din păcate, suntem folosiți atunci când e greu. Ați văzut ce s-a întâmplat în ianuarie. Dacă nu era cărbunele, în ianuarie populația nu avea nici căldură, nici curent electric. Din păcate știu acest lucru îl cunoaște toată lumea, dar nimeni nu face nimic pentru energia pe bază de cărbune”, a declarat Dumitru Pârvulescu.
La mitingul de sâmbătă de la Petroșani a participat și liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu care spune că Ministerul Energiei trebuie să rezolve problemele cu care se confruntă producătorii de energie.
”Sperăm ca Ministerul Energiei să rezolve toate aceste probleme, dar în același timp pentru a nu crea probleme oamenilor, trebuie creată și plasa socială, mă refer la ordonanța 36, ca în caz de disponibilizări să poată fi acordate salariile compensatorii pentru persoanele disponibilizate”, a spus Bogdan Hossu.
Președintele Cartel Alfa a mai precizat că deși unii vor ca centralele să treacă pe gaz sau pe cărbune din import, aceste soluții sunt foarte costisitoare și că singura șansă a României este reindustrializarea.
”Marea problemă este că la ora actuală tendința administrației de a specula ori trecerea pe gaz a centralelor ori prin importul de huilă. Mecaniscum a fost gândit integrat pe puterea calorică a huilei din zonă. Orice încercare de readaptare înseamnă costuri enorme și economice și sociale și acest lucru trebuie înțeles de decidenții politici. Se pare că unii au înțeșes această chestiune și sperăm că ne vom mișca în sensul dorit, în sensul în care compania va rămâne, va funcționa și va funcționa bine pentru interesul tuturor. În același timp, pentru că Petroșaniul, Valea a avut o capacitate mult mai mare trebuie găsite și alte soluții prin care să se atragă și alte tipuri de industrii în zonă tocmai pentru a preveni, în timp, epuizarea minelor. O reorientare se face în timp nu se face peste noapte. Locurile de muncă sunt cele mai importante. Trebuie înțeles că administrația este responsabilă de decizii. Trebuie să le reamintim că singura șansă este să se investească în industrie”, a completat liderul Cartel Alfa.
Cei aproape 2000 de hunedoreni care au participat la mitingul de la Petroșani au plecat, în marș, spre sediul Complexului Energetic Hunedoara. În fața coloanei de manifestanți, purtat de mai mulți angajați ai structurii energetice hunedorene, a fost un sicriu inscripționat ”CEH”.
”Guvernanți!!! Dacă sunteți cu adevărat români nu acceptați tăierea la fier vechi a CEH-ului” a fost mesajul afișat pe sicriul care a arătat care este intenția autorităților în ceea ce privește Complexul Energetic Hunedoara.
Doar unitatea hunedorenilor mai poate, potrivit liderilor de sindicat, împiedica intenția unora de a tăia și a duce la fier vechi minele și termocentralele din Hunedoara.