
Aleșii locali de la Petrila au redeschis ”Cutia Pandorei” așa că ședințele de consiliu local se desfășoară fără cvorum, chiar și atunci când pe ordinea de zi se află bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs. La Petrila a devenit un obicei ca atunci când aleșilor nu le convine ceva să saboteze ședințele de consiliu. Și, dacă nu le sabotează prin prezență, ajung la ”reuniuni„ dar nu votează proiectele. Lupta dintre PSD și PNL s-a reaprins, iar acest model a fost pus, cu succes în practică, și la Vulcan, tot în urmă cu câțiva ani la momentul în care trebuia schimbată Angela Stoica.
Ședința de consiliu de la Petrila a fost declarată, joi, nestatutară, după ce 9 dintre aleșii locali au lipsit, cei mai mulți, șase, fiind de la PSD- partid de la care recent a plecat la PNL primarul în funcție, Ilie Păducel.
Sala de ședințe de la Petrila a fost aproape goală. Cei prezenți au așteptat. Și au așteptat. Și au încercat să mai convingă măcar un consilier local să se prezinte la ședință, însă în zadar. Motivul, trebuia adoptat bugetul local, în caz contrar, administrația de la Petrila urmând a rămâne fără cotele defalcate ce vin de la stat.
Ilie Păducel, primarul orașului Petrila: Sunați domnișoara director pe domnul președinte Bobar și spuneți-i traba asta.
Directorul economic, Rodica Retegan: Dar știe că i-am spus.
Ilie Păducel: Acuma sunați-l și spuneți-i să trimită măcar unul sau doi consilieri să putem să aprobăm bugetul și eu retrag de pe ordinea de zi toate proiectele dacă nu vreau celelalte, dar să aprobăm bugetul. Sunați-l vă rog frumos, că dânsul a dat ordin să nu vină PSD-ul. Ceilalți, toată lumea este la ședință.
Rodica Retegan: Domnul Ghiura ieri mi-a promis că vine. Dacă vine și domnul Ghiura, suntem..
Ilie Păducel: Sunați-l pe domnul Ghiura, nouă nu ne răspunde. Vă rog eu foarte frumos sunați-l, și pe domnul Bobar și spuneți-i că responsabilitatea este a dumnealui.
Din sală: Sunt (absenți-n.r.) și ceilalți consilieri, domnul Țurcaș, domnul…
Ilie Păducel: Domnul Țurcaș și domnul Boantă, prima dată nu au vrut să răspundă. Domnul Boantă a plecat la Târgu Jiu, interesant că nici viceprimarul (Vasilică Jurca-n.r.) nu mai răspunde.
Din sală: Domnul viceprimar trebuia să vină fiindcă face parte din administrație
Ilie Păducel: Din Executiv.
Din sală: Noi suntem mai proști, venim la fiecare (ședință-n.r.).
Ilie Păducel: Eu consider rea voință. Cum să zic, răzbunare, dar pe cine se răzbună dom”le, pe cetățenii orașului Petrila, pe colegi, pe executiv, pe cine se răzbună? Și din toată treaba asta cel mai vinovat este viceprimarul dom‘le. Face parte din executiv și trebuia să fie aicea, indeferent, că nu facem politică. Aicea nu facem politică. La ședința consiliului local nu facem politică, facem administrație. Că nu vrea președintele de partid, domnul Bobar sau altul, sau altul care vorba aia, politic… aia e altceva. Cel mai vinovat în cazul acesta este viceprimarul. Știe de ședință, am vorbit cu dumnealui, acuma are telefonul închis. Am auzit de dimineață că PSD vrea să boicoteze ședința. I-am spus (lui Vasilică Jurca-n.r.) indiferent ce vreau ceilalți domni, oricum ei nu sunt angajații primăriei, dumneata faci parte din executivul primăriei și trebuie să vii la ședință. Mda, așa a zis.
Doinița Bălănescu: Nu e un eveniment singular. Așa s-a întâmplat și în trecut, însă nu erați atât de vehement. Care este cauza, ca să înțelegem și noi și…
Aici a intervenit consilierul PC, Ioan Temneanu, care a vrut să îi dea o mână de ajutor primarului Păducel.
Doinița Bălănescu: Domnul consilier, m-am adresat domnului primar.
Ilie Păducel: Față de mine niciodată, dacă vă aduceți aminte una din cauzele pentru care am fost tras la răspundere pentru că mi-am permis să dau la presă, să spun, domnule președinte Bobar trimiteți oamenii la ședință, domnule președinte Nistor trimiteți oamenii la ședință. Nu este ședința lui Păducel, este a consiliului.
În timp ce la masa de ședințe unii dintre aleși încercau să afle de ce s-a schimbat atitudinea primarului, fără niciun rezultat însă, în spate unii dintre angajații primăriei parcă se aflau la pescuit. De consilieri.
Angajat primărie, discuție telefonică cu Florin Țurcaș, PC- E vorba doar de buget, acesta îi baiu… Bine. Deci domnul Țurcaș e la Straja. a spus că mâine sau când facem ședință, va fi prezent, nu e problemă.
Unul dintre consilieri a insuflat ideea că se mai poate aștepta o oră dacă Țurcaș se încumetă să coboare din Straja.
Victor Aleznauer: În 20 de minute e aici.
Ilie Păducel: Sunați-l, întrebați-l dacă poate veni acum
Angajatul care a luat legătura cu Florin Țurcaș a respectat indicațiile edilului și l-a sunat din nou pe consilierul local.
Primarul Ilie Păducel a fost dispus să trimită chiar mașină în Straja, după Țurcaș, numai să vină la ședință, pentru ca aceasta să fie statutară. Cu toate acestea, Florin Țurcaș a refuzat.
Primarul Ilie Păducel, care nu de mult a părăsit barca PSD, spune că nu știe de ce foștii colegi nu s-au prezentat la ședința de consiliu.
”Nu știu. Eu când am plecat de la primărie, săptămâna aceasta l-am întrebat de trei ori pe viceprimar: sunt probleme la buget? Domnul primar, sunt câteva, dar haideți să le discutăm. Le-am discutat în birou la mine, și-a spus punctul de vedere, am pus în buget ce-a spus dânsul. A cerut bani pentru două panouri de afișaj, bani pentru un studiu de fezabilitate, dar pe urmă și-a dat seama că nu este justificat pentru clădirile de la mina Petrila care urmează să fie clasate ca și monumente istorice, lărgirea aleii din fața blocului 31, însă dacă asfaltăm centura nu se justifică, și să nu achizționăm 6 WC-uri ecologice, numai patru”, a spus edilul Ilie Păducel.
Acesta a mai precizat că nu a avut nicio dispută nici cu fostul său președinte pe linie locală, Gheorghe Bobar, președintele PSD Petrila.
De partea cealaltă, viceprimarul Vasilică Jurca, până nu demult, coleg de partid cu primarul Păducel, spune că edilul nu a respectat legea și că a discutat pe buget doar cu o parte a consilierilor locali.
”Nemulțumirea noastră este că deși era vorba de buget, primarul nu s-a sinchisit să facă o dezbatere publică așa cum cere legea, la care să participe și cetățenii orașului, iar noi, consilierii, să putem dezbate capitolele de buget. S-a rezumat la a pune un document pe site-ul primăriei. Consilierii, colegii mei, s-au simțit ignorați. Joi, primarul i-a sunat pe consilierii care au fost prezenție la ședință, și le-a spus să vină cu o oră mai repede să discute pe buget. Normal că noi ne-am simțit din nou ignorați. Dacă în trei ani de când am condus primăria alături de primarul Ilie Păducel nu am protesat atunci când au protestat și colegii mei, acum a trebuit să fiu alături de ei”, a declarat Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.
Potrivit acestuia, în buget ar trebui cuprinse proiecte de atragere a investitorilor, pentru că de 20 de ani, la Petrila s-au pierdut prea multe șanse de acest fel. Jurca afirmă că în proiectul de buget ar trebuie să fie sumele necesare pentru construirea unei hale de mari dimensiuni, dotată cu utilitățile necesare, care să fie pusă la dispoziția celor care vor să creeze locuri de muncă. Vasilică Jurca mai spune că dacă în ultimii trei ani a înțeles că Primăria Petrila trebuie să cofinanțeze proiectele care au fost implementate pe fonduri europene, acum bugetul local este degrevat de această povară financiară, proiectele respective fiind finalizare, așa că este momentul ca Petrila să se dezvolte.
Într-un final, consilierii locali care au asistat la ședință, au căzut de acord să se întâlnească și vineri, de la 16:00, într-o ședință de îndată, pentru aprobarea bugetului. Rămâne de văzut dacă Florin Țurcaș va coborî din Straja și ceilalți absenți se vor prezenta în sala de ședințe.
Potrivit legii, dacă până la 1 februarie, zi limită, bugetul Petrilei nu este aprobat, atunci administrația locală nu va mai primi cotele defalcate de la stat. Asta însemnă, potrivit economiștilor din primărie, 60 la sută din veniturile primăriei.
La Petrila, ca și la Vulcan, aleșii locali au ”fentat” dizolvarea consiliului local. Deși au fost multe ședințe în care nu au aprobat nimic, acestea nu au fost consecutive. La Petrila, lupta dintre PSD și PNL este deja cunoscută. Aleșii locali au dat ”bir cu fugiții” de la ședințele în care se punea problema, în 2014, schimbării Danielei Vișănescu. Prin 2008-2009, aceeași metodă a fost aplicată și în cazul deponeului ecologic la construcția căruia PSD-ul s-a opus într-un final.
Mihaela MIHAI