
Ideile de viabilizare ale CEH și ale industriei miniere sunt unele greu de pus în practică. Conducerea CEH vorbește de costuri de producție care trebuie reduse progresiv, în condițiile în care minerii lucrează mai rău ca acum 25 de ani, nu au materiale, echipamente și nici forță de muncă.
50 de lei. Atât ar trebui să ajungă până în 2018 gigacaloria produsă de cele patru mine viabile aflate acum în cadrul CEH pentru a dovedi Uniunii Europene că sunt viabile.
Darius Cîmpean, președintele Departamentului Lupeni din cadrul Sindicatului Muntele, a declarat, miercuri, pentru GDD, că în timpul discuțiilor purtate de sindicaliști cu directorul general al CEH s-au pus pe masă niște ținte ce trebuie atinse de unitățile miniere. Este vorba de scăderea costurilor de producție în minerit până la 50 de lei pe gigacalorie.
”Au fost niște ținte legate de costurile de producție, ținte pe care nu au confirmat că le pot atinge niciunul dintre directorii unităților miniere. Dacă nu atingem acele criterii de cost de producție care erau unele, din punctul meu de vedere, de neatins, indiferent de ce investiții se fac în Valea Jiului, e greu de spus ce se va întâmpla”, a spus Darius Cîmpean.
Potrivit sursei citate, prețul gigacaloriei produsă de minele viabile pleca de la 70 de lei anul viitor pentru a ajunge la 60 de lei pe gigacalorie în 2017 și 50 de lei în 2018.
”Nici Vulcanul nu poate atinge acest cost, cel mai jos poate coborî la 70 de lei. Lupeniul coboară mai jos, dar cu investiții foarte mari”, a mai spus Darius Cîmpean.
Potrivit sursei citate, în timpul discuțiilor purtate, directorul CEH, Emil Floruț, a spus că nu poate să garanteze ce se va întâmpla cu unitățile miniere, dacă până în 2018 nu reduc costurile de producție până la 50 de lei pe gigacalorie.
Cîmpean afirmă că de la finele lui 2018 nu va mai există regulamentul 787 (decizia Comisiei Europene în baza căreia se acordă subvenție minelor care sunt incluse într-un program de închidere ce se finalizează la 31 decembrie 2018-nr.) și neexistând acest regulament lucrurile vor fi discutate existând posibilitatea ca termenul să mai fie prelungit.
”Mina Lupeni nu o poți închide așa, niciuna nu o poți închide. Nu se pune problema închiderii de azi pe mâine a unităților miniere”, a completat Darius Cîmpean.
Oficialii Guvernului și conducerea CEH spun că ajutorul de salvare dat CEH (98 milioane de lei) se va transforma în ajutor de restructurare, documentele urmând a fi trimise Comisiei Europene în cursul acestei săptămâni.
”Potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, măsură corelată și cu prezentarea de garanții în ceea ce privește viabilitatea și rentabilitatea activității pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală și implicit creșterea eficienței economice în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara„ , se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara pentru Gazeta de Dimineață, că varianta închiderii minelor este luată și ea în calcul.
”Este una din opțiuni (intrarea minelor pe programul de închidere-n.r.) dar primul lucru pe care îl avem în vedere este să vedem ce soluții rapide de eficientizare se pot implementa astfel încât să scădem prețul la gigacalorie pentru că sunt legate partea energetică și partea minieră. În măsura în care avem un preț mic la gigacalorie reintră în zona de piață și CEH, dar mai sunt și alte măsuri care țin de management. Deocamdată cadrul legal european prevede închiderea tuturor minelor până în 2018. Noi am înaintat Comisiei un document prin care explicăm că din rațiuni tehnice acel termen de 2018 nu se poate respecta, dar aici e o discuție care presupune modificarea legislației europene, ceea ce nu e o treabă simplă. Din punct de vedere al închiderii minelor, asta e ultima soluție la care vrem să apelăm. Ceea ce dorim noi este să implementăm cât mai rapid măsuri de eficientizare a activității în mine pentru reducerea prețului, pentru că până la închidere trebuie să explorăm toate opțiunile pe care le avem de eficientizare. Există și varianta în care să atragi investitori, dacă reușim să fundamentăm un necesar de investiții care să conducă la o viabilizare la una sau mai multe mine, atunci e o opțiune pe care o avem în vedre (vinderea unităților miniere-n.r.)”, afirma Badea
Potrivit sursei citate, nu există pericolul ca în următoarele două-trei luni CEH să intre în faliment, susținând că toți factorii implicați care au legătură cu Valea Jiului trebuie să își aducă aportul și soluții pentru salvarea CEH.
De remarcat însă că ISPE care primește peste 60 de mii de euro a câștigat licitația pentru planul de restructurare ce trebuia prezentat la Bruxelles. Plan care, potrivit informațiilor GDD, deși contestate de reprezentanții ministerului, nu a fost avizat de Comisia Europeană.
Mihaela MIHAI