Complexul Energetic Hunedoara, îngropat de stat în favoarea producătorilor de energie din surse regenerabile

238

Scăderea consumului de energie în urma contractării sectorului industrial, subvenționarea energiei verzi, scăderea prețului pe PZU ca urmare a tranzacționării energiei verzi, taxa pe stâlp și creșterea redevenței sunt doar câteva dintre cauzele care au adus CEH pe marginea prăpastiei. Toate aceste cauze sunt determinate de stat, independente de voința conducerii complexului, a sindicatelor, a minerilor sau energeticienilor.

Structura energetică hunedoreană a împlinit trei ani de viață duminică, de Ziua Morților, fiind la acest moment un fel de pacient intubat, aflat pe secția ATI. O mare parte din cauzele care au condus Complexul Energetic Hunedoara sunt determinate de acțiunile statului, adică a structurii care deține capitalul structurii energetice hunedorene, acționarul acesteia. O recunoaște, chiar statul înr-o notă de fundamentare a unui proiect de hotărâre prin care vrea să aprobe venituri în completare pentru angajații CEH.

În documentul cu pricina, postat pe site-ul Ministerului Energiei, se arată că disponibilizarea personalului trebuie făcută pentru „eficientizarea activității acestei societăți”.

Tot în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, reprezentanții statului spun că ”s-au evidenţiat o serie de factori care au influenţat rezultatele societăţii în perioada 2012 – 2014”. Printre acești factori se regăsesc ”subvenţionarea producătorilor de energie din surse regenerabile prin preţul certificatelor verzi; scăderea preţului pe PZU ca urmare a creşterii cantităţilor tranzacţionate de producătorii de energie din surse regenerabile; introducerea impozitului pe construcţii speciale; devalorizarea monedei naţionale în raport cu principalele valute în care societatea are contractate credite; creşterea redevenţei miniere”.

Toți aceștia sunt factori determinați de acțiunile Guvernului, ale statului care este unicul acționar al Complexului Energetic Hunedoara.

Taxa pe stâlp presupune pentru Complexul Energetic Hunedoara, societate care și așa are datorii de sute de milioane de lei către stat și furnizori, o cheltuială importantă, de aproape 11 milioane de lei anual.

Taxele pe care complexul trebuie să le achite către stat – aici fiind inclusă taxa pe stâlp, redevența, impozitul pe resurse naturale și pe clădiri – au crescut, numai în 2014, cu 25 de milioane de lei față de anul 2013.

Deși sindicaliștii au reclamat subvenționarea excesivă a producătorilor verzi în dauna celor pe bază de cărbune, statul nu a luat nicio măsură. Ba mai mult, vrea chiar ca acești producători să obțină ajutoare de stat.

”Trebuie să continuăm să revizuim și să îmbunătățim orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat pentru mediu şi energie, astfel încât să putem cuprinde noi reglementări în ceea ce privește acordarea de ajutoare pentru segmentele de mediu și energie (…) Am discutat despre identificarea celor mai bune modalitați pentru acordarea de ajutoare de stat în zona de energie și cu precădere în zona de energie regenerabilă și bio-combustibil. Atât eu personal, cât și reprezentanții celorlalte țări membre ale Uniunii Europene, suntem de acord că orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat pentru mediu şi energie au fost îmbunătățite și că trebuie să continuăm să le reformăm pentru a putea cuprinde noi reglementări în ceea ce privește acordarea de ajutoare pentru sursele de energie”, a spus Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Iar declarația acestuia vine după ce în perioada 22-23 octombrie a fost la Bruxelles, pentru a susține interesul Complexului Energetic Hunedoara, structură care trebuia să prezinte Comisiei Europene un plan de reorganizare.

Alte motive ce au condus la situația actuală de la CEH sunt legate de diminuarea cantităţii de cărbune extras de minele din Valea Jiului. Și aici, statul a asistat pasiv cum foștii directori și-au bătut joc de licitația prin care trebuiau retehnologizate unitățile miniere din cadrul CEH. Licitația a fost anulată, anul trecut, de ANRMAP din cauza deficiențelor constatate, iar retehnologizarea minelor a fost „trasă pe dreapta”.

Acum, pe motiv de eficientizare, la CEH se pregătesc disponibilizări, 341 de salariați urmând a pleca din decembrie. Ba mai mult, tot pentru eficientizare, guvernanții vor trecerea în conservare a unor mijloace fixe care nu mai sunt folosite în procesul de producţie; valorificarea deşeurilor provenite din casări şi dezmembrări echipamente de la sucursale energetice şi miniere, scăderea consumului de energie, dar și renegocierea CCM-ului.

Angajații CEH sunt cei care trag greul. Cei care au adus compania în situația actuală, directori numiți politic, factori de decizie din ministere și guverne nu sunt trași la răspundere. Subminarea economiei naționale nu reprezintă vreun capăt de acuzare în România lui 2015 în care companiile de stat sunt doar vaci bune de muls.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza