Ministerul Energiei aruncă responsabilitatea încălzirii pe administrațiile locale

199

Valea Jiului, cea care a rămas racordată la sistemul centralizat de încălzire, îngheață de frig pentru că Termocentrala Paroșeni este oprită din cauza lipsei huilei. Cu iarna care bate la ușă, Ministerul Energiei, cel care deține Complexul Energetic Hunedoara, aruncă responsabilitatea pe administrațiile locale, în pericol de a rămâne fără căldură fiind și Deva, dacă nu se asigură stocul necesar de huilă în această iarnă.

Problema stocurilor de huilă de la CEH nu a apărut peste noapte. Cu toate acestea nu s-a făcut nimic. Complexul se pregătea de un import de huilă, însă statul a spus că preia el problema, după ce vechile importuri sunt în atenția DNA. Deși timpul nu permitea ”prelungiri„ și la acest moment statul se chinuie cu documentația pentru constituirea rezervei de stat din huilă. Acum, când Valea Jiului îngheață de frig, și cu posibilitatea ca în iarnă Termocentrala Paroșeni dar și Mintia să fie oprite din cauza lipsei huilei, statul aruncă responsabilitatea încălzirii locuitorilor pe administrațiile locale.

”Considerăm că decizia privind asigurarea agentului termic în Valea Jiului și Deva este apanajul strict al autorității publice locale care, potrivit prevederilor Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, are și atribuții privind ”asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie electrică la nivelul unităților administrativ-teritoriale””, se artă în răspunsul trimis de ministrul Andrei Gerea primăriilor Deva și Petroșani.

Numai că ministerul uită să precizeze faptul că primăriile nu au termocentrale proprii, acestea depinzând strict de Paroșeni și Mintia.

”Noi depindem de Complex. Cum să furnizăm agent termic dacă ei nu îl produc? Cred că din acel răspuns lipsește un punct important, prin care să ni se spună să ne construim o termocentrală”, spune reprezentantul unei primării care primește agentul termic de la CEH.

Ministrul recunoaște în același răspuns că CEH nu are huila necesară pentru perioada de iarnă, dar se caută soluții.

”În prezent CEH nu poate asigura întreaga cantitate de cărbune necesară pentru perioada de iarnă 2015-2016 din producție proprie, motiv pentru care a încheiat relații comerciale cu SNÎMVJ și LCC. În ceea ce privește necesarul de cărbune rămas pentru acoperirea întregii perioade a sezonului rece, sunt în analiză soluții pentru acoperirea cantităților deficitare”, se mai arată în răspunsul primit de administrațiile locale.

Mai mult, în cazul în care ADI Termoficare va da drumul din nou procedurii prin care să fie desemnat un operator care să se ocupe de încălzirea în sistem centralizat în Valea Jiului, CEH ar putea să nu se prezinte la licitație.

”În situația în care se va hotărî asupra deciziei de reluare a procedurii privind serviciul public de alimentare cu energie termică, CA al CEH trebuie să analizeze asupra oportunității participării societății la această procedură în contextul actual economic și financiar și ținând cont de prevederile OUG 22/2015, întrucât preluarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat implică cheltuieli pentru rentabilizarea sistemului de alimentare cu energie termică a localităților din Valea Jiului și Deva”, mai susține Ministerul Energiei.

Prima încercare a ADI Termoficare Valea Jiului de a atribui serviciile de termoficare s-a confruntat la un moment dat cu lipsa CEH de la licitație. Asta pentru că nu a existat un aviz favorabil din partea Consiliului de Administrație. După ce s-a aflat decizia CA, Termocentrala Paroșeni s-a înscris la licitație, dar numai pentru a face uz de prezență. La ultima fază a licitației, cea a negocierii directe care a avt loc în ianuarie anul curent, Termocentrala Paroșeni nu s-a mai prezentat.

”Ca să faci o negociere directă trebui să ai cu cine negocia. Or Termocentrala Paroșeni nu s-a prezentat la licitație”, spuneau la acel moment sursele GDD.

În septembrie anul trecut, Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara nu și-a dat avizul, condiționând prezența Termocentralei Paroșeni la licitație de o simulare economică din care să rezulte că activitatea preluată este profitabilă.

ADI Termoficare Valea Jiului a fost înființată cu scopul de a avea un operator unic de energie termică în această zonă și pentru a atrage fonduri europene pentru modernizarea și extinderea rețelelor de termoficare.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza