Dacian Cioloş: Măsurile din minierit trebuiau luate pentru creşterea competitivităţii Complexului Energetic Hunedoara

221

Mineritul merge mai departe, dar în variantă restrânsă. La Petroşani, primul ministru Dacian Cioloş a precizat, referindu-se la memorandumul adoptat miercuri de Executiv privind închiderea minelor Lonea şi Lupeni, că trebuiau  luate anumite măsuri pentru ca activitatea extractivă să aibă perspectivă.

 “Încă de la începutul mandatului ne-am pus problema cum să menţinem activitatea minieră şi să-i dăm o perspectivă pe termen mediu şi pe termen lung, dacă este posibil. Asta presupunea să luăm anumite măsuri pentru a creşte gradul de competitivitate a ceea ce poate să rămână şi, cu anumite investiţii în timp, dar să vedem şi care sunt minele cele mai rentable din punct de vedere al competitivităţii vis – a vis de constul de extragere a minereului pe Gigacalorie, pentru că aici este problema. Ştiu că au fost discuţii, inclusiv cu sindicatele din minerit, pentru a se găsi soluţii de comun acord şi, în urma acestor discuţii domnu ministru mi-a spus că există un acord şi cu sindicatele pentru o închidere treptată a acestor mine”, a declarat la Petroşani Dacian Cioloş.

 

De precizat că, în şedinţa de miercuri, Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile, care acum sunt administrate de Complexul Energetic Hunedoara.

Ajutorul de stat aprobat în baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ crește cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea și Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activității și necesită trecerea lor imediată în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024.

Închiderea celor 2 unități se va realiza, spun oficialii guvernamentali, în condiții de siguranță și protecția mediului, cu conservarea straturilor de cărbune și evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în cazul nerespectării prevederilor specifice închiderii minelor. De asemenea, se vor recupera și vor fi aduse la suprafață utilajele exsitente în aceste mine (motoare, redresoare, stații de transformare etc.), care conțin lubrifianți ce pot polua apele subterane. Potrivit memorandumuluia doptat de Guvern, închiderea celor 2 unități de producție se va realiza până la sfârșitul anului 2018.

Ministerul Energiei a prenotificat Comisiei Europene intenția de modificare a ajutorului de stat, iar măsura va fi implementată după obținerea deciziei de autorizare de la CE.

Cât priveşte cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni, unde trebuie făcute investiţii de mediu pentru a putea funcţiona în continuare, Cioloş a precizat că lucrările vor continua, în condiţiile în care “aceste investiţii trebuie făcute pentru a fi performante”.

 

Staţia de salvare minieră ar putea fi denumită de intetres naţional

 

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara Mihael Melczer s-a întâlnit vineri, al Petroşani cu prim-ministrul României, Dacian CIOLOŞ, ocazie cu care a prezentat, pe scurt, contextul actual în care îşi desfăşoară activitatea şi principalele direcţii de acţiune în perioada următoare. Potrivit Biroului de presă al CEH, în cadrul discuţiilor a fost expus stadiul demersurilor iniţiate în sensul accesării ajutoarelor de stat pe domeniile minerit respectiv energie şi s-au evidenţiat acele aspecte care presupun, în continuare, sprijinul Guvernului României.

“Totodată, directorul general Mihael Melczer a supus atenţiei domnului prim-ministru Dacian Cioloş propunerea de transformare a Staţiei de Salvare Minieră din cadrul Sucursalei PRESTSERV în Staţie de Salvare de interes naţional care, dat fiind diversitatea intervenţiilor efectuate în decursul vremii şi specificul activităţii, prin caracterul său unic, justifică utilitatea unei asemenea structuri”, se arată într-un comunicat de presă.

La încheierea discuţiilor, Dacian Cioloş a asigurat conducerea CEH de continuarea implicării Guvernului pentru ducerea la îndeplinire a proiectelor demarate şi a agreat  iniţiativa constituirii Staţiei de Salvare de interes naţional.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza