Devalizare ca la manual Minele din Valea Jiului, torpilate prin importurile de cărbune

229

În timp ce minele se închid una după alta, Termocentrala Mintia a importat sute de mii de tone de cărbune, la preţuri mai mari decât cele ale huilei româneşti, extrasă din Valea Jiului. În tot acest timp, în huila autohtonă zăcea nefolosită în depozitele Termocentralei. A spus-o cu subiect  şi predicat chiar Corpul de Control al prim-ministrului, citat de jurnaliştii de la economica.net.

 

Jurnaliştii de la economica.net au scos la lumină datele din raportul Corpului de Control al primului ministru, care arată negru pe alb cum ne-am pus singuri pe butuci industria extractivă. Astfel, în timp ce unităţile miniere din Valea Jiului se închid una câte una, cărbunele din Valea Jiului a zăcut în silozuri şi asta pentru că oficialii de la Mintia au considerat oprotun să cumpere cărbune din import, mai scump decât cel autohton. În august 2012, Electrocentrale Deva, care administrează termocentrala pe huilă de la Mintia, a încheiat un contract cu o firmă din Elveția prin care a importat 220.000 de tone de cărbune energetic. Pentru acest cărbune, Mintia a plătit în total, cu toate serviciile şi cu transportul, 111,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă un preţ final de 75,78 lei/Gigacalorie (GCal). Costul final al cărbunelui românesc era, potrivit raportului de control, de 74,10 lei, ceea ce înseamnă că Electrocentrale Deva a plătit în plus 1,68 lei în plus pe fiecare Gcal de cărbune, deci cu 2,46 milioane de lei în plus, în total. Mai mult, Corpul de control al primului – ministru arată că, după achiziţia de cărbune din Elveţia, în martie 2013, stocurile Termocentralei Deva erau cu peste 345.000 de tone mai mari decât cele necesare pentru trecerea iernii.

“Cu aproape un an mai devreme, în noiembrie 2011, Electrocentrale Deva a cumpărat, în total, 220.000 tone de cărbune, de la aceeaşi firmă din Elveţia. Acelaşi mecanism, dar pierderea a fost mult mai mare. Potrivit raportului Corpului de Control, preţul total a fost de 119 milioane de lei, adică 88 de lei/Gcal, cu 17,9 lei mai mult pe fiecare GCal comparativ cu costul final al cărbunelui livrat de CNH. Totalul pagubei: 24,2 milioane de lei. Asta în condiţiile în care termocentrala avea oricum cărbune românesc: la finalul lui martie 2012, stocurile deveniseră cu aproape 40.000 de tone mai mari decât cele necesare pentru trecerea iernii”, scriu cei de la economica.net.

Şi nu au fost singurele achiziţii a căror necesitate este pusă acum sub semnul întrebării. Astfel, în perioada octombrie 2011-decembrie 2012, au fost cumpărate, de la mai multe firme din Ungaria şi Germania, toate reprezentate de aceeaşi persoană, un cetăţean român cu domiciliul în străinătate, 132.000 de tone de cărbune, cu o valoare de 9,5 milioane de euro. Şi, pentru ca acest cărbune să poată fi cumpărat fără aprobarea Consiliului de Administraţie, s-a folosit un “artificiu” şi asta pentru că, din mai 2011, Consiliul de Administraţie a delegat  directorului general competenţa de a aproba contractele mai mici de două milioane de euro, iar limita a crescut ulterior, în noiembrie 2012, la trei milioane de euro.

“În vederea încheierii acestor contracte, reprezentanţii societăţilor Electrocentrale Deva SA şi Conmplexul Energetic Hunedoara SA au stabilit inițial o valoare individuală a achiziţiei mai mică de două milioane de euro pentru a permite aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare fără aprobarea Consiliuliui de Administraţie”, se arată în raportul Corpului de Control.

De asemenea, cei care au efectuat verificarea spun că nici măcar nu era nevoie de importuri: “Având în vedere faptul că stocurile deţinute de către Sucursala Electrocentrale Deva din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA au fost mai mari decât necesarul prevăzut de dispoziţiile legale, rezultă că efectuarea achiziţiilor de cărbune din afata ţării nu a fost întemeiată”.

Raportul Corpului de Control al prim-ministrului a ajuns pe masa procurorilor DNA.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza