Insolvenţa CEH i-a pus la pământ pe micii furnizori ai complexului

210

Complexul Energetic Hunedoara trebuie să aplice un plan de reorganizare, în vederea reducerii costurilor, însă acest lucru nu este posibil fără acordul creditorilor.

Tabloul creditorilor de la Complexul Energetic Hunedoara trebuie finalizat cel mai târziu în data de 8 aprilie. Ulterior se va întruni Adunarea Creditorilor pentru a stabili măsurile de reorganizare a societăţii.

Administratorul special al CEH, Dan Agrişan, a precizat că cel mai important creditor al companiei energetice este statul român. Datorii există însă către toţi partenerii comerciali, care se pot înscrie la masa credală.

„Se va discuta cu creditorii una – două – trei măsuri de reorganizare a societăţii. Cel mai important creditor este statul. Aceste măsuri de reorganizare nu pot fi luate, însă, înainte de adunarea creditorilor şi în primul rând finalizarea tabloului creditori. Societatea nu se poate angaja la restructurarea activităţii fără acordul acestor creditori. S-au început discuţiile cu creditorii importanţi pentru a putea venea cum continuă activitatea acestei societăţi”, a declarat Dan Agrişan.

Măsurile de reducere a costurilor sunt foarte importante pentru continuarea activităţii la societatea aflată din 7 ianuarie în insolvenţă.

Administratorul judiciar al CEH, Casa de Insolvenţă GMC Craiova, a precizat că declanşarea procedurii de insolvenţă a însemnat o lovitură puternică mai ales pentru micii furnizori, care trebuie să aştepte până îşi recuperează banii de la entitatea energetică.

„Valea Jiului este o zona monoindustrială, majoritatea afacerilor locale gravitând în jurul industriei  energetice. Declanşarea   insolvenţei  pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara a însemnat o lovitură puternică pentru toţi   micii furnizori care au fost prinşi cu sume importante   la   masă   credală   a CEH şi fără posibilitatea de a şi le recupera într-un termen rezonabil. Cei mai mulţi dintre ei nu mai au posibilitatea  reluării  procesului  de  producţie, nu  mai au alţi beneficiari, nu mai au resursele să-şi achite salariaţii, impozitele şi taxele. Cel mai probabil o parte dintre ei vor ajunge în faliment”, se arată în Raportul amănunțit asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A.

Reprezentanţii GMC Craiova sunt de părere că, dacă măsurile prevăzute în Legea minelor ar fi fost adoptate de când există această lege, s-ar fi selectat natural sectoarele rentabile, iar celelalte  s-ar  fi închis  prin programe  controlate, beneficiind de subvenţii pentru acest scop fără a fi necesar să se apeleze la procedura insolvenţei, cu întregul corolar de neajunsuri pentru toţi cei care au avut relaţii economice cu CEH.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza