Ministerul a răspuns: Doar ajutor de şomaj şi venit în completare la ieşirea din sistem

260
 •  Chiar dacă administratorul judiciar a denunţat unilateral contractul colectiv de muncă al minerilor şi energeticienilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, Ministerul Energiei promite că şi cei care vor pleca din sistem în perioada următoare vor beneficia de măsuri de protecţie socială. Numai că vorbim strict despre indemnizaţia de şomaj şi veniturile în completare.În mod logic, prin denunţarea CCM, concedierile colective nu mai aduc bani în buzunarele angajaţilor CEH la ieşirea din sistem. Asta pentru că o parte a măsurilor de protecţie socială acordate, respectiv plăţile compensatorii, erau convenite de părţi în acest document. Ministerul Energiei susţine însă că restructurările de personal nu îi vor trimite acasă cu mâna în buzunar pe cei care părăsesc sistemul prin programele de concedieri colective.

  „Imediat ce conducerile executive ale CEH, CNLO şi CNU de vor transmite planurile de disponibilizare, ME va iniţia procedura legală de modificare şi completare a OUG 19/ 2015 şi OUG 36/ 2013, astfel încât şi personalul care urmează să fie disponibilizat de la cele trei unităţi să beneficieze de măsurile de protecţie socială prevăzute de lege în cazul concedierilor colective”, a precizat Dănuţ Adrian Ciontea, şeful Biroului de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Energiei, într-un răspuns adresat Federanţiei Naţionale Mine şi Energie.

  Ciontea spune că sumele necesare există, fiind prevăzute în bugetul asigurărilor de şomaj, de unde se vor achita. Numai că nu vorbim mai vorbi despre plăţile compensatorii, ci doar despre indemnizaţia de şomaj şi veniturile în completare.

  Dacă se vor opera  concedieri colective de personal, angajaţii pierd aşadar salariile compensatorii, care erau acordate în baza CCM, iar administratorul judiciar este de părere că la Complexul Energetic Hunedoara este absolut necesară aplicarea unui program de restructurare şi reorganizare, mai ales că nu există premise pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţine actuala structură  organizatorică, asta pe lânga celelalte măsuri de reducere a costurilor. GMC Craiova a calculat că prin aplicarea programului de restructurare şi reorganizare se vor desfiinţa în total 1186 posturi

  Carmen Cosman – Preda

  Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza