Deficiențele din subteran și de la suprafață au adus minelor din Valea Jiului amenzi de peste 80 mii lei

256

Controalele efectuate de inspectorii de muncă, atât la minele viabile cât și la cele neviabile, au scos la iveală mai multe deficiențe, motiv pentru care inspectorii ITM au aplicat amenzi în valoare totală de 84.000 lei. Cele mai multe și mari sancțiuni au fost primite de unitățile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, companie la care amenzile au totalizat 62.000 lei.

Ileana Bodea, șed SSM în cadrul ITM Petroșani, a declarat miercuri, pentru Gazeta de Dimineață, că pe parcusul anului trecut au fost efectuate mai multe controale la unitățile miniere în urma cărora au fost aplicate amenzi pentru deficiențele constatate.

”Marea majoritate a amenzilor au fost aplicate pe nerealizarea măsurilor legate de condițiile speciale de muncă, dar și pe nerespectarea regimului materialelor explozive și nerespectarea monografiei de armare și a metodei cadru”, a declarat Ileana Bodea, șef SSM în cadrul ITM.

Astfel, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a primit două amenzi în valoare de 6.000 lei fiecare pentru nerealizarea măsurilor pentru condiții deosebite de muncă. O a treia amendă, în sumă de 10.000 lei, a fost aplicată minei Uricani, în luna decembrie, când într-unul dintre abataje a fost constatată o concentrație de metan mult mai mare decât limita permisă de lege.

Și la Complexul Energetic Hunedoara, pentru nerealizarea măsurilor pentru condiții deosebite de muncă, inspectorii de muncă au aplicat două amenzi a câte 6000 lei fiecare.

Pe unitățile miniere, din cauza deficiențelor constatate, reprezentanții ITM au aplicat câte două amenzi pentru mina Livezeni, și câte una la minele Lonea, Lupeni și sucursala Prestserv în valoare de câte 10.000 de lei fiecare. La CEH, totalul amenzilor aplicate de inspectorii de muncă în 2015 ajunge astfel la suma de 62.000 lei.

Condițiile speciale de lucru nu au fost îndeplinite în special la suprafață, la punctele de sortare a cărbunelui. Reprezentanții ITM spun că aici, oamenii lucrează în praf de cărbune și zgomot.

Pe parcursul anului trecut, controalele celor de la ITM au arătat în mai multe cazuri că în subterane nu se respectă condițiile de armare, fiind mari probleme în asigurarea stâlpilor de susținere.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza