Mineritul, un posibil domeniu de cooperare dintre România și Portugalia

267

Senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, liderul UNPR din Senatul României, s-a întâlnit, marți, cu ambasadorul Republicii Portugheze în România, JOÃO – BERNARDO WEINSTEIN.

Întâlnirea celor doi oficiali a vizat redinamizarea colaborării parlamentare, a relațiilor bilaterale, nu doar la nivel guvernamental, ci și în teritoriu, la nivel local, printr-o abordare aplicată pentru a evidenția și valorifica oportunități din domenii economice, culturale, precum și a afinităților comune, care au sporit grație prezenței unei importante comunități românești în Portugalia.

”În cadrul întâlnirii s-a menționat aportul pozitiv pe care îl poate juca dialogul parlamentar dintre Grupul parlamentar de prietenie cu Portugalia – în care U.N.P.R. este reprezentat cu senatori și deputați – și grupului de prietenie omolog din Adunarea Republicii, care se reconstituie după recentele alegeri”, se arată într-un comunicat al UNPR.

Senatorul de Valea Jiului a dus discuțiile și spre județului Hunedoara.

”Totodată, senatorul U.N.P.R, Haralambie Vochiţoiu, dând drept exemplu potențialul divers pe care îl are Județul Hunedoara, şi-a exprimat convingerea că acțiunea sa poate încuraja diversificarea cooperării pe multiple planuri, îndeosebi în energie şi minerit, industria transporturilor, IT &C,  domeniul culturii, dar și cel universitar, inclusiv prin e-Learning”, se mai arată în comunicat.

În cadrul discuțiilor a fost abordată și tema asigurării unui cadru juridic și instituțional transparent, stabil și predictibil pentru susținerea mediului de afaceri în România, prilej cu care ambasadorul Weinstein a evocat necesitatea ca  promisiunile făcute de factorii locali responsabili să fie respectate chiar în acest an electoral.

Ambasadorul portughez  a ținut să evidențieze faptul că integrarea comunităților de români în Portugalia, a numeroși tineri români care studiază în marile universități, este o reușită la care au contribuit și factorii locali, societatea civilă portugheză, iar rezultatul este un succes exemplar, pe care îl consideră util pentru soluționarea efectului imigraționist la nivel european.

Ambasadorul portughez și-a exprimat satisfacția pentru reușita de a deschide un nou centru de studii portugheze la universitatea din Timișoara, pe lângă cele existente la Universitățile din București, Cluj și Constanța, păstrând speranța că în curând se va deschide un centru similar la Iași.

La finalul întrevederii, senatorul Haralambie Vochițoiu l-a felicitat pe ambasadorul João – Bernardo Weinstein pentru eforturile de a face cât mai cunoscută Portugalia în România și de a dezvolta noi căi de colaborare bilaterală, adresându-i acestuia invitația de a reveni cu o vizită, în perioada imediat următoare, în județul Hunedoara, pentru a cunoaște mărturii ale istoriei străvechi aflate la originile poporului român, dar și realitățile locale actuale care pot oferi oportunități de colaborare. Ambasadorul portughez a accepta invitația senatorului hunedorean.

 Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza