Mineritul din Valea Jiului, sub lupa viabilizãrii

283

Mineritul din Valea Jiului mai are o sansã. La sfârsitul sãptãmânii trecute, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a înfiintat Comitetul de Coordonare pentru activitatea minierã, cu scopul de a analiza starea actualã a sectorului resurselor energetice minerale – cãrbune si uraniu. Comitetul va propune mãsuri de eficientizare si reorganizare, în scopul asigurãrii cererii de resurse energetice necesare atingerii obiectivelor de securitate energeticã, competitivitate si durabilitate ale României.
„Sectorul minier are nevoie de cele mai bune mãsuri de redresare si reorganizare pentru a putea mentine un mix energetic echilibrat în Sistemul Energetic National. Avem nevoie de mãsuri urgente si viabile pentru ca acest sector sã supravietuiascã, iar specialistii din Comitetul de Coordonare au sarcina sã identifice cât mai repede aceste solutii, tinând cont de realitatea cu care se confruntã sectorul si de contextul international”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în ministerul Energiei.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, a declarat la sfârsitul anului, la Petrosani cã se simte responsabilã pentru aceastã zonã, ea având legãturi de sânge aici.
“Încã în Valea Jiului sunt oameni profesionisti si oamenii acestia trebuie sã aibã un cuvânt de spus în ceea ce fac. Lucreazã în niste conditii pe care nu vreau sã le comentez acum. Unul dintre obiectivele noastre o sã fie si ca ei sã îsi poatã continua lucrul în conditii de sigurantã. Stiu ce înseamnã sã ai pe cineva în minã. Tata a fost blocat 72 de ore în minã. Nu am stiut ce s-a întâmplat. A fost în echipa care în 1986 era sã moarã aici în Valea Jiului, când a explodat a doua oarã, a fost prima explozie în care au murit minerii, dupã care a venit echipa sã vadã ce s-a întâmplat si a explodat si a doua oarã. Lucrând în minã a stiut sã îsi protejeze viata. Oamenii acestia trebuie ajutati si cheltuielile trebuiesc fãcute ca ei sã lucreze în sigurantã. Tatãl meu e inginer minier. A lucrat în Aninoasa, a locuit acolo la începutul activitãtii lui, pe urmã si-a continuat activitatea din Bucuresti, dar tot rãspunzând de Valea Jiului. Cumva sunt legatã sufleteste de zona asta. În copilãrie am auzit multe povesti despre minã, am vrut neapãrat sã intru desi mi-a spus de trei ori ”nu ai voie sã intri, femeile nu au voie sã intre în minã”. Nu l-am ascultat”, a declarat Corina Popescu.
Monika BACIU

Cronica Vaii Jiului

 

Comenteaza

Comenteaza