ISPE cu banii, minerii cu munca. ISPE, fără soluții pentru planul de restructurare de la CEH

359

ISPE cu banii, angajații CEH cu treaba. Cam așa stau lucrurile în ceea ce privește întocmirea planului de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, plan care a fost prezentat CA-ului societății care însă nu a fost de acord cu el. Asta pentru că nu prezintă nimic din ceea ce așteptau reprezentanții structurii energetice hunedorene de la consultantul care s-a prezentat din proprie inițiativă la licitație.

Planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara este un eșec. Documentul prezentat de cei de la Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) nu respectă cerințele impuse de autoritatea contractantă fiind, potrivit informațiilor Gazetei de Dimineață, un dezastru. Documentele prezentate de cei de la ISPE nu au adus nicio soluție pentru Complexul Energetic Hunedoara, nicio viziune, nicio idee, condiții în care cele puse pe hârtie sunt inacceptabile pentru Comisia Europeană.

Surse apropiate CEH susțin că cei de la ISPE mai au termen până luni să întocmească planul de restructurare a societății. Dar nu singuri ci cu cei din conducerea CEH.

”Până luni ar trebui să se lucreze la plan. Nu numai cei de la ISPE ci și cei de la complex, astfel încât planul să fie unul care să nu poată fi respins de Comisia Europeană”, au spus sursele GDD.

Adică ISPE ia banii, că doar e institut, iar cei din cadrul complexului vin cu completări și cu soluții. Potrivit informațiilor GDD, până la acest moment, cei de la ISPE nu au luat niciun leu din cele 68 de mii de euro cu cât și-au adjudecat contractul pentru întocmirea planului de restructurare a CEH. Rămâne de văzut la final, cât vor încasa și pe ce.

Pentru realizarea planului de restructurare a CEH conducerea societății a dorit un consultant străin, specializat în reorganizarea marilor companii. Complexul Energetic Hunedoara a pus la bătaie pentru întocmirea planului de restructurare suma de 100 de mii de euro, în condițiile în care nu își permite nici măcar o ”limonadă”, tocmai în ideea de a atrage o firmă de renume, care să îi indice calea spre eficientizare.

Încă de la momentul primirii ofertei reprezentanți ai complexului spuneau că ”cei de la ISPE nu au capacitatea necesară pentru a întocmi un plan de restructurare”, pentru că „sunt specializați pe altceva”, condiții în care societatea românească nu e ceea ce are nevoie CEH pentru a-i indica planul de viitor înturcât ISPE e specializată în” în inginerie, consultanţă tehnică şi financiară”.

Tot cei de la ISPE sunt cei care în 2012 au stabilit viabilitatea tehnico-ecomomică a înființării structurii energetice hunedorene.

Planul de restructurare a CEH trebuie avizat și de Comisia Europeană. Dacă nu îndeplinește cerinețele și nu convinge oficialii europeni că poate deveni eficient, CEH nu mai are decât o alternativă: LICHIDAREA. Acest lucru este stipulat clar în documentele aprobate de statul român pentru acordarea ”ajutorului de salvare” Complexului Energetic Hunedoara, bani din acest împrumut mergând doar în sectorul energetic.

De planul de restructurare depinde viitorul Complexului Energetic Hunedoara, dar și soarta angajaților de aici. Planul de restructurare este întârziat, întrucât trebuia început de la momentul în care structura energetică hunedoreană a accesat ”ajutorul„ de stat.

 

Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) SA a fost înființat în anul 1991. Potrivit datelor, firma are ca asociat persoană juridică Romelectro SA (firmă apropiată de Dan Ioan Popescu) şi ca acţionari persoane fizice pe Ioan Dan Gheorghiu și Listă Acționari în număr de 582. Persoanele împuternicite ale societății sunt Ioan Dan Gheorghiu (administrator), Dumitru Gardan (împuternicit sucursala Timișoara), Virgiliu Rădulescu (administrator), Viorel Gafita (administrator) și Ion Eduard Chiţescu (director). Dan Ioan Gheorghiu, unul dintre acționarii de la ISPE, a fost numit în 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei, iar pe parcursul anilor acesta a devenit, potrivit comisarul.ro, vecin de apartament cu primul ministru. De când a ajuns Victor Ponta premier, iar Dan Ioan Gheorghiu consilierul acestuia, ISPE a încheiat zeci de contracte bănoase cu societățile energetice de stat, în special cu SC Complexul Energetic Oltenia și Transelectrica. Pe lânga ISPE, a avut de câștigat și Romelectro SA, firma controlată de Viorel Gafita. Romelectro a fost una dintre firmele care s-a luptat pentru contractul de realizare a instalației de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza