Complexul Energetic Hunedoara nu a achiziționat certificatele de carbon

272

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu a reușit nici în acest an să achiziționeze la timp certificatele de carbon,  condiții în care este așteptată o nouă amendă de sute de milioane de lei, după ce anul trecut, pentru aceeași faptă, societatea hunedoreană a fost penalizată cu 538 milioane de lei.

Cu toate că luna aprile – termenul limită pentr achiziționarea certificatelor de carbon- a trecut, CEH nu a reușit să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Potrivit reprezentanților companiei, nici nu sunt bani pentru cumpărarea acestora, așa că acum structura energetică hunedoreană așteaptă să-i fie trimisă amenda pentru neîndeplinierea condițiilor de mediu.

Lipsa banilor pentru achiziția certificatelor de carbon este certificată și de raportul întocmit de administratorul judiciar asupra cauzelor insolvenței încă din luna martie.

”Societatea nu are resursele necesare pentru achizționarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. La 30 aprilie 2016, instalațiile poluatoare din România aflate sub schema europeană a emisiilor de gaze cu efect de seră (EU ETS- EU Emissions Trading Scheme) trebuie să transmită către Comisia Europeană certificatele de carbon aferente emisiilor de gaze efectiv realizate anul trecut. Neconformarea instalaţiilor din România, precum şi din celelalte ţări, înseamnă o amendă de 100 euro/certificat de carbon nerestituit sau tonă CO2 emisă, conform legislaţiei europene şi naţionale în vigoare”, arată GMC Craiova, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, în raportul asupra cauzelor insolvenței.

Potrivit aceluiași raport, pentru energia produsă anul trecut în cele două termocentrale,  CEH SA trebuie să achiziționeze  un număr de 1.674.596 certificate de emisii de gaze cu efect de seră, valoarea acestora fiind estimată la  aproximativ 35.769.370 lei. Prețul este însă calculat la data de 7 martie anul curent, când prețul de cumpărare al unui certificat era de 4,80 euro, la un curs valutar de 4,45 lei/euro.

Practica arată însă acă atunci când cererea de certificate este mare, prețul acestora crește. Așa se face că la acest moment, CEH ar avea nevoie de aproximativ 43 milioane de lei pentru certificatele de carbon.

Anul trecut, CEH a primit de la stat un împrumut de 167 milioane de lei din care a primit doar 98. Restul nu poate fi accesta întrucât a doua tranșă a fost condiționată de plata a altor zeci de milioane de lei.

Tot anul trecut, CEH a primit o amnedă de peste 538 milioane de lei pentru că nu a achiziționat la termen certificatele de carbon.

”CEH nu are resursele necesare pentru cumpărarea acestor certificate, iar eventuala amendă de 100 euro/certificat neachiziționat până la termenul limită urmează a se adăuga sumei stabilită anul trecut de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului de Mediu care a emis Decizia 129916/26 noiembrie 2015 prin care a aplicat Societății Complexul Energetic Hunedoara penalități în sumă de 538.216.725 lei ca urmare a faptului că societatea nu a restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră până la data de 30 aprilie 2015”, mai arată GMC Craiova.

Administratorul judiciar mai arată că societatea energetică hunedoreană nu are resursele necesare nici pentru achiziționarea certificatelor verzi, pentru care ar trebui să plătească  3.300.000 lei.

”Neachiziționarea acestora la termenul stabilit determină o penalitate de 110 euro/certificat”, susține administratorul judiciar.

La acest moment este sigur că furnizorii de energie vor plăti 539 de lei pentru un certificat verde neachizionat, dublu față de prețul pieței, potrivit unui ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicat în Monitorul Oficial.

Anul trecut entitatea energetică hunedoreană nu s-a încadrat în termenul limită, chiar dacă a cerut ajutor de la Guvernul condus la acel moment de Victor Ponta. A primit într-un final, prin luna iunie, 98 milioane de lei din cele 167 aprobate ca „ajutor de salvare„. În aceste condiții, cum a depășit termenul de achiziționare a certificatelor de carbon, la finele anului trecut, CEH a fost notificat de Ministerul Mediului cu o amendă de 538 de milioane de lei.

Fosta conducere a CEH, în speță directorul Emil Floruț, spunea că va contesta amenda dar și va face plângeri penale împotriva celor care au întârziat acordarea ajutorului de salvare. Floruț a fost demis de la Complex, așa că e posibil ca vinovații să scape și de această dată nepedepsiți.

Sub pretextul că CEH are nevoie de bani pentru achiziţionarea certificatelor de carbon, Guvernul Ponta a disimulat un ajutor de salvare avizat de Comisia Europeană. După etapa europeană, partea română a întârziat – voit sau nu vor stabili organele de anchetă –  acordarea acestui ajutor, deşi acela era de importanţă imediată pentru achiziţionarea certificatelor de carbon.

Sancțiunea de peste 120 milioane de euro, este una care atârnă greu de gâtul companiei de stat și așa subjugată de datorii.

CEH a cumpărat, într-un final, certificatele de carbon, însă mult prea târziu și cu peste un milion de euro în plus.

Cele 98 de milioane de lei, cât reprezintă prima și singura tranșă din cele 167 de milioane aprobate de Guvern, au plecat spre băieții deștepți care acționează pe piața certificatelor de carbon. A pierdut, bineînțeles complexul și implicit statul român. Care stat știa că societatea hunedoreană nu are de unde returna împrumutul. Pentru accesarea împrumutului, statul a ridicat administrarea fiscală de la CEH și a pus o serie de active, care să acopere valoarea celor 167 milioane de lei, sub sechestru. Pe la colțuri se spunea că de fapt se urmărește închiderea societății pentru acoperirea urmelor lăsate de operațiunile ilegale și tăierea și vinderea la fier vechi a activelor. Aceasta este operațiunea cea mai de succes realizată de guvernele României de după Revoluție.

De remarcat că CEH a avut în vistierie certificate de carbon, însă aceste „bilete„ au fost vândute în 2014 de Termocentrala Mintia.

Peste 5,5 milioane de euro a obținut, în 2014, Complexul Energetic Hunedoara în urma vânzării certificatelor de carbon de către Electrocentrale Deva, mai exact Termocentrala Mintia. La acel moment, martie 2014, Mintia avea un surplus de circa 1,9 milioane de certificate. În 2015, Complexul Energetic Hunedoara a fost nevoit să cumpere circa 1,5 milioane de astfel de certificate, pentru care nu a avut fondurile necesare,  și pentru care a mai primit și o amendă.

 Vânzarea certificatelor de carbon de la Mintia, faptă pe care nu o recunoște nimeni, este dovedită de raportul administratorilor pe anul 2013, document ce la final poartă semnătura lui Ioan Stamin Purcaru (președinte de CA la acel moment), Daniel Andronache (director general) și Maria Ciobanu (director economic).

Pe cele 919.050 certificate vândute, CEH a încasat 5.551.062 euro, adică aproape 25 milioane de lei. Banii nu se regăsesc în investiții, pentru că nu s-au retehnologizat nici minele, nu s-a făcut nici desulfurarea sau modernizarea grupurilor de la Mintia și nici nu s-au cumpărat echipamente. Banii au intrat la venituri și s-au dus pe ”cheltuieli curente„, adică pe datorii, cel mai probabil pe restanțe către anumite firme.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza