În toamna lui 2016, Termocentralele Mintia și Paroșeni trec la administrațiile locale

240

E clar. Planul ministerului este acela potrivit căruia anul viitor termocentralele vor ieși din CEH și vor trece în administrarea autorităților locale. Asta a reieșit de la întâlnirea pe care au avut-o miercuri reprezentanții județului Hunedoara cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Complexul Energetic Hunedoara se rupe în bucățele. Termocentralele care îl compun acum vor trece anul viitor în subordinea autorităților din județ.

Potrivit celor care au participat miercuri la întâlnirea cu ministrul Andrei Gerea, Termocentrala Paroșeni va trece în 2016 la Asociația Valea Jiului. Aceasta va fi formată din administrațiile locale din Valea Jiului. De partea cealaltă, Termocentrala Mintia va fi în administrarea Primăriei Municipiului Deva.

Primarii, atât cel de la Petroșani cât și cel de la Deva, declarau încă de la momentul în care s-a vorbit prima dată despre trecerea termocentralelor în subordinea primăriilor, că în actualele condiții nu pot susține activitatea celor două termocentrale.

La acest moment se vorbește că administrațiile locale vor primi bani de la Guvern, asta însemnând că vor avea un buget separat pentru activitatea termocentralelor.

”Există deja un model în județul Mehedinți. Voi lua legătura cu președintele CJ Mehedinți să ne trimită modul în care s-au organizat, cum funcționează ei, și le voi prezenta și primarilor în cursul acestei săptămâni”, a spus, pentru GDD, Adrian David, președintele CJ Hunedoara.

Administrațiile locale din Valea Jiului vor trebui să se asocieze până în toamna lui 2016, asta pentru că atunci termocentralele vor trece la administrațiile locale.

O problemă va fi cu termocentrala Mintia. Unitatea se află pe teritoriul comunei Vețel, condiții în care va trebui organizat un referendum pentru a se decide dacă activul, generator de venituri importante pentru bugetul local, va fi cedată municipalității din Deva.

Totodată, ministrul Gerea i-a asigurat pe primarii Tiberiu Iacob-Ridzi și Petru Mărginean, dar și pe președintele Adrian David că termocentralele din cadrul CEH vor avea huila necesară pentru asigurarea agentului termic în această iarnă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza