Grupul Huila va prezenta imaginea clară a exploatării de huilă din Valea Jiului

272
Grupul de lucru Huila din cadrul Comitetului de coordonare pentru activitatea minieră prezintă, joi, concluziile finale în ceea ce privește analiza situației mineritului din Valea Jiului.
În cadrul întâlnirilor de până acum, membrii grupului de lucru Huila au prezentat analize amănunțite a costurilor de producere a energiei electrice, dar și ale costurilor pe unitățile miniere, atât pe structura actuală, cât și până în 2018. Documentul va fi, practic, baza discuțiilor cu Comisia Europeană, în ceea ce privește mineritul din Valea Jiului, iar materialul va conține mai multe scenarii pentru acest bazin minier, inclusiv unul care va prezenta cea mai sumbră situație.
Concluziile discuțiilor purtate până acum reliefează faptul că, în contextul actual al pieței de energie din România, huila este structural necompetitivă din cauza neretehnologizării principalelor procese tehnologice din subteran și de la suprafață. Grupul de lucru Huila  este de părere că, pentru siguranța și adecvanța sistemului energetic național este necesară funcționarea celor două termocentrale, având în vedere amplasarea lor în zona de Nord-Vest a țării, putându-se intensifica schimburile transfrontaliere cu aport de putere dintr-o zonă extrem de apropiată de graniță, dar funcționarea acestor centrale este condiționată de cărbunele extras din Valea Jiului, acestea neputând funcționa doar cu cărbune din import.

Carmen COSMAN – PREDA

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza