Desulfurarea de la Paroșeni în pericol. Nemții au cerut o analiză a CEH după ce compania a ieșit din insolvență

307

Contractul pentru realizarea desulfurării de la Termocentrala Paroșeni este în pericol, constructorul, care în trecut s-a gândit chiar la denunțarea actului, cerând o analiză a situației de fapt, după ce în urma deciziei Curții de Apel Alba Iulia societatea energetică hunedoreană a ieșit din insolvență.

”Luni se va pronunța casa lor de avocați. Au solicitat o analiză propriilor case pe situația generată de decizia Curții de Apel Alba Iulia. În baza analizei ne vor comunica decizia pe care o vor lua”, a declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, Doru Vișan, directorul Termocentralei Paroșeni.

Cei de la CNIM, care construiesc instalația de desulfurare de la Paroșeni, ar putea chiar să rezilieze contractul, ideea denunțării acestui act fiind pusă în discuție încă de anul trecut.

Pentru finalizarea investiției de la Termocentrala Paroșeni, Complexul Energetic Hunedoara ar mai avea nevoie de circa 24 milioane de lei, numai pentru achitarea restanțelor  acumulate la plata TVA-ului.

”Banii din credit sunt asigurați în totalitate. Este o restanță la TVA”, a completat directorul Termocentralei Paroșeni.

Proiectul de la Termocentrala Paroșeni, care este realizat în proporție de peste 90 la sută, are o valoare de 65.300.000 de euro. Acesta cuprinde realizarea a două investiţii „instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere” şi „schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii”.

Potrivit oficialilor, lucrările reprezintă ”o investiţie de importanţă majoră pentru întreaga Vale a Jiului, fiind asigurată funcţionarea grupului energetic nr. 4 pentru următorii 30 de ani, cu respectarea tuturor condiţiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană şi asigurarea unui consum mediu anual de circa 700.000  tone de cărbune – huilă energetică de Valea Jiului”.

Investiţia se derulează printr-un contract de finanţare încheiat între România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 32,65 milioane de euro. Statul român contribuie la finanţarea proiectului cu o sumă egală, prin contractarea de instrumente de datorie publică de către Ministerul Finanţelor Publice. Durata de execuţie a lucrărilor  este de 31 de luni de la data intrării contractului în perioada de execuţie, 12 decembrie 2012, reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara estimând, în urmă cu circa trei ani, că  lucrările vor fi finalizate la data de 15 iulie 2015. Termenul a fost însă depășit din cauza problemelor economice cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza