Guvernul a aprobat Memorandumul prin care minele Lonea și Lupeni vor beneficia de subvenție

288

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un Memorandum prin care minele Lonea și Lupeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, vor beneficia de subvenție, acestea urmând a fi incluse pe programul de închidere aprobat în baza deciziei 787/2010 a Comisiei Europene prin care se acordă ajutor de stat unităților miniere care urmează să fie închise.

Memorandumul aprobat miercuri de Guvern prevede modificarea ajutorului de stat acordat Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) în baza deciziei 787/2010, astfel încât pe programul de închidere în baza căruia poate fi accesată subvenția să intre și cele două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Lonea și Lupeni.

”Ajutorul de stat aprobat în baza prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ crește cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea și Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activității și necesită trecerea lor imediată în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024”, se arată în Memorandumul aprobat de Executiv.

Potrivit Guvernului, prin modificarea ajutorului de stat acordat SNÎMVJ, se va putea realiza în condiții de siguranță și protecția mediului,  cu conservarea straturilor de cărbune și evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în cazul nerespectării prevederilor specifice închiderii minelor, unitățile Lonea și Lupeni.

Procesul de închidere a minelor Lonea și Lupeni presupune, potrivit Guvernului,  recuperarea și aducerea la suprafață a utilajelor (motoare, redresoare, stații de transformare etc.) existente în subteranul celor două exploatări, componente care conțin lubrifianți ce pot polua apele subterane.

Închiderea minelor Lonea și Lupeni  se va realiza până la sfârșitul anului 2018.

”Ministerul Energiei a prenotificat Comisiei Europene intenția de modificare a ajutorului de stat, iar măsura va fi implementată după obținerea deciziei de autorizare de la CE”, mai arată reprezentanții Executivului.

Minele Lonea și Lupeni ar urma să beneficieze de banii necheltuiți de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, în total fiind vorba, până la finele lui 2018, de circa 234 milioane de lei, acești bani putând fi folosiți pentru acoperirea diferenței dintre prețul de cost și cel de vânzare al huilei extrasă de cele două unități miniere.

Subvenția reprezintă o infuzie de capital care va ajuta Complexul Energetic Hunedoara să rămână la o limită de supraviețuire până când activitatea minieră va fi separată de cea energetică.

Potrivit informațiilor GDD, o primă tranșă din subvenție ar urma să ajungă la cele două unități miniere în luna decembrie a acestui an, chiar dacă activitatea minieră nu este separată de cea energetică.

În vederea accesării subvenției pentru cele două unități miniere, părți componente ale Complexului Energetic Hunedoara, se va crea un cont separat.

În aprilie anul curent, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dezvăluit ”surpriza” pentru Complexul Energetic Hunedoara: închiderea a încă două unități miniere din Valea Jiului.

“Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșeni și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent. Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni și Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea și Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană”, spunea ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Soluția acționarului unic al CEH, statul român, este aceea de a separa activitatea minieră de cea energetică- acțiune cerută de Comisia Europeană încă de anul trecut de la momentul acordului dat pentru ”ajutorul de salvare”, menținerea grupului energetic de la Paroșeni și a unui singur grup energetic de la Mintia, și păstrarea a doar două unități miniere.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza