Ministerul dezbate strategia, mineritul e în moarte clinică

238

Ministerul Energiei dezbate strategia energetică a României, însă mineritul e în moarte clinică, atât Complexul Energetic Hunedoara cât și Complexul Energetic Oltenia, dar și compania uraniului confruntându-se cu grave probleme economice.

În timp ce ministerul dezbate strategia energetică, mineritul se apropie de punctul final. Ajunși la sapă de lemn, după ce politicul a numit în fruntea companiei directori recomandați de partid și după ce statul a asistat pasiv la devalizarea companiei, minerii din Valea Jiului au ajuns să ceară să fie incluși într-un program de închidere, asta pentru a fi siguri că mai pot lucra măcar un an sau doi.

Oficialii spun că resursele de cărbune sunt importante în contextul elaborării strategieie energetice, numai că, având în vedere cum se desfășoară lucrurile, până va fi finalizată strategia energetică vor fi ”gata” și minele de huilă. Gata de închis, întrucât minerii nu au bani de investiții, fronturile de lucru se restrâng, lipsesc banii pentru echipamente, iar extracția se face ca acum 30 de ani.

Complexul Energetic Hunedoara  a intrat în insolvență pe data de 7 ianuarie, însă măsurile de redresare a societății au lipsit cu desăvârșire. Singura măsură dispusă de administratorul judiciar a fost aceea de a trimite personalul TESA și alte categorii de personal din termocentrale în concediu de așteptare. Economia de pe luna februarie este de doar 70 mii lei.

Lipsa banilor pentru investiții, disponibilizările masive și închiderea perimetrelor miniere a condus la o producție tot mai mică de huilă. Din 2008 și până acum, cantitatea de huilă extrasă din minele din Valea Jiului a fost din ce în ce mai mică, înjumătățindu-se.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Energiei, producția națională de cărbune s-a redus în ultimii trei ani cu 31%, în contextul diminuării producției de lignit cu 32%, respectiv a producției de huilă cu 13%.

În ceea ce privește huila, în 2008  au fost extrase 2.809.925 tone, 2009 – 2.199.681 tone, 2010 – 2.283.345 tone, 2011- 2.121.574 tone , 2012 – 1.876.062 tone , 2013- 1.839.667 tone și în 2015 – 1.583.350 tone.

De la mijlocul anilor 90 și numărul minerilor din Valea Jiului a scăzut considerabil. Statul nu a avut pentru ei decât programe de disponibilizare, așa că de la peste 30 de mii de mineri acum mai lucrează în Valea Jiului undeva la 6000, atât în minele considerate viabile cât și cele neviabile.

Situația lignitului este și ea gravă, chiar dacă CEO nu a intrat, încă, în insolvență.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a informat zilele trecute că 2.000 de salariaţi vor părăsi sistemul în vara acestui an. Mai mult, de luna viitoare, va exista şi o întrerupere de activitate, pe o perioadă de 21 de zile, pentru sute de salariaţi de la termocentralele Rovinari, Turceni, Işalniţa, Craiova şi Brăila.

Închiderea mineritului din Valea Jiului ar însemna că statul renunță la rezerve de huilă care, în condițiile actuale de extracție, îi ajung pentru încă 60 de ani. De remarcat că rezervele de gaz nu pot fi exploatate o perioadă așa de mare. Cărbunele, fie că e lignit din bazinul Olteniei, fie că e huilă – din bazinul Văii Jiului, este cel care asigură siguranța sistemului energetic național. Asta pentru că termocentralele produc energie chiar și atunci când e secetă- nu funcționează hidrocentralele, dar și atunci când nu bate vântul sau nu strălucește soarele.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza