Complexul Energetic Hunedoara, cobaiul Ministerului Energiei

339

Complexul Energetic Hunedoara ar fi trebuit privatizat, la un moment dat, motiv pentru care în cadrul societății a fost înființată o comisie ce a avut exact acest scop. CEH a rămas cu constituirea comisiei și banii dați, procedura fiind anulată în vara anului trecut, la fel cum au fost anulate mai toate inițiativele care ar fi putut pune societatea pe roate.

Înființat pentru a se oferi o alternativă mineritului din Valea Jiului, Complexul Energetic Hunedoara a devenit rapid cobaiul ministerului de resort. Prin CA și AGA s-au perindat tot felul de specialiști, mulți dintre ei având ca ocupație de bază administrarea societăților de stat, cu indemnizaţii pe măsură..Au fost înfiinţate comisii peste comisii, cu rezultate zero, dar remunerate și ele pe măsură.

O astfel de comisie este cea de privatizare care a funcționat până în vara anului trecut, când Complexul Energetic Hunedoara a primit ”ajutorul” de la Guvern, dată de la care a fost ridicată și procedura de administrare specială și a fost anulată intenția de privatizare.

Societatea a rămas astfel cu banii dați membrilor comisiei de privatizare și pe strategiile aferente acestei proceduri, la fel cum s-a întâmplat și în cazul intențiilor de realizare a unor IPP-uri pentru construcția unor microhidrocentrale și a unui grup pe gaz la Mintia.

Alexandru Prepeliță, la acest moment membru al Consiliului de Administrație al CEH, jurist în Ministerul Energiei, a obținut anul trecut de la societatea hunedoreană 12.860 lei ca și membru al comisiei de pregătire privatizare.

Dan Codescu și el angajat al Ministerului Energiei, a încasat anul trecut de la CEH, pentru că a fost membru al comisie de privatizare, suma de 7552 lei.

În ianuarie anul trecut, Ministerul Energiei a postat pe pagina proprie de internet un proiect de hotărâre referitor la componenţa comisiilor privind coordonarea procesului de vânzare a unor pachete de acţiuni ale unor companii la care ministerul este acţionar. Potrivi acelui comunicat, ministrul Energiei era preşedintele comisiilor pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia, Complexului Energetic Hunedoara şi a Hidroelectrica.

Din comisia de negociere şi selecţie a investitorului, în cazul Complexului Energetic Hunedoara vor face parte: ministrul Energiei, în calitate de președinte, un reprezentant al Ministerului Finanţelor, un reprezentant din cadrul cancelariei primului-ministru, un secretar de stat din cadrul Ministerului Energiei, un reprezentant al direcției generale de specialitate cu atribuții în domeniul privatizării din cadrul Ministerului Energiei și directorul general al Societății Complexul Energetic Hunedoara.

Intenția de privatizare a CEH  fost însă numai mimată. Nu de alta dar intențiile străinilor de a achiziționa CEH au rămas blocate prin sertarele ministerului, adică exact în instituția unde se regăsea președintele comisie de privatizare.

De CEH au fost interesați americanii de la Quintana Minerals. Al doilea deţinător de rezerve de cărbune din Statele Unite ale Americii a fos interesat de Complexul Energetic Hunedoara, trimițând, în decembrie 2014, Departamentului pentru Energie, o scrisoare de intenţie prin care îşi manifestă interesul în privatizarea Complexului Energetic Hunedoara. Era pe mandatul ministrului Răzvan Nicolescu.

În septembrie 2014, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit , la Houston, cu reprezentanţii mai multor importante companii americane. Atunci a avut loc şi o primă discuţie cu Corbin Robertson, preşedintele Quintana Minerals Corporation.

Reprezentanţii companiei americane au solicitat date despre CEH în scopul analizării unei investiţii strategice în judeţul Hunedoara. Intenția americanilor a fost însă blocată la minister. După ce Nicolescu a fost înlocuit din funcție, americanii nu au mai primit niciun răspuns de la partea română.

Anul acesta a venit rândul unui consorțiu să se intereseze de CEH. Și în acest caz intenția străinilor a rămas blocată prin sertarele ministerului.

Memorandumul trimis Guvernului României de un grup de investitori nemți și coreeni stă în sertarele Ministerului Energiei, senatorul hunedorean Haralambie Vochițoiu declarând în urmă cu câteva luni că este inadmisibil ca statul să nu deschidă documentele trimise și să nu le analizeze.

Încă de pe 8 aprilie, reprezentanții Scharfstein Group, au trimis statului român o scrisoare de intenție a cărui obiectiv principal este reprezentat de Complexul Energetic Hunedoara. Deși aflat în insolvență și cu datorii de sute de milioane de lei, reprezentanții Grupului sunt de părere că la CEH se poate investi, propunând Guvernului un parteneriat. Statul nu a răspuns, şi mai mult, prin vocea ministrului Victor Grigorescu a aruncat bomba: închide două mine din cadrul CEH.

Declaraţiile au fost făcute de senatorul hunedorean Haralambie Vochițiou, care împreună cu un reprezentant al grupului de investitori, a fost la o întâlnire cu vicepremierul Costin Borc, secretarul de stat Corina Popescu (care i-a luat locul ministrului Energiei, Victor Grigorescu) și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

”Am fost la întâlnire cu reprezentantul unui grup de investitori care a depus deja, din 8.04.2016, un memorandum, adică o scrisoare de intenție, prin care propun la modul cel mai concret Guvernului României un parteneriat în participațiune în care ei să vină cu 500 de milioane de euro în prima fază, cu utilaje, pentru CEH. Oamenii ăștia nu au învârtit Globul Pământesc așa și au pus degetul pe Valea Jiului. Am vorbit cu oamenii aceștia luni de zile. S-a luat aviz de la Ministerul Energiei, au venit aici, au văzut termocentralele, minele, au fost de acord. Nu e Valea Jiului cel mai prietenos loc în care să aduci 500 de milioane de euro și cu toate acestea am făcut un efort și au venit aici. Din 8 aprilie au depus un document oficial. Domnul vicepremier Borc a întrebat-o direct pe Corina Popescu dacă știe de treaba aceasta. ”Da, știm”, așa într-o doară, de parcă era o cerere de audiență joi după-masa. Revolta mea a fost maximă când am auzit acest răspuns, această indolență incredibilă. Când știi că arde ceva în țara asta și vine cineva și rezolvă treaba să ții două săptămâni o hârtie, să nici nu te intereseze, să nu deschizi dosarul… ”, declara  senatorul de Hunedoara, Haralambie Vochițoiu.

Potrivit acestuia, investitorii interesați de CEH duc o tehnologie care mai funcționează în Germania. O tehnologie prin care huila este descompusă chimic împreună cu deșeuri menajere, și se face biodiesel și energie.

 

Grupul de investitori ar fi fost dispus să vină, în primă fază, la CEH cu 500 milioane de euro. Dar, surpriză, nimeni nu a fost interesat, iar ministerul nu a dat nici măcar un comunicat în care să arate că structura energetică hunedoreană atrage încă interesul. Dacă statul român doarme în papuci și n-are niciun interes să salveze energia pe bază de huilă, atunci de ce să cunoască poporul că resursa minerală a țării este importantă pentru străini?? Mai bine închide totul și dă drumul la importuri.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza