Fără oameni și fără materiale, producția de la CEH e tot mai scăzută

262

Minerii sunt tot mai puțini, iar problemele economice cu care se confruntă Complexul Energetic Hunedoara nu le asigură cele necesare pentru desfășurarea activității de producție, condiții în care producția dată de unitățile miniere este mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut.

Incertitudinea locului de muncă, dar și reducerea stagiului de cotizare, i-a determinat pe mulți dintre angajații din minerit să-și depună cererile de pensionare. Așa se face că minele ajung cu personalul sub pragul critic de funcționare.

”Numărul de angajați s-a redus. Legea pensiilor, care a condus la creșterea substanțială a pensiilor din minerit, determină în ultimul timp o ieșire masivă la pensie a minerilor. Pe parte minieră, în toate exploatările, începe să se ajungă sub nivelul critic de funcționare din punct de vedere al resursei umane. Resursa umană în cadrul abatajelor este mult în scădere față de anul trecut și ajunge sub pragul critic de funcționare al acestora”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Darius Câmpean, președintele interimar al Sindicatului Muntele.

Condițiile tot mai grele din subteran reprezintă un alt motiv de plecare din sistem. Asta pentru că nu există materiale suficiente pentru desfășurarea în siguranță a activității de producție. În aceste condiții, cu materiale lipsă și oameni puțini, producția este și ea scăzută.

La acest moment, nivelul stocurilor de huilă din termocentrale este puțin mai mare decât stocurile pe care le-a avut societatea în aceeași perioadă a anului trecut, însă asta pentru că Termocentrala Paroșeni a fost oprită o bună parte de timp, iar Mintia nu a funcționat la capacitatea maximă.

”Principala problemă este că producția pe care o dau minele este mai mică decât producția pe care o dădeam în aceeași perioadă a anului trecut. De aceea se impune, și pentru aceasta am și semnat un protocol cu conducerea CEH, lucrul suplimentar sâmbătă, pentru a încerca să depășim iarna fără a face import de cărbune. Nu sunt de acord cu importul de cărbune. Dacă ajungem la import, huila va fi adusă în dauna unor drepturi ale noastre, știut fiind că CEH nu are resurse financiare miraculoase prin care pot fi aduse cantități suplimentare de cărbune din import”, spune liderul de sindicat.

Circuitul de la CEH este unul simplu. Dacă nu are cărbune, CEH nu are ce vinde și, în consecință, nu are nici venituri.

În opinia reprezentantului Sindicatului Muntele nu sunt foarte multe opținui, însă supraviețuirea este dată de o nouă intrare în insolvență.

Complexul Energetic Hunedoara poate ajunge în Cartea Recordurilor, asta pentru că în 11 luni a intrat și a ieșit de două ori din insolvență. Societatea are datorii de peste 2 miliarde de lei, majoritatea dintre ele către stat, însă și așa săptămâna trecută a fost scoasă din insolvență printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Alba Iulia.

Ambele cereri de insolvență au fost judecate de același magistrat, fapt ce contravine – potrivit specialiștilor – practicilor judiciare, deși rejudecarea dosarului a fost dispusă tocmai ca urmare a unor vicii de procedură. Doi dintre creditorii CEH l-au contestat pe judecătorul sindic în cea de-a doua fază a insolvenței, însă Tribunalul Hunedoara le-a respins cererile care însă au fost admise de Curtea de Apel Alba Iulia.

Ieșit din insolvență, CEH are conturile blocate iar furnizorii refuză să mai livreze cele necesare activității de producție, stocurile fiind la limită atât în ceea ce privește plasa și lemnul necesare în subteran, cât și celelalte piese necesare în activitatea de extracție.

CEH are nevoie pentru sezonul de iarnă, potrivit programului întocmit de Ministerul Energiei, de nu mai puțin de 163 mii tone de huilă. Societatea nu are însă la acest moment nici măcar jumătate din necesar, iar cele două termocentrale nu funcționează la capacitate maximă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza