
Peste 9 milioane de lei au fost investite la Petrila în modernizarea și dotarea ambulatoriului de specialitate, însă la luni bune de la inaugurare aici funcționează doar trei cabinete. Cum nu există medici care să acopere toate specializările din ambulatoriu, aparatura cumpărată cu fonduri europene zace aproape nefolosită, aceasta găsindu-și utilizarea doar în cadrul unor acțiuni de ”muncă patriotică”.
Folosit ca mijloc de atragere a capitalului electoral, ambulatoriul de la Petrila este aproape nefuncțional deși aici au fost investite peste 9 milioane de lei, majoritatea fonduri europene.
Aflat în administrarea Spitalului de Urgență Petroșani, ambulatoriul de la Petrila duce criză de medici, cadrele medicale lipsind, pe anumite specializări, inclusiv de la unitatea medicală din Petroșani.
Managerul Spitalului de Urgență Petroșani, Alin Vasilescu, recunoaște că la ambulatoriul din Petrila funcționează acum doar trei cabinete.
”Funcționează cabinetul de Interne, de Psihiatrie și de Chirurgie, fiecare după program. Chirurgia, dacă nu mă înșel, este de trei ori pe săptămână, psihiatria cred că este zilnic”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, Alin Vasilescu, managerul SUP.
Potrivit primarului orașului Petrila, la ambulatoriu sunt în total 12 cabinete. Nouă dintre ele sunt însă neutilizabile pentru că nu există medici care să le deservească.
”Posibilitatea de a funcționa și celelalte cabinete există, dacă vin medici. Pe moment nu avem nicio ”ofertă” concretă că ar veni cineva”, a mai spus managerul SUP, Alin Vasilescu.
Primarul Petrilei susține că se caută soluții pentru atragerea de medici.
”Chiar am discutat cu directorul Spitalului de Urgență Petroșani, pentru că un medic ortoped din Timișoara, un tânăr cu care m-am împrietenit, ar vrea să vină o dată pe săptămână și cred că din ianuarie se va scoate postul la concurs și pentru medic ortoped. Băiatul acesta are o colegă de la Târgu Jiu, cu care nu am apucat încă să vorbesc, medic ginecolog. Să vedem dacă ar dori să vină am mai acoperi un cabinet. Restul, insistăm, căutăm. Îmi spunea managerul de la Petroșani că și spitalul rămâne descoperit pe recuperări”, a declarat Vasile Jurca, primarului orașului Petrila.
„Am aprobat în Consiliu Local, un amplasament pentru construirea unui bloc de locuințe de serviciu în apropierea ambulatoriului, pe strada Tudor Vladimirescu și mi-aș dori să putem realiza și acest lucru. De asemenea voi insista pentru finanțarea lucrărilor la blocul de locuințe ANL care va fi făcut primul și mi-aș dori să le putem asigura apartamente sau garsoniere, medicilor și personalului ce va lucra în ambulatoriu. La blocul ANL doar finanțarea trebuie aprobată pentru că a trecut inclusiv de comisia tehnică a ministerului Dezvoltării Regionale, iar la blocul de locuințe de serviciu ne trebuie aviz de la minister, pe urmă să facem proiectarea, va dura puțin mai mult, dar sperăm să rezolvăm cât de repede posibil”, spunea fostul primar Ilie Păducel.
Medicii care deservesc cabinetele din ambulatoriul de la Petrila sunt angajați ai Spitalului de Urgență Petroșani, administrația din Petrila susținând doar cheltuielile legate de utilități.
Directorul Spitalului de Urgență Petroșani afirmă însă că nici măcar facilitățile oferite nu-i determină pe specialiști să vină în Valea Jiului.
”Noi oferim, celor care vin să lucreze în spitalul nostru, inclusiv posibilitatea să le plătim cinci ani chiria pentru a sta în Petroșani. Mai mult de atât nu văd ce am putea oferi. Salariul este la nivel de clinică universitară”, completează directorul spitalului petroșănean.
În aceste condiții, aparatura medicală achiziționată pe fonduri europene pentru cabinetele din Petrila este nefolosită.
”Aparatura este instalată, cabinetele sunt utilizabile. Nu pot fi mutate dintr-o parte în alta. Aparatura luată pe fonduri europene este obligatoriu ca cinci ani să rămână acolo unde a fost proiectul. O putem folosi, dacă avem nevoie. La un moment dat, aparatura respectivă a fost utilizată de niște medici din Cluj care au avut o acțiune, hai să zicem de muncă patriotică, pentru populația din Petrila, în urmă cu câteva luni”, a mai spus directorul spitalului din Petroșani.
Cu bani europeni, de la Guvern și din bugetul local, adică din taxele și impozitele plătite de petrileni, a fost reabilitată clădirea vechii Policlinici din Petrila, aici fiind amenajate 11 cabinete medicale dotate corespunzător cu mobilier și aparatură medicală de ultimă generație. Cabinetele ar trebui să fie deservite de medici specialiști angajați ai unității medicale din Petroșani.
În ambulatoriul de la Petrila au fost amenajate cabinete de Cardiologie, Medicină Internă, Neurologie, Psihiatrie, Obstetrică ginecologie, Ortopedie-traumatologie, Chirurgie generală, Recuperare, Medicină fizică și balneologie, Pediatrie și Radiologie. Tot aici a fost amenajat și un modern laborator de analize medicale, dar și 10 paturi pentru internări de zi, necesare pentru consultații și analize medicale pentru pacienți.
Inaugurarea ambulatoriului a avut loc în martie anul curent, înainte cu câteva luni de alegerile locale. În aceste condiții, tăierea panglicii de la Petrila a semănat, izbitor de mult, cu cea realizată în toamna lui 2008 la Uricani. De ce? Din cauza numărului mare de politicieni prezenți, dar și a lipsei de personal. Şi mai mult, aceeaşi nuanţă politică, PNL, de unde s-ar putea uşor deduce că liberalii investesc în sănătate
De remarcat că după inaugurare, investiția de la Uricani, care a costat și ea 10 miliarde de lei vechi, dar doar bani din bugetul local, nu a prea funcționat. CPU-ul a fost inutilizabil pentru că nu a existat personal care să îl deservească. Mai mult, lucrările, realizate de omul de afaceri Alin Simota (fost președinte al PNL Petroșani), au făcut obiectul unor cercetări penale, unele dintre ele fiind supraevaluate.
Recent, Consiliul Județean Hunedoara a aprobat trecerea Unității Medico Sociale de la Uricani în administrarea forului județean. Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Uricani este instituţie publică rezidenţială cu personalitate juridică, înfiinţată prin Hotărârea nr. 35/2003 a Consiliului Local al Oraşului Uricani, aflată în subordinea şi finanţarea Consiliului Local al Oraşului Uricani. Scopul ar fi fost acela de acordare de servicii de îngrijire, servicii medicale, precum şi servicii sociale, persoanelor cu nevoi medico-sociale care necesită supraveghere, asistare, îngrijire, tratament, precum şi servicii de inserţie şi reinserţie socială.
Numai că în bugetul local al Uricaniului nu s-au găsit niciodată fonduri pentru ca UAMS să funcționeze, astfel, că, prin adresa nr. 5320/18.10.2016, primarul oraşului Uricani (PSD) a propus transmiterea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială Uricani în subordinea şi finanţarea Consiliului Judeţean Hunedoara (a cărui conducere e tot PSD).
Există voci care spun că și Ambulatoriul de la Petrila va avea aceeași soartă cu unitatea medico-socială de la Uricani. Asta pentru că există cabinete, există echipamente, dar nu există medici.
Mihaela MIHAI