Ministerul Culturii – groparul sau salvatorul clădirilor istorice de la Mina Petrila

234

Ministerul Culturii este singurul care poate salva clădirile istorice ale Minei Petrila. De decizia acestuia depinde viitorul acestor imobile, dacă vor fi transformate în punct de interes turistic şi cultural sau dacă vor fi demolate.

 La ora actuală, este aşteptat răspunsul factorilor responsabili cu privire la încadrarea acestor imobile în categoria monumentelor istorice. Acum, în luna noiembrie, se va şti care va fi soarta clădirilor istorice, dacă vor fi salvate sau vor sfârşi sub lama buldozerului.

“Până în data de 6 (septembrie – n.r.) o sa avem un răspuns de la Ministerul Culturii şi atunci vom şti cu siguranţă dacă le predăm fie Ministerului Culturii, fie comunităţii locale sau continuăm programul de închidere. Reprezentanţii Primăriei întrevăd o posibilitate de administrare a lor, dar fie prin Ministerul Culturii, fie pe nişte fonduri structurale, pentru că bugetele primăriilor nu au prevăzute aceste întreţineri de clădiri, mai ales că sunt destul de costisitoare. Aceştia speră ca, prin decizia ministerului, să fie discuţii şi cu privire la aceste întreţineri de clădiri”, a declarat Aurel Anghel, directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. Acesta spune că, în procesul de salvare a clădirilor, va conta foarte mult modalitatea de preluare de la Ministerul Energiei, de la SNIMVJ. De precizat că dacă sunt intrate în categoria monumentelor istorice, clădirile pot fi date în administrare cu titlu gratuit.

Ca urmare a unui demers pornit de o parte a aleşilor locali, dar şi ca urmare a acţiunilor unor organizaţii non – guvernamentale care vor să salveze zestrea istorică a celei mai vechi exploatări miniere din Valea Jiului, o comisie din partea Direcţiei Judeţene de Cultură efectuează, în aceste zile, o expertiză de specialitate a clădirilor istorice de pe platforma Exploatării Miniere Petrila. În total, Comisia Centrală de pe lângă Ministerul Culturii a decis că un număr de șapte clădiri ce aparțin minei Petrila pot fi monumente istorice, iar acestea ar fi Puțul Centru, preparația veche, puțul cu schip, atelierul mecanic, compresoarele vechi și termocentrala veche. Deocamdată imobilele cu valoare istorică au scăpat de la demolare până când expertiza va fi finalizată, iar dacă se va ajunge la o înţelegere istoria Minei Petrila ar putea rămâne în picioare.

Carmen Cosman – Preda

 Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza