Este cerută din nou insolvența Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului

299

Firma de pază condusă de ginerele lui Vasile Blaga, Ionuț Rudeanu, cere insolvența Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, directorul minelor neviabile, Aurel Anghel, susținând că datoriile către firma care a prestat serviciile de pază se ridică undeva la 600 mii lei.

AXIS Corporate Security SRL, prin administrator judiciar, a înregistrat, săptămâna trecută, pe rolul Tribunalului Hunedoara, un dosar în care cere instanței să declare insolvența în cazul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ, a declarat, luni, pentru GDD, că nu știe nimic despre cererea de insolvență, însă recunoaște că datoriile pe care le are către firma care la un moment dat a asigurat paza minelor neviabile se ridică undeva la 600 mii lei.

Potrivit lui Anghel, între cele două societăți există și un litigiu care se judecă în instanță, în urma unor furturi comise la mina Paroșeni pentru care societatea de închideri mine a cerut despăgubiri.

Situația nu este una care să nu pună pe gânduri conducerea minelor neviabile. Nu de alta dar cum CEH-ul nu face plățile necesare, iar societatea are de recuperat de la structura energetică hunedoreană undeva la 40 milioane de lei, minele neviabile întâmpină și ele dificlutăți în a-și achita obligațiile contractuale.

Cel mai recent moment de indisponibilitate financiară a avut loc săptămâna trecută, minerii de la unitățile pe închidere primind cu întârziere banii, și după ce au protestat, tocmai din cauza faptului că nu au exsitat lichiditățile necesare pentru plata salariilor, banii fiind condiționați de plățile pe care le face Complexul Energetic Hunedoara.

AXIS nu este la prima tentativă de a cere insolvența Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Același lucru l-a făcut și în vara anului trecut, însă în urma unor discuții cu conducerea societății de închideri, și a aprobării unor grafice de reeșalonare a datoriilor, a renunțat la acțiune.

Pe atunci, SNÎMVJ avea către AXIS o datorie de  700.000 de lei.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a fost formată în anul 2012, din aceasta făcând parte unitățile miniere considerate neviabile Petrila, Paroșeni și Uricani. SNÎMVJ este purtătoare de subvenție pentru minerit, subvenție ce se acordă minelor incluse pe un program de închidere ce se derulează până la finele anului 2018.

AXIS a intrat în insolvență, iar Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga este judecat pentru evaziune fiscală.

Detalii în edițiile viitoare ale GDD.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza