Liviu Dragnea: ”Nu știu cum îl cheamă pe ministrul Energiei (…) Demersurile pentru închiderea minelor pot deveni chiar un atentat la siguranța națională”

205

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, la Petroșani, că social-democrații nu sunt de acord cu închiderea minelor propusă de Ministerul Energiei, afirmând că aceste demersuri pot constitui ”un atentat la siguranța națională”.

Liviu Drganea susține că nu este de acord cu închiderea mineritului și planul întocmit de grupul de ”așa-ziși specialiști”.

”Ministrul Energiei, nu știu cum îl cheamă, a constituit un grup de așa-ziși specialiști, de care nu a auzit nimeni, care au făcut un plan pentru Valea Jiului: să închidă minele, să mai rămână doar două mine, doar două grupuri, unul la Mintia și unul la Paroșeni, și să trimită acasă oamenii, fără nimic. Și acest lucru se întâmplă într-un an de zile. Cine e normal la cap și care cunoaște cât de cât economia, ce se întâmplă aici și cum funcționează acest sistem, nu se poate gândi că așa ceva este posibil. Poate se gândesc ei că mai au puțin de stat și dacă au comandă nu știu de unde, să lase în urma lor cât mai multe rele.  Aceste demersuri pot deveni chiar un atentat la siguranța națională. Independența energetică a României ține de siguranța națională. Asta chiar ține. Poate alte lucruri nu țin, dar asta chiar ține”, a spus, marți, la Petroșani, Liviu Dragnea, președintele PSD.

Potrivit sursei citate, închiderea mineritului reprezintă o decizie ”foarte proastă, cu efecte negative pe care nu le poate cuantifica nimeni”, interesele fiind cele care dictează închiderea unităților miniere.

”Ca să rămâi fără o sursă de energie care îți poate asigura în momente importante stabilitatea energetică este o măsură împotriva interesului energetic național. Spania, Italia și alte țări lucrează pe sistemul de mix energetic în care mineritul are o pondere însemnată, și funcționează foarte bine. La noi, oamenii ăștia vor să închidă mineritul pentru că sunt interese foarte clare pe de o parte de a se aduce cărbuni din afara țării, care înseamnă bani și pentru cei care vând, și pentru cei care importă, și pentru comisionari și pe de altă parte ca la un moment dat, dacă va fi cazul, România să devină dependentă energetic de alte țări. Nu putem să cedăm la asta”, a continuat Dragnea.

Liderul PSD spune că tehnocrații au anunțat închiderea a încă două mine fără să creeze o alternativă și ”neștiind ce să facă cu minele care vor să rămână, nespunând ce se întâmplă cu cei peste 1000 de oameni care ar trebui să fie trimiși acasă pur și simplu fără niciun fel de compensații sau sprijin financiar, negândindu-se ce se întâmplă cu această zonă”. Mai mult, potrivit lui Dragnea, planul de închidere a minelor nu ține cont de Legea Minelor, șeful PSD afirmând că ”o mină nu poți să o închizi ca pe un aprozar, pui lacătul și ai plecat”.

Președintele PSD  a mai precizat că vrea să discute cu premierul Dacian Cioloș atât despre minerit, cât și despre celelalte probleme de la nivelul ministerelor, afirmând că nu se pune acum problema unei moțiuni de cenzură.

”Încă nu, dar nu este exclusă (moțiunea de cenzură-n.r.). Vreau să vedem ce se întâmplă în perioada următoare cu acțiunea guvernamentală.  (…) În ceea ce privește zona dumneavoastră să sperăm, în ceasul al 13-lea, că mai putem găsi dialog la premierul Cioloș. Încercăm săptămâna viitoare să avem o discuție pe această temă și pe altele  și în funcție de asta o să vedem cum ne coordonăm și cum o să ne gestionăm acțiunea politică”, a completat Liviu Dragnea.

Șeful PSD susține că o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Victor Grigorescu, poate fi o soluție, dar nu una care să rezolve problemele CEH.

”Moțiunea simplă poate să fie un demers, dar moțiunea simplă nu rezolvă problema de aici. Moțiunea simplă poate să treacă și premierul să nu-l demită pe ministrul respectiv. Pe noi ne interesează să avem o discuție cu premierul nu sub umbrela unei moțiuni simple, ci o discuție așezată, sănătoasă care să facă apel la responsabilitatea și răspunderea pe care o are un șef de Guvern”, a încheiat Liviu Dragnea.

Declarațiile de acum ale președintelui PSD contrazic puțin realitatea. Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat pe guvernarea PSD și îngropat tot pe guvernarea PSD. Pe vremea când ministru al Economiei era Constantin Niță (PSD) acesta spunea că minele din Valea Jiului trebuie retehnologizate din banii proprii ai complexului. Sub conducerea lui Nicolae Drăgoi (fost director general adjunct al CEH, susținut de PSD Lupeni) Complexul Energetic Hunedoara  a ratat licitația pentru retehnologizarea minelor. Pornită inițial pentru a atrage chinezii, care nici măcar nu s-au prezentat, licitația a fost prelungită la nesfârșit pentru polonezi. Un fost director general al CEH, Aurel Niculescu (susținut și el de PSD) spunea că în cadrul licitației pentru retehnologizare caietul de sarcini s-a făcut pentru a se plia pe oferta polonezilor. ANRMAP a spus, după luni de tergiversări, stop licitației pentru retehnologizarea minelor. S-a pierdut astfel timp prețios și șansa retehnologizării unităților miniere. Acum, la momentul mai 2016, din cauza lipsei investițiilor, capacitățile de producție s-au restrâns iar cantitatea de cărbune extrasă este tot mai mică.

Pentru că ministerul nu a verificat incompetența managerială a celor din teritoriu, directori și manageri ce au avut susținere PSD, situația din anul 2016 este rezultatul cel puțin al unei neglijențe sau nepăsări care nu ar trebui să rămână nepedepsită.

Și pe linie energetică, adică pe cea a termocentralelor, PSD-ul are minusuri grave. Termocentralele sunt în litigiu cu Garda de Mediu pentru că nu îndeplinesc condițiile de mediu și,  cel puțin la nivel public, toată procedura de modernizare și retehnologizare a Termocentralei Mintia cu ajutorul chinezilor nu a fost decât un simulacru dirijat de însuși Victor Ponta, fost președinte PSD și fost premier al României.

În toamna lui 2014, sub atenta privire a lui ”Mr. Punta”, aceasta fiind denumirea dată de chinezi premierului Victor Ponta, directorul PSD al CEH –Aurel Niculescu –  a semnat un contract cu chinezii de la CNEEC pentru modernizarea Termocentralei Mintia, în valoare de 270 milioane de euro. Atât s-au lăudat pesediștii cu acest contract încât lumea chiar a crezut că CEH-ul a prins lozul cel mare. În fapt, s-a dovedit, încă de la început, că nu a fost decât o gargară pentru campania electroală. Nu de alta, dar anunțul de atribuire din data de 14 octombrie, publicat pe site-urile de licitații publice, arată că de fapt licitația s-a ținut doar pe data de 12 septembrie, deși Niculescu semnase contractul cu chinezii pe data de 1 septembrie. Mai mult, contractul cu China era în totală opozanță cu cerințele Uniunii Europene, for în care România e parte încă din 2007. Prin contractul cu pricina Niculescu s-a angajat să gireze o mină, să dea garanții de zeci de milioane de euro și să plăteasă și un avans în valoare de alte zeci de milioane de euro, deși complexul era încă de pe atunci îngropat în datorii.

Colaborarea româno-chineză pentru Mintia s-a finalizat în februarie anul trecut, când Niculescu nu a primit acceptul de a prelungi acordul cu chinezii. Asta pentru că semnase contractul fără a avea aviz de la CA, AGA sau compartimentul juridic, după cum spunea fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea.

Nimeni nu spune răspicat de ce nu a fost pus în operă contractul cu chinezii, actualul președinte al PSD, mulțumindu-se să spună la Petroșani că guvernul care a urmat PSD-ului are ceva cu chinezii și cu toți investitorii care vor să salveze CEH.

Președintele PSD s-a aflat, marți, în Valea Jiului, acesta întâlnindu-se cu social-democrații din Petroșani și Vulcan.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza