La Petrila mai ceva ca în Caragiale: / Şedinţă ordinară de consiliu local cu accente tragico-comice

378
de Corneliu BRAN
Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Petrila, desfăşurată ieri, miercuri, 28 octombrie, s-au aflat 23 de proiecte, la care s-a adăugat un al 24-lea, suplimentar. Proiectul 23 a fost retras de primar, care a cerut să fie reformulat. Toate celelalte au fost votate, aproape ca niciodată, într-o deplină unanimitate şi fără prea multe alte discuţii.
Consilierii PSD îşi bat joc de petrileni 
Ne-a fost dat să asistăm la o nouă şedinţă ordinară de Consiliu Local Petrila, tipică pentru această administraţie din mandatul 2012-2016. Iar când spunem asta, ne bazăm pe faptul că doar la Petrila, consilierii PSD, cei mai mulţi în consiliul local, îşi permit, la îndemnul conducerii de organizaţie, după cum mărturiseau consilierii locali prezenţi în plenul şedinţei, să nu vină la şedinţe cu toţii, sau să vină doi câte doi, cu întârziere, provocând astfel serioase disfuncţionalităţi şedinţelor şi dând bătăi de cap primăriei oraşului. Aceasta nu de puţine ori se vede nevoită – cel puţin în ultimii doi ani – să facă tot felul de manevre ca să atragă numărul necesar de consilieri care să asigure cvorumul la anumite proiecte dezbătute la alte şedinţe decât cele ordinare (de îndată, sau extraordinare), ori să le amâne pentru şedinţa ordinară din luna următoare. S-a întâmplat asta de foarte multe ori, iar meteahna aceasta, căreia unii social-democraţi petrileni îi spun „strategie politică”, e de neînţeles şi nu ajută nimănui, cetăţenii oraşului fiind cei care suferă din cauza acestor scurt-circuite administrative. Pe de altă parte, tot la aceste şedinţe şi numai la Petrila se pot auzi urlete de neimaginat într-un plen, scoase de anumiţi consilieri sau cetăţeni din oraş care vin cu o problemă sau alta la „şedinţa publică”. Şi tot numai la Petrila se poate întâmpla cazul ca un consilier să se supere pe un alt consilier, după care să-şi strângă „jucăriile” şi să plece din sală, asta mai ales în condiţiile în care mai lipsesc şi alţi consilieri. Ca să întărim cele subliniate, redăm firul evenimentelor derulate la şedinţa de Consiliu Local Petrila, de miercuri 28 octombrie.
Supărarea consilierei Bălănesc
Am fost foarte atenţi de pe margine la ce s-a întâmplat la şedinţă, mai ales că ne-a sărit în ochi faptul că încă de la 12:55, cu cinci minute înainte de şedinţă, toate scaunele care trebuiau ocupate de consilierii pesedişti erau goale. Exact la 13:01, viceprimarul vorbea la telefon. Suna şi iar îşi suna colegii de partid, care nici vorbă să se urnească spre casa de cultură: „Haideţi, domnu` Simion, vă aşteptăm să veniţi…”. Văzând că nu începe şedinţa şi pierzându-şi pe bună dreptate răbdarea, liberala Doiniţa Bălănesc a izbucnit: „Au o problemă, nu mai vor iar să vină la şedinţă? Tot dăm telefoane după domnii consilieri… Aşa ceva e inadmisibil, nu-i normal să ne tot rugăm de ei!”. „Da, aveţi, dreptate, doamnă şi dacă o să vină la şedinţă eu o să-i întreb… că nu doar eu sau dumneavoastră, ori ceilalţi colegi prezenţi am fost aleşi de cetăţeni, ni s-a acordat încrederea, ci şi ei…”, i-a răspuns consilierului Bălănesc, tot mai roşu de furie, primarul. Care, însă, mai apoi, a uitat să mai pună întrebarea promisă consilierilor sosiţi cu întârziere.
Foarte glumeţ la această şedinţă şi mai hâtru ca de obicei, consilierul Cornel Preda i-a replicat imediat, „în glumă” primarului, prin adresarea unei întrebări „să mai ne şi veselim puţin”: „Dar la şedinţele de partid nu stabiliţi aceste lucruri?”. Toată sala a izbucnit imediat în râs, toţi cei prezenţi cunoscând faptul că, oficial, Ilie Păducel face parte din PSD, dar de fapt… nu prea face, „că nu-l agreează ăia”, după cum a spus tot un consilier din sală (în hărmălaie n-am sesizat cine a zis dar a venit de la un consilier din partea dreaptă a sălii), în plină gălăgie şi o inexplicabilă veselie.
Intervenţia… directorului general Anghel
„Trebuie, totuşi, să ajungă la şedinţă încă doi consilieri, că l-am sunat pe domnul director Aurel Anghel şi mi-a promis că îi ia şi dacă e cazul îi trimite de mână pe consilierii Simion şi Scărişoreanu… Deci, cu ei vor fi 13 votanţi, deci vom putea discuta şi vota toate proiectele…”, a mai subliniat primarul, evitând prin acest mod să răspundă la întrebarea-„glumă” pusă de consilierul Preda.
Consilierul Ţurcaş intră în „scenă” şi provoacă subiecte de scandal!
După acest prim moment, numărând consilierii prezenţi plus viceprimarul, preşedintele de şedinţă Zoltan Benke, tot de la PSD (în urma dezertării, după cum se ştie, de la PNL), de altfel cam singurul consilier social-democrat prezent, dă să înceapă şedinţa, susţinând că „totuşi sunt 11 votanţi în sală şi probabil mai vin…”. Dar consilierul Florin Ţurcaş se opune imediat: „Domnule primar, de doi ani de zile le-am cerut contractul cu telefonia… Dacă nu mi-l dau nici acum, plec din sală! I se aduce contractul de către un funcţionar şi părea că totul s-a liniştit, mai ales că i se dă contractul „să fie studiat acasă”… Deci, şedinţa poate să înceapă! Dar nu, consilierul Ţurcaş îl opreşte pe preşedintele de şedinţă Benke, făcând un gest cu mâna: „Staţi puţin, că vreau să mai spun ceva, poate o lămurim… Citeam în ziar, zilele trecute, o frază spusă de Costel Avram, care spunea ceva de genul: Nu mai daţi vina pe mine, că şi primăriile au o vină… Eu ştiu că dumneavoastră, domnule primar, ne spuneaţi că indiferent ce se întâmplă, consiliul judeţean are 52%. Pe de altă parte, aflăm că dacă o singură primărie nu vota, nu se întâmpla această scumpire a apei…”.
Ilie Păducel a ţinut să-i răspundă imediat consilierului, spre disperarea preşedintelui de şedinţă, care tot îi spunea primarului să înceapă să citească ordinea de zi, „ca să începem şedinţa, că e târziu”: „(…) În contractul de finanţare s-a semnat şi cu ajustarea preţului la apă. Nu s-a ajustat acest preţ, doar anul acesta, de aceea s-a ajuns aici, la această scumpire a apei destul de mare într-un timp relativ scurt. 2. Apa Serv a fost atenţionată că dacă nu ajustează preţul la apă conform planului de tarifare stabilit, primăriile sunt bune de plată, deci de returnat banii, cele 40 de milioane de euro. 3. Guvernul României va reduce TVA la apa potabilă, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru persoanele fizice, la 9%, deci preţul va scădea. Asta mi-a spus-o ministrul încă de la şedinţa AOR, când am ridicat problema TVA-ului la apă, că şi apa e în fond aliment de bază”, a menţionat primarul.(Care primar a uitat să spună că anul trecut când s-a anunţat intenţia majorării tarifului la apă s-a opus. Dacă nu se opunea şi se majora de atunci, nu mai vorbea acum de o „scumpire a apei într-un timp relativ redus” – n.r.)
„Mi-aţi răspuns foarte politicieneşte (termen care nu există în vocabularul limbii române – nota red.). După o majorare a apei în Valea Jiului cu 40%, nu ştiu dacă mai contează prea mult această ieftinire”, a replicat consilierul Ţurcaş. „Domnule consilier Ţurcaş, dacă mă gândesc bine, tot aşa nu am fost de acord cu comasarea spitalului şi apoi guvernul ne-a arătat cine-i şeful… Noroc că am reuşit apoi să obţinem cele 30 de paturi ca şi secţie a SUP, că rămâneau petrilenii fără asistenţă medicală… Aşa doreaţi să păţim acum şi cu apa?!”, a întrebat tot mai nervos primarul. „Dacă tot ne batem în amintiri, aşa am spus şi cu deponeul de gunoi, când toţi consilierii au zis că nu sunt de acord, cu orice risc, iar dumneavoastră tot insistaţi să se facă… Uite că, noi, consilierii, am avut dreptate, s-a dovedit acest fapt de-a lungul timpului…”, şi a mai trimis o săgeată otrăvită consilierul înspre primar: „Dacă se va face 14 lei gunoiul, sau vor fi alte probleme, legat de transport, sau tehnice, să vedem atunci ce va spune populaţia, dacă aţi avut sau nu dreptate…”.
Vorba celor de la Queen: „The show must go one!”
Nici n-a apucat bine să termine primarul fraza de mai sus, că un urlet profund s-a auzit în sală: „Gaaaata! Ajunge, domnule Ţurcaş! Dacă cineva v-a făcut temele, să veniţi aici cu tot felul de lucruri care nu au legătură cu şedinţa de azi, treaba dumneavoastră. Dar noi nu suntem obligaţi să ţinem şedinţa pe loc, pentru că aveţi dumneavoastră tot felul de jocuri… Toate astea se discută la diverse, la finalul şedinţei, nu la început de şedinţă”, a urlat de-a dreptul consilierul Cornel Preda. Imediat, ca un arc, consilierul Ţurcaş s-a ridicat, şi-a luat dosarul şi a zis: „Bine, dacă vă comportaţi aşa, eu plec!”. N-a apucat să mai spună ceva – că sigur mai avea de zis ceva, asta e clar, iar probabil ţipetele se lungeau – că un alt urlet, mai profund, dublu ca decibeli, s-a auzit în sală, de la un cetăţean în vârstă venit la şedinţă, Tiberiu Teleski (sau aşa ceva dacă bine i-am înţeles ulterior numele), cu adresarea directă făcută consilierului Ţurcaş: „Ce-i cu atitudinea asta?! Cum te comporţi aşa în consiliu… Huooo… Eşti cumva şi tu vreun pedelist din ăia…”. Consilierul n-a mai replicat nimic, dar a părăsit sala de urgenţă. Ulterior, persoana în vârstă care venise cu câteva probleme, dar şi să mulţumească primăriei pentru extinderea coloanei de gaz pe strada 1 Mai, pentru demersurile făcute la „şefii de la Tg-Mureş”, domnul Tibi, a întrebat cu seninătate (cam după 15 minute de la incident): „Domnilor, domnule primar, dar cine era acel om cu un asemenea comportament anormal? Ce dorea acesta pe-aici?”. I s-a răspuns, într-o veselie deplină a tuturor consilierilor: „Domnule Tibi, domnul e consilier local…”. „Mă scuzaţi, dar nu aud prea bine, că am aparat auditiv… Eu sunt mai nervos de fire… dar nu mi-a plăcut comportamentul şi de aceea am decis să intervin… auzi, consilier local…”.
În sfârşit… 13, spre bucuria preşedintelui de şedinţă!
După scenele de mai sus care i-a avut ca şi protagonişti pe cei doi consilieri şi pe cetăţeanul petrilean, au apărut, pe rând, consilierii PSD: Marius Heljiu, pe la 13:12 minute, Simion, la ora 13:26, şi Scărişoreanu, la ora 13:29. Astfel că din acest moment, 13:29, cu 13 votanţi se puteau discuta toate proiectele de pe ordinea de zi. Spre bucuria şi răsuflarea uşurată a consilierului Benke. Care, în cele din urmă, după ce primarul a citit şi s-a aprobat ordinea de zi, a putut în sfârşit să conducă şedinţa…

Comenteaza

Comenteaza