Memorandumul investitorilor care vor să aducă 500 milioane de euro la CEH a ajuns la președintele Klaus Iohannis

254

Senatorul hunedorean Haralambie Vochițoiu i-a înmânat, luni, președintelui Klaus Iohannis – cu ocazia recepției organizată la Palatul Cotroceni de Ziua Europei-  dosarul care conține Memorandumul trimis Guvernului României de un grup de investitori germani și coreeni, prin care se propune un parteneriat în participațiune cu statul Român în vederea investirii la C.E.H. a peste 500 de milioane de euro doar într-o primă fază.

 

Intenția germanilor și coreenilor de a investi la CEH a fost adusă, luni, și la cunoștința președintelui Klaus Iohannis, senatorul spunându-i  șefului statului că este inadmisibil ca dosarul în care se află salvarea Complexului Energetic Hunedoara și a activității miniere în Valea Jiului să zacă ignorat într-un dulap al Ministerului Energiei.

”De astăzi, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, are în mână destinul a zeci de mii de familii hunedorene care așteaptă de la domnia sa o intervenție fermă, promptă și salvatoare”, a spus senatorul Haralambie Vochițoiu.

Potrivit acestuia, investitorii interesați de CEH duc o tehnologie care mai funcționează în Germania. O tehnologie prin care huila este descompusă chimic împreună cu deșeuri menajere, și se face biodiesel și energie.

Senatorul i-a amintit președintelui Iohannis că nașterea construcției europene și Planul Schumann, care sunt sărbătorite pe 9 mai, s-au bazat pe controlul comun de către o Înaltă Autoritate al industriei carbonifere și siderurgice a Franței, Germaniei de Vest și a altor state europene. Cărbunele a stat atât la formarea Comunității Europene a Cărbunelui și a Oțelului – precursoarea Uniunii Europene de astăzi, cât și la susținerea interesului nostru național și a dezvoltării economice a României pentru mai bine de 100 de ani.

În încheiere, senatorul Vochițoiu a cerut intervenția imediată a președintelui Klaus Iohannis pentru salvarea viitorului Văii Jiului și a județului Hunedoara, inclusiv printr-un lobby susținut pe lângă Comisia Europeană și organismele de Bruxelles, astfel încât România să poată produce maxim 5 % la sută din energie la un preț reglementat care să se acorde energiei produsă din huilă.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza