Imaginea Văii Jiului prin ochii Sidoniei Doica, studentă a Universității East15, Anglia: ”frumusețe, tristețe, incapacitate”

305

Sidonia Doica este din Valea Jiului, s-a născut la Uricani și a fost elevă a Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani, după care a urmat calea străinătății pentru a-și îndeplini visul de a deveni actriță. Așa a ajuns să studieze actoria la East15,  una dintre universitățile prestigioase din Anglia și declară că de când a ajuns pe meleagurile britanice ”s-a îndrăgostit din nou de limba română”. Sidonia Doica va explica pentru cititorii Gazetei de Dimineață de ce anume a considerat că este mai potrivit pentru ea sistemul teatral britanic, cum resimte lipsa spiritului balcanic și ce ar alegere să facă acum dacă ar putea să dea timpul înapoi.

Fascinația pentru arta teatrală

Întâlnirea cu scena și publicul a convins-o pe Sidonia Doica să facă o alegere în ceea ce privește cariera.

Până am plecat la studii în Marea Britanie, am locuit în Uricani, unde am primit o bază educaţională de preţuit, căpătată în şcoala generală care a continuat pe parcursul celor patru ani de liceu petrecuţi la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Petroşani.
Pasiunea mea pentru artă a început de mic copil, prin dorinţa mea de cunoaştere. Părinţii mei au observant acest lucru, iar la vârsta de şase ani am început să iau lecţii particulare de orgă. Ulterior, la vârsta de 13 ani, începând să iau şi lecţii de chitară. După doar trei luni, ţin minte că dezvoltasem pasiunea de a compune, care s-a dezvoltat mult mai mult în timp, și așa am început să merg la festivaluri – concurs. Tot din curiozitate, în primul an de liceu am participat la un casting pentru o trupă de teatru dedicată liceenilor. Interesant este faptul că nu am înţeles pe deplin de ce am ales să fac parte din acea trupă, în primele luni. Doar după ce am păşit pe scenă prima dată, pentru a încerca să dau viaţă unui personaj, am experimentat ceva ce până atunci fusese o enigmă pentru mine. Întâlnirea cu scena şi publicul mi-a transmis o energie pe care nu o mai întâlnisem până în acel moment, o energie ce m-a făcut fericită şi care m-a împins să aleg această cale. Probabil faptul că fiecare personaj este o enigmă şi că trebuie să descos modul lui de gândire, mă face să fiu din ce în ce mai fascinată de lumea teatrului”, a declarat Sidonia Doica pentru GDD.

Sidonia Doica este de părere că sistemul teatral britanic i se potrivește mai bine decât cel românesc…

”În clasa a XI-a am luat decizia de a aplica la o şcoală de actorie din Marea Britanie. Am luat această decizie din cauza faptului că îmi doream să am mai multe oportunităţi atât în domeniul teatral, cât şi din punct de vedere muzical. Această decizie a fost luată şi din cauza experienţelor de care m-am lovit până la acea vârstă.
Încă un motiv care m-a făcut să vreau să studiez în Marea Britanie a fost şi cursul de Actorie şi Teatru Contemporan, un curs unic în lume care îţi oferă posibilitatea de a deveni un actor total, plin de imaginaţie, un actor care are posibilitatea de a scrie piese de teatru şi de a întemeia o companie în timpul facultăţii, aceasta urmând a fi dezvoltată după obţinerea licenţei”, a precizat Sidonia Doica.

Acomodare

În mediul britanic, Sidonia Doica resmite lipsa spiritului balcanic și este de părere că individualitatea îi caracterizează pe englezi.

Am plecat în Marea Britanie, în septembrie 2015 și
pot să spun că m-am acomodat destul de uşor, deşi încet, încet, au început să-mi lipsească familia, prietenii de acasă, cât şi spiritul nostru balcanic, căldura oamenilor şi pasiunea, elemente pe care le găseşti cu greu în comunitatea britanică.
Există o mare diferenţa între Estul Europei şi Vestul acesteia. Este o mare diferenţa de cultură, mod de gândire, cât şi de spirit. Am fost destul de uimită când am realizat faptul că Dumnezeu este mort în Occident. La asta aş putea adauga şi frica aceasta continuă a oamenilor de  după numeroasele atentate teroriste. De asemenea, valorile morale nu mai sunt respectate, chiar dacă există acel înveliş al politeţii care dă impresia că oamenilor, de fapt, le pasă de apropele lor. Deci aş putea concluziona că în această sfera este pus accentul pe individualitate”, explică Sidonia Doica.

Valea Jiului 2016

”Vid care se transpune în sfera socială”

Când mă gândesc la Valea Jiului 2016, mă gândesc, în primul rând la un vid care se transpune în sfera socială, economică şi încet, încet, în cea morală. Consider că în momentul în care un loc nu îţi oferă perspectivă, începe un proces ce implică termenii “neîncredere” şi “tristeţe”. Nu puţine au fost dăţile când, făcând naveta Uricani-Petroşani, am observat un val de tristeţe în jurul meu.
O altă imagine este cea conturată de frumusețile pe care această zonă le oferă. Zona oferă foarte mult, dar din păcate nu este apreciată la adevărata valoare”, spune Doica.

Pericolul depopulării

”Flux vizibil” în generația Sidoniei Doica…

Depopularea se produce din cauza lipsei locurilor de muncă. Am observat faptul că cei mai mulţi tineri  nu au plecat doar din Valea Jiului, ci au părăsit România, în speranţa găsirii unui loc de muncă mult mai bine plătit. Este o realitate crudăcare nu poate fi schimbată decât prin crearea unor noi locuri de muncă, ceea ce înseamnă că este nevoie de o  industrie în această zonă și din păcate, la noi, industria dispare văzând cu ochii.
Nu consider că am fugit din Valea Jiului pentru că și  dacă nu plecam din ţară, oricum mă axam pe un oraş care să-mi ofere posibilităţi pentru a-mi desfăşura activitatea. Dar un lucru cert este că nu aş putea să mă întorc definitiv deoarece nu îmi oferă o perspectivă, dar întotdeauna mă voi întoarce acasă, chiar dacă numai pentru o vacanță.
Multă lume alege să plece din ţară, nu doar din Valea Jiului, acest flux fiind vizibil mai ales în sfera generaţiei mele, adaug
ă Sidonia Doica.

Sidonia Doica și-ar dori să profeseze și în țară după terminarea studiilor.

”  Îmi doresc să mă întorc în România şi să profesez şi aici deoarece nu pot compara fericirea pe care o am în momentul în care încerc să rostesc din nou un text în limba română, sau în momentul în care cânt în limba română. Când am ajuns în străinătate m-am îndrăgostit din nou de limba română şi marea mi-a fost uimirea când am observat cât defascinaţi sunt străinii de limba noastră.
Aş dori să profesez în România, dar în acelaşi timp mi-aş dori ca munca mea să fie apreciată și nu doar pe plan financiar. Pentru mine este important să am posibilitatea de a schimba ceva în lume”, subliniază Doica.

Valea Jiului în 3 cuvinte

Cele trei cuvinte pe care Sidonia Doica le-ar folosi pentru a caracteriza zona Văii Jiului ar fi “frumusete”, “tristete” și “incapacitate”.

Dacă ar fi să o ia de la capăt, Sidonia Doica ar alege tot Marea Britanie …

”Până nu demult aș fi ales România. Acum nu mai am același răspuns deoarece simt că în acest moment sunt în locul benefic mie, într-un loc care îmi oferă multe lucruri.Munca ce trebuie depusă este cu siguranţă mai asiduă decât cea pe care ar fi trebuit să o depun în ţară, dar acest lucru mă motivează”, mai spune Sidonia Doica.

Valea Jiului în 5 ani

Scurt exercițiu de imaginație…

Mi-ar plăcea ca peste 5 ani să găsesc o Vale a Jiului  unde fiecare să poată să îşi construiască un cămin fericit şi o viaţă normală, fără grija zilei de mâine”, concluzionează Doica.

În edițiile următoare ale GDD,  vom continua să analizăm imaginea Văii Jiului.

Bianca HOLOBUŢ

sursa foto: facebook

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza