Mina Petrila, furnizoare de echipamente pentru CEH

227

Exploatarea minieră de la Petrila care se va închide în acest an devine furnizor de echipamente pentru unitățile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Toate echipamentele și utilajele pe care Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului nu le poate folosi la minele Paroșeni și Uricani vor ajunge la Complexul Energetic Hunedoara.

Activitatea de la mina Petrila va înceta în acest an. Ultima lopată de cărbune va fi extrasă la finele lunii octombrie, urmând ca de la 1 noiembrie de aici să nu se mai scoată niciun bulgăre de huilă. O parte din echipamentele din subteran vor ajunge însă la unitățile miniere din cadrul CEH.

Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Hunedoara, o comisie formată din reprezentanți ai complexului și una din reprezentanți ai SNÎMVJ au verificat echipamentele existente la Petrila. Ceea ce minele neviabile nu pot folosi ca echipament pentru Paroșeni și Uricani va ajunge la CEH.

”Mijloacele fixe sau activele care pot fi preluate de CEH, cele care nu mai pot fi utilizate la minele Paroșeni și Uricani, vor fi preluate de complex printr-o printr-o procedură de dare în plată aprobată de Ministerul Energiei. Mijlocele fixe sunt luate de la SNÎMVJ, iar mai apoi vor ajunge în patrimoniul complexului printr-un aport de capital”, au spus, pentru GDD reprezentanți ai Complexului Energetic Hunedoara.

Din analizele de până acum, de la Petrila vor ajunge la CEH stația de ventilatoare, instalații de extracție, compresoare, transportoare cu bandă, dar și altele.

Instalația de extracție de la puțul cu schip al minei Petrila este compatibilă cu cea de la mina Lonea. Instalațiile de ventilație sunt compatibile cu cele de la Livezeni, iar compresoarele la mina Petrila sunt compatibile cu cele de la mina Lupeni.

Încă nu se cunoaște valoarea activelor de la Petrila care vor ajunge la minele din cadrul CEH. Săptămâna viitoare, potrivit informațiilor GDD, analiza ar trebui să fie finalizată pentru a fi prezentată Consiliului de Administrație și mai apoi ministerului pentru începerea procedurilor.

Mina Petrila ar fi putut să își continue activitatea cel puțin încă un an, însă guvernanții și factorul politic nu a dorit acest lucru. La Petrila rezerva de huilă va fi închisă definitiv deși aici se mai puteau exploata ușor undeva la 200 de mii de tone de cărbune.

Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia Uniunea Europeană permite subvenționarea mineritului și trebuie să se închidă la finele acestui an, la 156 de ani de la prima atestare a activității de extracție.

Dorința minerilor de la Petrila și faptul că huila din subteran mai poate fi exploatată până la finele lui 2017 nu cântăresc deloc în momentul în care guvernanții iau decizii din birouri. La 1 noiembrie, de Ziua Morților, la Petrila, minerii pot aprinde candele în memoria zăcământului. Asta pentru că de la acea dată nu va mai fi extrasă nicio lopată de huilă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza