Darius Câmpean: ”Salariile vin dacă vindem energie, dacă avem cu ce să funcționăm, atât pe parte minieră cât și pe parte energetică”

258

Președintele interimar al Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, susține că ieșirea Complexului Energetic Hunedoara din insolvență poate conduce la blocarea activității din cauza incapacității de plată în care poate ajunge structura energetică.

În ciuda ”efervescenței” care i-a cuprins pe unii odată cu ieșirea CEH din insolvență, liderii de la Muntele spun că măsura nu face altceva decât să îngreuneze activitatea. Furnizorii refuză să mai livreze materiale și echipamente necesare în procesul de producție.

”Dincolo de spectrul falimentului care poate fi generat de această ieșire din insolvență, trebuie să vedem alte câteva aspecte. Un lucru foarte grav ar fi blocarea activității din cauza lipsei resurselor financiare pentru achiziționarea materialelor elementare pentru buna desfășurare a activității din minerit, care implicit duce la imposibilitatea asigurării cantității de cărbune necesară funcționării termocentralelor. La ora aceasta stocurile sunt în scădere atât în ceea ce privește plasa, lemnul. Sunt lucruri minore cum ar fi șuruburi, electrozi, agrafe pentru benzile transportoare care nu pot fi asigurate, agenții economici refuzând în momentul de față livrarea acestora tocmai din cauza ieșirii din insolvență”, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Darius Câmpean.

Potrivit liderului de la Muntele, joi a fost prima zi în care CEH nu a mai fost în insolvență, însă conturile societății sunt blocate.

”Conturile sunt blocate. Se fac demersurile necesare pentru securizarea conturilor în ceea ce privește salariile angajaților. Hotărârile de executare sunt undeva la nivelul 20 de milioane de lei, ceea ce reprezintă veniturile CEH pe o lună de zile”, a completat liderul de sindicat.

Din cauza situației CEH, sindicatul a semnat un protocol cu conducerea pentru ca odată cu salariile să se acorde și tichetele de masă, însă salariile nu reprezintă principala problemă.

”Salariile nu reprezintă totul. Salariile vin dacă vindem energie, dacă avem cu ce să funcționăm, atât în activitatea minieră cât și în activitatea din termocentrale. Constat și eu infantilismul unor lideri de sindicat și a unor oameni din presă care nu vor să observe adevărata problemă și adevărata bombă socială care este cauzată de această ieșire din insolvență. Lipsa resurselor poate duce la blocarea bruscă a activității, iar atunci nu se va pune doar problema că nu ne vom încasa salariile, ci se va pune efectiv problema funcționării acestui complex energetic. Toți știm că o mină nu poate fi oprită de azi pe mâine. O mină se oprește cu o serie de lucrări ce trebuiesc făcute și care implică cheltuieli materiale și implică existența acelor materiale prin care să se poată realiza lucrările”, mai spune liderul de sindicat. Noi trebuie să ne securizăm conturile și să ne asigurăm veniturile necesare desfășurării activității de zi cu zi. Acest lucru se rezolvă simplu, doar prin intrarea din nou în insolvență”, a mai afirmat Darius Câmpean.

Reprezentantul Sindicatului Muntele susține că nu comentează hotărârea prin care Curtea de Apel Alba Iulia a decis ieșirea CEH din insolvență, însă afirmă că ”interesele care stau în spatele acestor demersuri de ieșire din insolvență sunt clar altele decât cele ale angajaților CEH” pe care îi reprezintă Sindicatul Muntele.

Darius Câmpean susține că Sindicatul Muntele, în perioada scursă de la demisia fostului președinte și până în prezent și-a fixat niște obiective pe care le-a și atins.

”Ne-am propus să facem contractul colectiv de muncă lucrativ, să angrenăm și să asigurăm posibilitatea desfășurării activității tuturor comisiilor care trebuie să funcționeze conform CCM. S-au simțit și primele drepturi acordate conform CCM și anume tichetele de masă. Urmează ajutorul de încălzire și, în luna decembrie, salariile compensatorii. Toate acestea sunt însă astăzi date peste cap de această hotărâre, pe care o respectăm, a Curții de Apel Alba Iulia, care a dus din nou la ieșirea din insolvență a CEH”, a mai spus liderul sindical.

Darius Câmpean, președinte interimar al Sindicatului Muntele, susține că pentru unitatea sindicală este dispus oricând să intre în alegeri cu ”oricare dintre liderii care își doresc fotoliul de președinte al Sindicatului Muntele„.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza