Contractul Colectiv de Muncă de la nivelul CEH SA, tot mai aproape de a fi denunţat. Oricum o sucim, suntem la fundul sacului!

252
de Cătălin DOCEA
Relativ stufosul raportul de activitate depus recent de administratorul judiciar al CEH SA, Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova, reliefează faptul că temerile referitoare la iminenta prăbuşire a colosului industrial sunt perfect justificate. “Deschiderea procedurii de insolvenţă a CEH SA a însemnat pentru toată industria din Valea Jiului care avea relaţii contractuale cu Complexul Energetic o puternică lovitură, în condiţiile în care sumele datorate anterior datei de 07.01.2016 se vor înscrie la masa credală”, se spune în documentul semnat de către Constantin Tudor. Mai pe şleau: firmele din Valea Jiului, cele care aveau bani de recuperat de la CEH SA, îşi pot lua adio. Întrucât datoriile CEH SA către stat sunt la un nivel colosal, este lesne de dedus faptul că furnizorii ori prestatorii de servicii din zonă nu vor mai vedea niciun leuţ. Absolut niciunul.
CEH SA are probleme. Mari şi late, patru la număr: lipsa disponibilităţilor financiare pentru asigurarea plăţilor curente, absolut necesare pentru a continua în condiţii de siguranţă activitatea minieră; lipsa unui stoc de cărbune; neconformităţile de mediu de la Mintia şi Paroşeni; lipsa finanţării pentru continuarea investiţiei de la Paroşeni.
Din nou, negru pe alb: clauzele cuprinse în CCM “fac imposibilă aplicarea măsurilor necesarea pentru reducerea cheltuielilor cu munca vie”. Facilităţi, bonusuri, prime, sporuri, masă caldă, tichete de masă, tichete cadou – toate acestea în condiţiile în care contribuţiile către stat nu sunt achitate, iar Bugetul de Venituri şi Cheltuieli este pe pierdere. Pe cale de consecinţă, s-a solicitat conducerii executive a CEH SA “depopularea organigramelor” (adică disponibilizări de personal) şi “renegocierea” clauzelor stipulate în CCM. Renegocierea, având în vedere faptul că NU MAI SUNT bani, nu poate însemna decât pierderea unei însemnate părţi a drepturilor din actualul CCM. Este de înţeles acum de ce, simulând un gest democratic, “Bebe” Nica a declarat că şi-ar depune şi mandatul de lider sindical maxim? Cu largul concurs al lui Nica şi al PSD, CEH SA i s-au permis cheltuieli mai multe decât putea duce. Consecinţa: situaţia de astăzi – insolvenţa, plus un iminent faliment.
Iminenta denunţare a CCM este reluată, în acelaşi raport, la nivel detaliat: în situaţia în care nu va exista o scădere suficientă a cheltuielilor cu munca vie (ceea ce, doar ca un exemplu, dacă salariile şefilor se reduc doar cu 15%, devine imposibil), “se va proceda la denunţarea CCM, urmând ca în termen legal să se înceapă negocierile unui nou CCM, în limitele unor cheltuieli care să nu afecteze şansele de reorganizare”.
Soluţia: reducerea posturilor indirect productive, eliminarea sporurilor acordate persoanelor neimplicate direct în procesul de producţie, pensionarea celor care au îndeplinit condiţiile legale şi trimiterea în şomaj a unei importante părţi a personalului. Nu o spunem noi, ci Casa de Insolvenţă GMC SPRL, prin Constantin Tudor.
Încă un pericol: oprirea activităţii unităţilor unde condiţiile legale (de siguranţă în muncă) nu sunt îndeplinite. Reprezentanţii Casei de Insolvenţă GMC SPRL s-au întâlnit şi cu factori de decizie din cadrul ITM Hunedoara. S-a concluzionat ca, la nivelul CEH SA, “să fie întocmită o listă a priorităţilor privind asigurarea condiţiilor de lucru în subteran şi să fie aprobate cu prioritate cheltuielile materiale pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă a muncii, în caz contrar ITM urmând să oprească activitatea unităţilor unde condiţiile legale nu sunt îndeplinite”.
Coroborând citatul anterior cu problema principală a CEH SA, adică “lipsa disponibilităţilor financiare pentru asigurarea plăţilor curente, absolut necesare pentru a continua în condiţii de siguranţă activitatea minieră”, dar şi cu faptul că – la 40 de zile de la intrarea în insolvenţă – cheltuielile cu munca vie sunt încă la un nivel astronomic în raport cu posibilităţile reale ale entităţii menţionate, este clar că, de la o zi la alta, reorganizarea CEH SA devine imposibilă. Pe cale de consecinţă, sfârşitul (adică falimentul) nu-i aici. E după colţ.

Comenteaza

Comenteaza