
Complexul Energetic Hunedoara este, de două luni, în insolevență, însă situația societății nu pare a se îmbunătăți. Complexul nu are bani pentru a asigura cele necesare pentru desfășurarea activității, iar cei din minerit spun că dacă se continuă așa, activitatea de exploatare va avea de suferit.
Mina Lupeni nu are stâlpii de susținere necesari pentru punerea în funcțiune a unei noi capacități de producție.
”Conducerea CEH este în incapacitatea de a a sigura susținerea necesară pentru punerea în funcție a unei capacități de producție la mina Lupeni. Nu suntem în stare să aducem 150 de stâlpi hidraulici, nu are CEH această capacitate în ziua de astăzi. Dacă vorbeam acum 2-3 ani despre o astfel de situație, nu credeam că ala ceva este posibil”, a spus, pentru Gazeta de Dimineață, Darius Câmpean.
Iar stâlpii de susținere nu reprezintă singura problemă din minerit.
”Toate lucrările de pregătire de la exploatările miniere sunt în urmă. Dacă nu se găsește soluție imediată de rezolvare a problemei cu armăturile TH de la mina Petrila (unitate care a fost închisă și de la care ar fi trebuit să ajungă la minele viabile componentele ce nu pot fi utilizate la minele neviabile-n.r), lucrările de pregătire se vor opri, ceea ce va duce la grave perturbații în ceea ce privește activitatea viitoare în minerit”, a mai spus Câmpean.
Dacă nu se fac lucrări de pregătire, minerii de la viabile ar putea ajunge în situația în care să nu mai poată extrage cărbune când în actualele fronturi de lucru nu va mai putea fi exploatată huila.
Mai mult, CEH ar trebui să cumpere și în acest an certificate de carbon. Și în 2016, CEH are nevoie de câteva milioane de euro pentru a achiziționa certificatele de carbon necesare funcționării termocentralelor, însă la aceste moment nu există acei bani.
Certificatele de carbon sunt necesare pentru că termocentralele nu îndeplinesc condițiile de mediu.
”Nu sunt bani pentru certificatele de carbon. Chiar dacă la acest moment nu se știe numărul exact al certificatelor de carbon necesare complexului, banii lipsesc, iar societatea este în insolvență”, spun sursele GDD.
Potrivit acelorași surse, numărul de certificate de carbon necesare CEH ar trebui să fie mai mic decât cel de anul trecut, pentru că în 2015 structura energetică hunedoreană a produs mai puțină energie decât în 2014. În aceste condiții, CEH ar urma să plătească pentru certificatele de carbon sub suma cheltuită anul trecut, 10.500.000 euro.
Pe lângă certificatele de carbon, CEH mai are probleme cu investițiile de mediu de la Mintia, dar și cu investiția de mediu de la Paroșeni, finalizată în proporție de doar 85 la sută. Pentru cele două termocentrale CEH se judecă cu Garda de Mediu instituție care a dispus sistarea activității.
Mihaela MIHAI