Corpul de Control al primului ministru în cazul importului de huilă: Conducerile de la Mintia au stabilit o valoare mai mică de două milioane euro pentru a nu avea nevoie de aprobarea CA

266

Sutele de mii de tone de cărbune importate în ultimii ani de Termocentrala Mintia au fost aduse contra a milioane de euro prin strategii puse la cale de conducere. Raportul Corpului de Control al premierului arată, negru pe alb, cum inițial contractele au avut o valoare ce nu trebuia aprobată de Consiliul de Administrație. Milioane de lei au plecat spre societății din Ungaria și Germania, care aveau însă acționar român.

”Complexul Energetic Hunedoara SA a stabilit  inițial o valoare individuală a achiziției mai mică de două milioane de euro pentru a permite aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare fără aprobarea CA. Dispozițiile legale din domeniul achizițiilor publice nu sunt incidente contractelor care au ca obiect cumpărarea de combustibili destinați producției de energie. La nivelul societăților Electrocentrale Deva SA și Complexul Energetic Hunedoara SA această activitate a fost reglementată prin hotărâri emise de consiliile de administrație”, arată Corpul de Control al premierului.

În raport se mai arată că începând cu data de 23 aprilie 2008, competența de aprobare  a achizițiilor de cărbune energetic a fost stabilită în atribuțiile Consiliului de Administrație, iar din 5 mai 2011 ”a fost delegată directorului general competența de aprobare a contractelor cu o valoare mai mică de 2 milioane de euro, respectiv 3 milioane de euro începând cu 15 noiembrie 2012.

Mintia a încheiat în perioada 2011-decembrie 2012, mai multe contracte de achiziție de cărbune energetic cu mai multe societăți din Ungaria și Germania, ”toate reprezentate de către aceeași persoană, cetățean român cu domiciliul în străinătate”, fără a avea nevoie de aprobarea CA.

”Societățile străine menționate anterior au livrat o cantitate totală de 132.761,95 de tone de cărbune energetic în valoare însumată de 9.159.353,43 euro. În vederea încheierii acestor contracte reprezentanții societăților Electrocentrale Deva SA și Complexul Energetic Hunedoara au stabilit inițial o valoare individuală a achiziției mai mică de 2 milioane de euro pentru a permite aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare fără aprobarea CA”, mai arată Corpul de Control.

Mai mult, transportul cărbunelui energetic din Ungaria până în stația CFR Mintia a fost efectuat de către o societate cu sediul în Ungaria, care avea ca acționar majoritar (99,82 la sută) o societate din România.

Anterior încheierii contractelor cu firmele din Ungaria și Germania, în cadrul cărora a fost livrată o cantitate totală de 48.503,45 tone în valoare de 3.494.498,56 euro, stocul de căbune de la Mintia era de 407.203,74 tone, mai mare cu 302.654 tone decât stocul necesar pentru trecerea perioadei de iarnă, prevăzut de dispozițiile legale, care reglementau că stocul trebuia să fie, la 30 noiembrie 2012, de 104.550 tone.

”Având în vedere faptul că stocurile deținute de către Sucursala Electorcentrale Deva din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara SA au fost mai mari decât necesarul prevăzut de dispozițiile legale rezultă că efectuarea achizițiilor de cărbune din afara țării nu au fost întemeiate”, mai arată Corpul de Control.

La finele lunii mai 2013, după executarea contractelor încheiate cu societățile din Ungaria și Germania, minitia a înregistrat un stoc de 511.849,74 tone de cărbune energetic, respectiv 93 la sută din capacitatea totală de stocare de 550.000 tone.

Un alt contract identificat de Corpul de Control este cel prin care Mintia a importat cărbune din Elveția.  Actul a fost încheiat pe 2 noiembrie 2011, acesta prevăzând livrarea, până la data de 14.12.2011, a 63.000 tone cărbune energetic.

Ulterior, la acest contract au fost încheiate 5 acte adiționale prin care a fost suplimentată cantitatea contractată până la 201.000 tone, plus minus 10 la sută, și decalată perioada de livrare până la 20.04.2012. Mintia a cumpărat cărbune cu aproape 18 lei mai scump decât cel din Valea Jiului.

”Cheltuielile totale efectuate de Electrocentrale Deva pentru importul unei cantități de 220.847,84 tone de cărbune energetic, reprezentând 1.354.901,47 gigacalorii, inclusiv costurile de transport și depozitare au fost în sumă de 119.243.843,62 lei, rezultând un cost final de 88,01 lei/gigacalorie. Rezultă că pentru cărbunele energetic achiziționat din import de la societatea din Elveția, Electrocentrale Deva a plătit mai mult cu 17,91 lei/gigacalorie față de costul final al cărbunelui livrat de Compania Națională a Huilei SA, care a fost în sumă de 70,10 lei/gigacaloria în perioada noiembrie 2011-aprilie 2012”, arată raportul Corpului de Control al primului ministru.

Ca urmare a derulării contractului, stocul de la Mintia a fost la finele lunii martie 2012 cu 39.539,09 tone mai mare decât stocul necesar pentru trecerea perioadei de iarnă. ”Această împrejurare demonstrează că achiziția de cărbune din import de la societatea din Elveția nu a fost justificată„, spun reprezentanții Corpului de Control.

Pentru cărbunele adus din Elveția, Mintia a înregistrat cheltuieli totale mai mari cu 24.265.201,40 lei decât dacă huila ar fi fost livrată de Compania Națională a Huilei.

Pe 9 august 2012, Mintia a încheiat un alt contract pentru livrarea unei cantități de 2000 mii tone cărbune energetic cu o societate din Elveția, CA-ul aprobând achiziția ”numai cu condiția obținerii unui preț de achiziție, astfel încât prețul final la beneficiar (SC Electrocentrale Deva SA) cu toate costurile incluse (transport, handing, depozitare în alte locații decât cele proprii, etc) pentru gigacalorie să fie mai mic sau cel mult egal cu prețul Gcal  cărbunelui livrat de CNH Petroșani”.

În final s-a demonstrat că, și de această dată, Mintia a cumpărat cărbune mai scump decât cel din Valea Jiului.

”Cheltuielile totale efectuate de Mintia pentru importul celor 220 mii tone cărbune energetic, adică 1.469.160 gigacalorii, achiziționate din Elveția, inclusiv comisionul pentru formalități vamale, tariful pentru inspecția de calitate și prețul transportului au fost de 111.333.041,75 lei rezultând un cost final de 75,78 lei/gigacalorie cu 1,68 lei mai mult decât costul final al cărbunelui livrat de CNH”, se arată în raportul Corpului de Control în care se mai menționează că nici acest import nu a fost justificat.

Mai mult,pentru acest import, Mintia a înregistrat cheltuieli totale mai mari cu 2.468.335,71 lei decât dacă ar fi cumpărat cărbune de la CNH.

”Această sumă reprezint o pagubă produsă patrimoniului Electrocentrale Deva”, mai spune Corpul de Control.

Importul de huilă realizat de Mintia reprezintă ”subiect” și pentru procurorii anticorupție. Deși aceștia au descins la CEH încă din vara anului trecut, până la acest moment nu se cunoaște situația verificărilor, nimeni nefiind tras la răspundere pentru subminarea economiei naționale și îngroparea CEH.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza