ITM. GMC a denunțat ilegal contractul colectiv de muncă al angajaților CEH

274

Conducerea Sindicatului Muntele susține că ITM și Ministerul Muncii dau dreptate structurii sindicale care încă din luna martie a reclamat faptul că administratorul judiciar al CEH, GMC Craiova, a denunțat ilegal contractul colectiv de muncă al angajaților CEH, întrucât nu a ținut cont de prevederile Legii Dialogului Social, decizia de denunțare fiind una unilaterală.

Denunțarea unilaterală a CCM-ului aplicabil la nivelul CEH, în luna martie a acestui an, este una nelegală.

”Am primit un răspuns de la ITM Hunedoara, care invocă un răspuns primit de la Ministerul Muncii în care se arată că din punctul lor de vedere denunțarea CCM-ului nu s-a făcut legal, pentru că trebuiau respectate prevederile din Legea Dialogului Social”, a declarat, marți, pentru GDD, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Liderul de sindicat a mai precizat că în aceste condiții a solicitat, marți, conducerii Complexului Energetic Hunedoara să aplice prevederile Contractului Colectiv de Muncă, deși sunt salbe șanse ca acesta să fie respectat, din cauza problemelor economice ale CEH.

”Am cerut directorului general al CEH, Cosmin Chiuzan, să aplice prevederile contractului colectiv de muncă, și dacă acesta nu poate fi susținut economic, să ne așezăm la masa negocierilor pentru a renegocia clauze din contract, în așa fel încât să fie mai bine decât este acum pentru salariați. Mi-e greu să cred că va putea fi la fel ca înainte, dar măcar printr-o negociere am putea să facem să fie mai bine”, a mai spus Petre Nica.

Denunțarea CCM-ului de la nivelul CEH s-a produs în luna martie a acestui an, la circa o lună de la prima intrare în insolvență a structurii energetice.

Contractul denunțat în mod unilateral de GMC Craiova mai are valabilitate circa o lună și jumătate, condiții în care trebuie începute negocieri pentru un nou act care să reglementeze drepturile angajaților.

”Noi trebuie să începem negocierea pentru contractul care ar trebui să devină aplicabil de la 1 august. Am făcut solicitare, angajatorul a și nominalizat o comisie de negociere înainte de intrarea în insolvență (cea de-a doua intrare în insolvență, decisă pe 23 iunie-n.r.). Acum acea comisie nu mai e valabilă pentru că ne trebuie un acord al administratorului judiciar (același GMC Craiova-nr.), probabil și al administratorului special”, a mai spus Nica.

Structura sindicală a contestat și în instanță denunțarea CCM-ului, însă termenul stabilit de Tribunalul Hunedoara este pe 17 august.

Contractul colectiv de muncă al angajaților reprezintă singurul contract pe care cei de la GMC Craiova l-au denunțat în perioada în care au adminsitrat judiciar Complexul Energetic Hunedoara, aproximativ 4 luni de zile.

”E un abuz care sigur va fi sancționat. Legea îi lasă administratorului judiciar posibilitatea să denunțe orice contract care este considerat păgubos pentru societate, dar nu face referire strictă la contractul colectiv de muncă. Contractul Colectiv de Muncă nu e un contract comercial, ori în condițiile acestea, din practica judiciară reiese că un CCM nu poate fi denunțat unilateral. Ei (GMC Craiova-n.r.) au făcut-o pentru că două luni de zile nu au făcut mai nimic”, a spus la momentul respectiv Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Reprezentantul Casei de Insolvență, GMC CRAIOVA, Florin Săftoiu, declara în martie, pentru Gazeta de Dimineață, că CCM-ul angajaților CEH reprezenta un contract ”caduc” ce nu mai producea efecte.

”CCM ar fi creat niște obligații pentru CEH pe care societatea nu și le putea permite”, a precizat Săftoiu.

Obligațiile financiare la care făcea referire reprezentantul GMC se referă la compensațiile prevăzute în CCM legate de pensionare, disponibilizare, restructurare.

”Considerăm că acest contract colectiv de muncă, așa cum este negociat la ora actuală, ținând cont de faptul că Societatea Complexul Energetic Hunedoara se află în fața unui blocaj financiar (în prezent se efectuează numai plățile strict necesare) a înregistrat pierderi semnificative începând cu anul 2013, bugetul de venituri și cheltuieli este aprobat pe pierdere, nu face altceva decât să conducă societatea spre un faliment iminent”, se arată în raportul GMC.

În urma denunțării contractului colectiv de muncă, angajații CEH au pierdut tichetele de masă, tichetele cadou, masa caldă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă în procent de 100%. Angajații complexului au mai pierdut adaosurile salariale acordate cu ocazia zilei meseriei, Crăciun, cel pentru Ziua Femeii, cota de combustibil (banii aferenți unei părți din consumul de energie electrică și termică), cadourile pentru copii. Prin denunțarea CCM nu se mai acordă ajutoare pentru calamităţi naturale declarate de autorităţile locale sau centrale, incendii sau explozii la locurile de domiciliu ale salariaţilor, dar nici ajutorul pentru boli grave si incurabile, accidente de muncă – conform regulamentului aprobat de Comisia paritară administraţie sindicat. Din categoria drepturi pierdute face parte și adaosul pentru ziua salariatului, care a înlocuit prima de concediu, transportul gratuit la şi de la locul de muncă, dar și zilele libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite sau alte situaţii, precum şi cu ocazia zilei meseriei.

Totodată, angajații CEH mai pierd plățile compensatorii acordate la concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului precum și plățile compensatorii acordate în cazul concedierii colective.

Sindicaliștii au fost mereu dispuși la negocieri, astfel încât Complexul Energetic Hunedoara să poată funcționa în continuare, însă singurele măsuri luate de administratorul judiciar și cel special care au coordonat activitatea CEH în cele aproximativ patru luni în care societatea a fost în insolvență au fost împotriva salariaților.

 

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza