
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, luni, la ZF Power Summit, că România are nevoie de sectorul minier și că ar trebui să existe politici publice care să recunoască rolul cărbunelui.
”Cred că avem o parte din sectorul energetic în plin proces de transformare şi mă refer la sectorul minier asupra căruia există o presiune mare şi, chiar dacă de el avem nevoie, din nou spun că avem nevoie de sectorul minier, şi nu spun eu, uitaţi-vă la datele de la Dispeceratul Energetic Naţional şi cred că ar trebui să avem nişte politici publice care să recunoască şi ele că acest cărbune are un rol”, a afirmat Grigorescu la ZF Power Summit, citat de Mediafax.
Victor Grigorescu afirmă că principala vulnerabilitate a companiilor energetice de stat este legată de modul în care sunt administrate, existând zone unde deficienţele sunt evidente.
”Cred că vulnerabilităţile sunt mai mult legate de guvernanţa corporatistă, de modul în care gestionăm companiile. Cred că de aici vine principala vulnerabilitate. Ea nu este una legată de toate companiile din sector, dar în anumite zone cu siguranţă acest lucru se vede cu ochiul liber, că avem nişte deficienţe”, a completat ministrul Energiei.
La nivel declarativ, România are nevoie de cărbune. Așa au spus toți miniștrii Energiei/Economiei din ultimii ani. Faptele arată însă că lipsa de decizii de la centru, lipsa de implicare de la centru, cu condus la îngroparea acestui sector de activitate. La acest moment, atât Complexul Energetic Hunedoara cât și Complexul Energetic Oltenia, ambele societăți producând energie pe bază de cărbune – prima folosind huila, iar cea de a doua utilizând lignitul – se confruntă cu mari probleme economice. Complexul Energetic Hunedoara a intrat deja în insolvență, iar Complexul Energetic Oltenia riscă aceeași soartă, de la această entitate urmând a fi disponibilizate 3000 de persoane în acest an.
Mihaela MIHAI