După chinezi vin vietnamezii. Sectorul energetic autohton este însă în colaps

239

Sectorul energetic din România este unul „cu lipici” pentru asiatici, însă numai în perioadele premergătoare campaniilor electorale, după care nu se mai întâmplă nimic concret. După ce pe mandatul lui Constantin Niță în fruntea Energiei s-au semnat mai multe contracte ”bilaterale” cu China, pe mandatul lui Victor Grigorescu de sectorul energetic sunt interesați vietnamezii.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a efectuat o vizită de lucru în Vietnam, la Ha Noi, în continuarea dialogului bilateral dintre cele două țări inaugurat de vizita prim-ministrului Dacian Cioloș, din luna iulie a acestui an.

”Delegatia română, condusă de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit cu o delegație a Ministerului Comerțului și Industriei din Vietnam, condusă de domnul Hoang Quoc Vuong ministru adjunct și responsabil cu sectorul energetic vietnamez. Cele două părți au discutat despre potențialul cooperării în sectorul energetic, în special în ceea ce privește sectorul petrolier și gazier, dar și în ceea ce privește domeniul mineritului, producția de energie în termocentrale sau sectorul regenerabilelor. Au avut loc reuniuni cu companiile de profil vietnameze din sector”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Potrivit sursei citate, cele două părți au stabilit ”acțiuni concrete pentru a permite schimbul de informații cu privire la proiecte de cooperare care ar putea fi dezvoltate în perioada următoare”.

”În marja vizitei, membrii delegației s-au întâlnit cu responsabilii pe energie din cadrul Delegației Comisiei Europene, dar și cu reprezentanți ai Camerei de Comerț ai Europei Centrale și de Est la Ha Noi, pentru a identifica modalități de promovare mai eficientă a companiilor românești din sectorul energetic pe piețe din regiune”, mai spun oficialii Ministerului Energiei.

Potrivit ministerului, din delegația oficială, au făcut parte Diana Codău, Director de Cabinet al ministrului Energiei, Aura Slate, consilier în cadrul Direcției Țiței și Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei, și reprezentanți ai unor companii din sectorul energetic interesate de prospectarea oportunităților de dezvoltare pe piețe terțe.

În ciuda discuțiilor purtate, în țară sau peste hotare, termocentralele românești sunt aproape de închidere. Sunt vechi, fără investiții, le lipsesc autorizațiile de mediu, iar unitățile miniere se închid și ele la pachet. Întâi trei, mai apoi două. Cert este însă că statul nu are alternativă pentru a menține și susține activitatea minieră, deși termocentralele sunt cele care asigură siguranța sistemului energetic național indiferent de condițiile meteorologice.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza