Mineritul din Valea Jiului, sub lupa viabilizării

317

Mineritul din Valea Jiului mai are o şansă. La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a înființat Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, cu scopul de a analiza starea actuală a sectorului resurselor energetice minerale – cărbune și uraniu. Comitetul va propune măsuri de eficientizare și reorganizare, în scopul asigurării cererii de resurse energetice necesare atingerii obiectivelor de securitate energetică, competitivitate și durabilitate ale României.

„Sectorul minier are nevoie de cele mai bune măsuri de redresare și reorganizare pentru a putea menține un mix energetic echilibrat în Sistemul Energetic Național. Avem nevoie de măsuri urgente și viabile pentru ca acest sector să supraviețuiască, iar specialiștii din Comitetul de Coordonare au sarcina să identifice cât mai repede aceste soluții, ținând cont de realitatea cu care se confruntă sectorul și de contextul internațional”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în ministerul Energiei.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, a declarat la sfârşitul anului, la Petroşani că se simte responsabilă pentru această zonă, ea având legături de sânge aici.

“Încă în Valea Jiului sunt oameni profesioniști și oamenii aceștia trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce fac. Lucrează în niște condiții pe care nu vreau să le comentez acum. Unul dintre obiectivele noastre o să fie și ca ei să își poată continua lucrul în condiții de siguranță. Știu ce înseamnă să ai pe cineva în mină. Tata a fost blocat 72 de ore în mină. Nu am știut ce s-a întâmplat. A fost în echipa care în 1986 era să moară aici în Valea Jiului, când a explodat a doua oară, a fost prima explozie în care au murit minerii, după care a venit echipa să vadă ce s-a întâmplat și a explodat și a doua oară. Lucrând în mină a știut să își protejeze viața. Oamenii aceștia trebuie ajutați și cheltuielile trebuiesc făcute ca ei să lucreze în siguranță. Tatăl meu e inginer minier. A lucrat în Aninoasa, a locuit acolo la începutul activității lui, pe urmă și-a continuat activitatea din București, dar tot răspunzând de Valea Jiului. Cumva sunt legată sufletește de zona asta. În copilărie am auzit multe povești despre mină, am vrut neapărat să intru deși mi-a spus de trei ori ”nu ai voie să intri, femeile nu au voie să intre în mină”. Nu l-am ascultat”, a declarat Corina Popescu.

Monika BACIU

Sursa:: Press-media

Comenteaza

Comenteaza