Falimentul CEH vine de la sine. Abatajele riscă să fie oprite

243

Situația Complexului Energetic Hunedoara este una pe muchie de cuțit. Abatajele riscă să fie oprite din cauza lipsei celor necesare pentru desfășurarea activității. Lipsa banilor lasă complexul și fără plasa de sârmă necesară în subteran și fără motorină, condiții în care este de așteptat, spre exemplu, ca mina Lonea să-și întrerupă activitatea în cursul zilei de marți, pe parcursul schimbului al doilea. Directorul Diviziei Miniere, Viorel Stancu, susține că din discuțiile purtate, situația cu plasa de sârmă ar putea fi remediată miercuri, iar combustibilul ar urma să fie redistribuit de la termocentrale către unitățile miniere.

Interesele, altele decât cel național, gravitează în continuare în jurul Complexului Energetic Hunedoara, deși societatea e cu un pas în groapa falimentului. Decizia Curții de Apel Alba Iulia, de a retrimite spre rejudecare dosarul insolvenței, nu face decât să prelungească agonia unei societăți care în perioada de insolvență își găsise ”protecția„. Rămas fără ”scutul„ conferit de insolvență, CEH  a ajuns din nou la mâna furnizorilor, nimeni alții decât creditorii companiei.

Plasa de sârmă mai ajunge la CEH pentru vreo două zile, la fel și motorina necesară pentru diferite operațiuni. Fără plasă de sârmă, activitatea în subteran nu se poate desfășura așa că trebuie oprită. Informațiile GDD arată că la mina Lonea spre exemplu, unitate pe care ministerul o vrea acum închisă, activitatea se va opri marți, întrucât fără plasă de sârmă nu poate fi asigurată siguranța muncitorilor.

”Plasa de sârmă ajunge până marți la schimbul II. De la schimbul III oprim activitatea în abataj, lucrăm altceva, că nu putem să punem oamenii în pericol”, spun pentru GDD surse din cadrul minei Lonea.

Conducerea Diviziei Miniere recunoaște că există o înștiințare de la firma care livrează plasa de sârmă, Octprest din Petrila, cum că nu mai pot livra sulurile de plasă dacă nu primesc bani, asta pentru că nu poate achiziționa sârma necesară pentru plasa de sârmă decât cu banii jos.

”Plasa de sârmă și motorina ne ajung cam până pe miercuri, dar eu zic că până atunci vom reuși aprovizionarea. Pe măsură ce încasăm, ca să nu se oprească activitatea, o să ne plătim datoriile curente”, spune, pentru GDD, Viorel Stancu, directorul Diviziei Miniere.

Potrivit acestuia, furnizorul de plasă de sârmă nu cere toate datoriile ci plata necesară pentru achiziționarea sârmei, operație ce este condiționată de plata în avans a sârmei.

”Probabil vom găsi mâine (n.r.- marți) o soluție să plătim o parte din bani să poată achiziționa sârma. Din discuțiile cu ei mai au ceva plasă de sârmă pe stoc, dar au stat în expectativă să vadă dacă le plătim”, mai spune reprezentantul CEH.

Nu se știe însă de unde vor fi luați banii pentru plata furnizorilor. CEH a obținut, luni, în instanță, suspendarea executărilor silite până la rejudecarea  cererii de intrare în insolvență primind acceptul instanței de a umbla la bani doar pentru a plăti salariile angajaților.

Din tabelul preliminar al creanțelor întocmit pe perioada insolvenței CEH de administratorul judiciar rezultă că firma care livrează plasa de sârmă are de recuperat peste 1,6 milioane de lei.

Motorina de care are nevoie CEH este  folosită la locomotivele pentru transportul efectuat cu locomotivele de la Mintia, Paroșeni și Coroiești, pentru cele de la mina Lonea care transportă cărbunele până la mina Petrila, dar și pentru utilajele folosite la fiecare unitate, inclusiv pentru diesele folosite în subteran.

Motorină ar mai exista pe stoc la cele două termocentrale, condiții în care se ia în calcul varianta redistribuirii combustibilului către unitățile miniere.

În atare condiții, abatajele miniere riscă să fie oprite. După ce că în ultimii 20 de ani nu s-a investit nimic în retehnologizare, ultimul an a fost unul de secetă abundentă aprovizionarea din subteran vizând doar strictul necesar pentru menținerea activității miniere, lucru resimțit și în cantitatea de cărbune scoasă zilnic la suprafață de minele din cadrul complexului, undeva la 4000 de tone.

Ieșit din insolvență deși e insolvent, Complexul Energetic Hunedoara funcționează din inerție. O parte dintre creditori, cei care de-a lungul anilor au făcut averi frumoase din afacerile cu industria minieră sau cea energetică abia așteaptă să execute conturile companiei.

Sunt voci din rândurile angajaților CEH care spun că ideea ministerului de a menține în funcție doar un grup la Mintia, grupul de la Paroșeni și două unități miniere convine de minune celor care visează la fierul vechi care poate fi tăiat și valorificat de la CEH.

 

 

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza