Focar de infecţie în zona coloniei din Petrila

267

Disperare, dezamăgire, teamă şi nervozitate. Acestea sunt stările care predomină în zona coloniei din Petrila. Locuitorii de pe strada Parângului trăiesc într-un adevărat focar de infecţie. În luna august a anului 2015, un incediu de proporţii a izbucnit la una dintre anexele gospodăreşti, mai exact un coteţ din proximitatea caselor de pe strada Parângului din Petrila, din cauza unui foc nesupravegheat, afectând anexele altor 6 familii.  Localnicii s-au mobilizat, „au pus mână de la mână”, cum spun ei, au plătit un topograf pentru a face măsurătorile necesare şi un proiect pe care în luna noiembrie a aceluiaşi an, l-au şi depus la primăria Petrila, în vederea obţinerii unei autorizaţii de construire, dorind, din fonduri proprii, să reconstruiască coteţele afectate de incendiu, acestea fiind spaţiile în care îşi depozitau combustibilul (cărbune, lemne) cu care se încălzeau pe timp de iarnă, conductele de gaz fiind doar un vis frumos, pe strada lor. Potrivit cetăţenilor, dosarul depus în luna noiembrie, zace şi acum pe masa primarului Ilie Păducel. După 9 luni de zile, săptămâna trecută, pe motiv că terenurile respective sunt proprietatea primăriei, s-au demarat lucrările de demolare a coteţelor care nu au ars în întregime, cu promisiunea că „în două, trei zile”, aceeaşi primărie se va apuca de reconstrucţia anexelor. Buldozerul a trecut prin colonia petrileană, iar administraţia locală pare să fie mulţumită cu faptul că a ridicat doar un sfert din molozul rămas în urma demolărilor, lucrările de curăţare a terenului oprindu-se vineri după – masă. De atunci, nimeni nu a mai trecut pe acolo.

„După ce au ars anexele, în august, până în noiembrie, noi cele şase familii afectate de incendiu, am pus mână de la mână, am plătit topograful, a venit, a făcut măsurători, am făcut un dosar şi l-am depus, în noiembrie, la primărie şi acel dosar a rămas blocat de atunci, pe masa primarului. Abia săptămâna trecută s-a demolat wc-ul public, pentru că noi, pe cheltuiala noastră, ne-am făcut baie în casă, pentru că nu exista nici apă, nici canalizare. Ne-au lăsat aici molozul de la wc-ul public. Sub moloz sunt găurile de la wc. Nici măcar nu au trimis pe cineva pentru vidajnare, e focar de infecţie, toată lumea se infectează. Au venit săptămâna trecută şi s-au apucat de demolat, să cureţe ei terenul pentru că au fonduri să reconstruiască sub formă de garaje şi de vineri nu a mai venit nimeni. Au venit de miercuri şi au lucrat până vineri după-masă. Noi am vrut să curăţăm dar nu ne-au dat voie. Au zis să nu îndrăznim să depozităm aşa ceva la container, pentru că le e foarte greu să care gunoiul de acolo”, declară, pentru Gazeta de Dimineaţă, Violeta Mazilu, localnică.

Oamenii povestesc că viceprimarul Vasile Jurca le-ar fi spus că nu există nici cea mai mică şansă de realizare a proiectului de reconstrucţie promis de Păducel, din lipsă de fonduri.

„Nu ne-au lăsat pe noi să facem din banii noştri, pe motiv că e terenul primăriei şi că nu avem dreptul, dar noi, în actele de casă, toţi care suntem proprietari, avem anexele trecute în contractul de vânzare-cumpărare, deci sunt proprietate personală. Pe mine nu m-au pus pentru că au ars în incediu, dar pe toţi ceilalţi vecini i-au pus să demoleze coteţele. Nu este corect, indiferent că este terenul statului sau nu, să pui omul să demoleze, să laşi totul vraişte cu promisiunea că în două, trei zile vor curăţa şi se vor apuca de reconstrucţia anexelor. Asta a spus primarul Păducel. La vreo două zile a venit domnul viceprimar şi ne-a spus că nu sunt fonduri pentru aşa ceva.

Întrebat de ce s-au oprit lucrările de curăţare a terenului, primarul răspunde…evaziv

„Pentru că până unde s-a curăţat, am avut cerere şi acceptul cetăţenilor să se demoleze şi în baza unui proiect pe care primăria o să-l facă pentru toată zona respectivă, se va pune la dispoziţie terenul respectiv care este al primăriei şi se vor construi în acelaşi proiect, de comun acord am căzut cu toată lumea să construim pe un proiect identic pentru toată zona. Pe bună dreptate, cetăţenii mi-au cerut să facem în aşa fel să nu intrăm în perioada de iarnă, iar ei să nu aibă posibilitatea de a-şi depozita combustibilul pentru încălzire şi aşa vom face, nu vom intra”, spune Ilie Păducel.

Ilie Păducel este de părere că lucrările de reconstrucţie vor fi gata până la finalul lunii iulie.

„De mâine( joi- n.r), poimâine, de luni încolo vom continua această acţiune şi o vom finaliza. Şi mâine şi poimâine şi luni vom continua să finalizăm curăţarea terenului. În paralel, lucrăm la proiect şi să executăm ceea ce am căzut de acord cu cetăţenii. Ca părere personală, până la sfârşitul lunii iulie vor fi gata amenajate magaziile ca pe urmă, în august, septembrie, octombrie să se poată achiziţiona şi depozita combustibilul”, mai spune primarul.

Întrebarea legată de existenţa fondurilor pare să-l fi deranjat pe domnul primar.

„Eu, ca ordonator de credite, eu v-am spus o treabă şi atunci eu dacă spun, nu am de ce să dezinformez oamenii. Am discutat cu ei şi eu vă asigur şi asigur cetăţenii, prin dumneavoastră că găsim şi soluţii şi fonduri pentru rezolvarea problemei”, precizează Ilie Păducel.

Am înţeles că se caută soluţii, dar pentru că nu ne-am lămurit în privinţa fondurilor, repetăm întrebarea, iar Ilie Păducel nu se lasă mai prejos şi repetă răspunsul dat anterior.

„Deci, în calitate de primar şi ordonator de credite, vă asigur şi asigur cetăţenii că sunt soluţii pentru realizarea acestor lucrări pe care cetăţenii le-au propus şi le-au cerut”, adaugă primarul Păducel.

La Petrila, puntea dintre administraţie şi comunitate lipseşte cu desăvârşire.

„Nu au dat un răspuns oficial pentru dosarul depus în noiembrie. De câte ori ne-am dus să întrebăm au spus că domnul primar e  în şedinţă, să mergem să ne înscriem în audienţă. Ne-am înscris în audienţă şi ne-au spus acelaşi lucru, că momentan nu se poate face nimic pentru că ei doresc să facă cu totul altceva în colonia noastră. Când am întrebat ce vor să facă exact, au spus- „ne mai gândim”- un răspuns din partea unui primar. Nu ne lasă să ne facem treaba pe banii noştri. Nu ne dă voie să cumpărăm terenul, nici măcar în concesiune nu ni se aprobă. Noi asta am cerut acum când am depus dosarul. I-am propus să îl scoată la licitaţie pentru ca să putem să cumpărăm terenurile, dacă altfel nu se poate”, mai spune Violeta Mazilu.

Primarul Ilie Păducel ţine audienţele pe holul primăriei.

„Săptămâna trecută am fost la domnul primar, am vrut să intrăm în audienţă la dumnealui. El i-a spus secretarei că pleacă la spital şi că va sta de vorbă cu noi, acolo în hol. Eu am văzut că uşa era întredeschisă şi am spus că nu suntem animale ca să ne ţină în hol să stăm de vorbă. Dacă erau de-ai lui, îi băga înăuntru. Într-un final ne-a spus- haideţi înăuntru!-, dar aşa în scârbă. Era foarte nervos. Avea o hârtie în mână şi îi tremura mâna de nu putea să citească ce scrie pe ea”, povesteşte o altă localnică, Elena Berar.

Revenim cu mai multe detalii în ediţiile următoare ale Gazetei de Dimineaţă.

Bianca HOLOBUŢ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza