Consilierul ministrului Energiei: ”Industria cărbunelui în România are viitor numai dacă tehnologiile vor fi curate”

290

Radu Dudău, coordonatorul proiectului de realizare a Strategiei Energetice a României, și totodată consilier al ministrului Energiei, afirmă că industria cărbunelui în România şi în Uniunea Europeană are un viitor numai dacă tehnologiile vor fi curate, aspect ce necesită  investiţii uriaşe.

”Industria cărbunelui în România are viitor numai dacă tehnologiile vor fi curate. Va fi nevoie, astfel, de investiţii complexe inclusiv în capacităţi de captare şi stocare a dioxidului de carbon. Aceasta este şansa pe termen lung, însă noi trebuie să avem mereu în vedere, în realizarea strategiei energetice, perspectivele pe termen mediu şi scurt. Degeaba îţi faci planuri pentru 2050 dacă nu ai planuri pentru următoarea săptămână, lună şi an. Trebuie să avem curent la priză în toată această perioadă”, a declarat Radu Dudău, citat de Agerpres.

Sursa citată a precizat că trebuie văzut ”care ar fi costurile dacă România va avea ţinte ambiţioase legate de reducerea emisiilor”.

Echipa care lucrează la realizarea strategiei a elaborat până acum două documente, care ţin de stadiul actual al sistemului şi de obligaţiile asumate de România la nivel european.

Urmează analiza calitativă a sectorului energetic din care vor rezulta rapoarte sectoriale, pe baza cărora va fi întocmit un raport integrat, ce va fi lansat în dezbatere publică în jurul datei de 25 aprilie.

Documentul va prezenta viziunea asupra dezvoltării sectorului energetic, care sunt punctele vulnerabile şi care sunt soluţiile, dar și cum vor fi  îndeplinite obiectivele.

După ce și această etapă va fi finalizată, se va trece la modelarea cantitativă a datelor, cu ajutorul unui consultant internaţional. Se vor face mai multe scenarii, plecând de la unul de bază şi până la asumarea unor ţinte ambiţioase.

Ministerul Energiei şi-a propus finalizarea strategiei energetice până în toamnă.

 

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza