Diplome și insigne pentru angajații de la mina Petrila

323

Minerii de la Petrila, și nu numai, au primit, sâmbătă, câte o insignă care să le amintească de locul de muncă la care au trudit timp de peste 20 de ani, veteranilor fiindu-le înmânată și câte o diplomă.

Ultima acțiune oficială de la mina Petrila a avut loc sâmbătă, la unitatea minieră de unde vineri s-a extras ultima tonă de cărbune.

”E ultima dată când ne putem spune ”Noroc Bun”la Mina Petrila. Vreau să marcăm acest eveniment nu printr-o ceremonie, nu printr-un chef, ci printr-o acțiune în cadrul căreia oferim  câte o insignă angajaților minei Petrila”, a spus, sâmbătă Cătălin Cenușă.

La prezidiul constituit în cadrul manifestării s-au așezat directorul actual al unității miniere, foști directori, foști angajați ai societății, precum și Imola Martonossy, cea a cărei tată a pus în funcțiune Puțul Centru.

”Dacă noi am fost ultimii care au urcat cu colivia de la Petrila, doamna Imola Martonossyi a fost prima care a coborât cu aceasta”, a mai spus Cătălin Cenușă.

Cei prezenți au putut auzi cum a fost pus în funcție Puțul Centru chiar de la cea care a constituit la acel moment garanția siguranței.

”Regret că astăzi sunt cea mai în vârstă participantă la înmormântarea minei Petrila și a Puțului Centru”, a spus Imola Martonossy.

În 1945, la mina Petrila, s-a pus în funcție Puțul Centru ,pentru care s-a lucrat săptămâni întregi, oamenii au primit ordine de mobilizare și termene clare.

”I s-a pus în vedere să facă bine să pornească acest puț de extracție pentru că el chiar dacă era ungur lucra la nemți și trebuia să știe ce știu nemții. Tata atunci s-a mutat la Petrila, sus în cabina puțului de extracție. Șase săptămâni acolo și-a avut patul. Noroc că toată documentația a fost perfectă, a existat, și fiind specialist s-a putut descurca. Eu aveam 6 ani. În 16 august 1945, seara după 7, au început să se învârtă roțile. Toată lumea la Petrila era agitată, nu știa ce se întâmplă. Tata a coborât cu colegul cu care a lucrat, a făcut primul drum, s-a întors, l-a lăsat pe colegul lui și când a venit afară în fața oamenilor, poftiți maiștri, cine dorește… „Nu, nu ne băgăm. Ce înseamnă asta că aveți două colivii, una coboară, alta urcă. Cum se poate să reziste un cablu la două colivii, asta se rupe. Noi în așa ceva nu ne urcăm. Categoric refuz total”, a povestit, pentru GDD, Imola Martonossy, fiica lui Laurențiu Șomolik, cel care a fost mobilizat pentru a pune în funcție Puțul Centru de la Petrila.

Minerii au primit, sâmbătă, o insignă în culorile internaționale ale mineritului, pe care ciocanele au fost așezate în jos, semnul mineresc pentru o mină închisă.

Activitatea extractivă de la mina Petrila s-a încheiat pe 30 octombrie.Până la finele acestui an trebuie finalizate lucrările de închidere a subteranului, urmând ca anul viitor să se lucreze la închiderea de la suprafață.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza